- Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Θα ήταν τετριμμένο, αν έγραφα ότι, εκτός από παπαγάλοι, οι δημοσιογράφοι είναι και νομικοί, γιατροί, σεισμολόγοι, συγκοινωνιολόγοι και εν γένει γνώστες όλων των επιστημών, εξ ου και ασχολούνται με κάθε τί το επιστητό. Γελάω πολύ, πάντως, όταν ακούω δημοσιογράφους να δηλώνουν με έπαρση ότι είναι και δικηγόροι. Δυστυχώς, ο Κώδιξ Δικηγόρων επιτρέπει σε δημοσιογράφους να διατηρούν τη δικηγορική ιδιότητα και να προφασίζονται ότι δικηγορούν. Η σχετική διάταξη έχει, προφανώς, τις ρίζες της στην ευνοιοκρατία και στο βόλεμα που αποτελεί άλλη μία πληγή του πολιτικού συστήματος, η οποία δεν ξερριζώθηκε ούτε με τον σύγχρονο [τρομάρα του] Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ το 2013.
Αυτή η μικρή εισαγωγή γίνεται για να ασχοληθώ με ένα θέμα, μείζονος κατ’ εμέ σημασίας, που ξεχάσθηκε πια ως ήσσονος για τα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα ζήτημα.
Προ ημερών, λοιπόν, μία γυναίκα 79 ετών, η οποία είχε υποβληθεί προ 15ημέρου σε εγχείρηση καρδιάς, πήγε στο ΑΤ Χαλκίδος για να δηλώσει απώλεια της ταυτότητός της και να ζητήσει την έκδοσης νέας. Οι αστυνομικοί έκαναν τον καθιερωμένο έλεγχο των στοιχείων της στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. για τους καταζητουμένους και ανεκάλυψαν ότι εκκρεμεί εις βάρος της απόφαση από το 2002 εκτελεστή έκτοτε. Συνέλαβαν, λοιπόν, τη γυναίκα και αναφέρθηκαν στον εισαγγελέα Υπηρεσίας, ως όφειλαν, για να λάβουν οδηγίες επί του πρακτέου. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να την κρατήσουν μέχρι την επομένη που θα την μετέφεραν στον εισαγγελέα, μολονότι οι αστυνομικοί ανέφεραν την ηλικία και την εύθραυστη υγεία της κρατουμένης.
Το θέμα δημοσιοποιήθηκε στη διάρκεια βραδυνού δελτίου ειδήσεων καναλιού των Αθηνών. Όλοι οι πανελίστες διέρρηξαν τα ιμάτιά τους και άρχισαν να διερωτώνται εκνευρισμένοι τί κάνει ο Εισαγγελέας, τί κάνουν οι βουλευτές της Εύβοιας, τί κάνει ο ΟΑΕΕ, για χρέος € 900 προς τον οποίο είχε καταδικασθεί η γραία, τί κάνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδος κ.λπ.
Κάλεσαν στο τηλέφωνο τον Υποδιοικητή του ΟΑΕΕ, ο οποίος δεν είχε παρά να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει την υπόθεση και ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να κάνει κάτι εκείνη τη στιγμή. Σωστόν. Πού να ξέρει ο υποδιοικητής ποιοί χρωστάνε και πόσα, ποιοί έχουν καταδικασθεί και ποιοί έχουν εκτίσει την ποινή τους. Άρα, άκυρη η πρόσκλησή του να εκφέρει άποψη τηλεφωνικώς και να ακούσει τα ψιλοσχολιανά του.
Εν συνεχεία τηλεφώνησε αυτοβούλως ο βουλευτής κ. Μακρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι ψάχνει να βρει τον Εισαγγελέα και θα πράξει τα δέοντα. Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα ο κ. βουλευτής θα παρενέβαινε στον Εισαγγελέα; Και είχε ο Εισαγγελέας την ανάγκη να του διηγηθεί τα καθέκαστα ο Μακρόπουλος; Δεν του αρκούσαν όσα του είχαν αναφέρει οι αστυνομικοί;
Η κόρη της συλληφθείσης αναζητούσε τρόπο να πληρώσει την ποινή και να πάρει τη μητέρα της στο σπίτι, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσει, διότι εν τω μεταξύ είχε κλείσει το Δημόσιο Ταμείο ούτε μπορούσε η εισαγγελία να προβεί στις σχετικές διαδικασίες για την τακτοποίηση της υπόθεσης.
Δεν έμαθα τί απέγινε. Δεν με ενημέρωσαν οι δημοσιογράφοι, αν εν τέλει κρατήθηκε η γυναίκα όλη νύχτα και τί έγινε στη συνέχεια την επόμενη ημέρα στο Εισαγγελικό γραφείο. Κάπου άκουσα ότι διανυκτέρευσε στο ΑΤ και την επόμενη απεκαλύφθη ότι το χρέος είχε διαγραφεί. Πώς είχε διαγραφεί με μία εκτελεστή οινική απόφαση δεν με ενημέρωσαν. Εικάζω ότι η ποινή θα ήταν μικρή και ότι θα είχε παραγραφεί με τον ν. 3346/2005 ή έναν παρόμοιο από αυτούς που ψηφίζονται σωρρηδόν τελευταίως προς αποσυμφόρηση των φυλακών και των πινακίων των δικαστηρίων, αλλά παρέμενε στις εκκρεμότητες της εισαγγελίας.
Ούτε επεσήμαναν οι δημοσιογράφοι εκείνο το βράδυ πώς συμβαίνει, όταν συλλαμβάνονται συνάδελφοί τους με την αυτόφωρη διαδικασία, να αφήνονται πάντοτε ελεύθεροι με εντολή Εισαγγελέα, ενώ δεν έχουν την ίδια τύχη οι απλοί πληβείοι. Χωρίς παρεμβάσεις βουλευτών, δημοσιογράφων, εκδοτών, καναλαρχών, εργολάβων, υπουργών κ.λπ. αφήνονται ελεύθεροι. Κάτι σαν αυτονόητο ρε παιδάκι μου. Ούτε αναφέρθηκαν στους μεγαλόσχημους που συλλαμβάνονται για τεράστια χρέη προς το Δημόσιο, αλλά αφήνονται αμέσως ελεύθεροι για να δικασθούν σε τακτική δικάσιμο. Και φυσικά δεν θυμήθηκαν την ισονομία, για την οποία τόσο κόπτονται.
Το περιστατικό αυτό με την ηλικιωμένη γυναίκα δεν είναι πρωτόγνωρο. Κι’ άλλες φορές έχουν συλληφθεί με τον ίδιο τρόπο γυναίκες ανήμπορες και έχουν ταλαιπωρηθεί στα αστυνομικά κρατητήρια, έστω και αν οι αστυνομικοί τούς φέρονται με τον καλλίτερο και πιο ανθρώπινο τρόπο, όπως πανθομολογείται.
Είχα πέσει πάλι σε σκέψεις εκείνο το βράδυ. Δεν θα μπορούσε, άραγε, αυτό το κράτος να θεσπίσει κάποιες διαδικασίες, ώστε οι συλλαμβανόμενοι σε ώρες αργίας των Δημοσίων Ταμείων και των εισαγγελικών γραφείων να μπορούν να πληρώσουν την ποινή τους και να αφεθούν ελεύθεροι ή να οδηγούνται αμέσως ενώπιον του Εισαγγελέως Υπηρεσίας για τα περαιτέρω και, βεβαίως, ο αρμόδιος εισαγγελέας Υπηρεσίας να μη βρίσκεται εκτός της έδρας του παρά τον νόμο;
Έτσι θυμήθηκα και ένα περιστατικό του 1997. Ένας ηλικιωμένος 76 ετών είχε καταδικασθεί στο αυτόφωρο σε ποινή μετατραπείσα σε χρηματική. Το ποσό της μετατροπής ανερχόταν σε 200.000 δραχμές. Ήταν η ώρα 18:00 και οι τράπεζες κλειστές, πράγμα που δεν επέτρεπε στα παιδιά του να αναλάβουν το ποσό και να πληρώσουν την ποινή. Ο πατέρας τους μετήχθη για να διανυκτερεύσει στο Μεταγωγών και το πρωί να πάει σπίτι του, αφού θα άνοιγαν οι τράπεζες και θα πλήρωναν τα παιδιά του την ποινή.
Βλέποντας αυτή την κατάσταση απηύθυνα τότε επιστολή στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου διερωτώμενος, αν εκείνος θα μπορούσε να παρέμβει, ώστε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να μεριμνήσει να υπάρχει κοινός εκπρόσωπος όλων των τραπεζών στα δικαστήρια με σύστημα που θα επέτρεπε αναλήψεις από οποιοδήποτε λογαριασμό οποιασδήποτε τραπέζης. Αν γινόταν κάτι τέτοιο δεν θα εστερείτο της ελευθερίας του έστω και επί μία ώρα κάθε καταδικασμένος που μπορούσε να πληρώσει την ποινή του, επεσήμαινα στον κ. Πρόεδρο. Μετά από ένα μήνα έλαβα την απάντηση ότι «το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητός του». Ούτε στον αρμόδιο δεν διεβίβασε την επιστολή μου.
Παρακολουθώντας, λοιπόν, την ιστορία με την 79χρονη ηλικιωμένη απλώς διαπίστωσα για μία ακόμη φορά πόσο ανάλγητο είναι το κράτος, επειδή είναι αδιάφοροι είναι οι ταγμένοι στην υπηρεσία του πολίτη.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
[Εκατοστή εξηκοστή πρώτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ, εκατοστή πεντηκοστή τρίτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και εκατοστή δεύτερη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.