Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η ανεξερεύνητη αρχαία ελληνική πόλη Καλλάτις στη Ρουμανία



Μάρτιος 9, 2014.

Η αρχαία ελληνική πόλη Καλλάτις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρουμανία, έχει εξάψει τη φαντασία των ερευνητών, με το τι πρόκειται να δουν, εάν και πότε, γίνει μια συστηματική έρευνα στην πόλη που κατακρημνίστηκε μέσα στη θάλασσα, ίσως από ένα μεγάλο σεισμό. Η περιοχή της αρχαίας ΚΑΛΛΑΤΙΑΣ είναι ανεξερεύνητη, σύμφωνα με το δημοσίευμα Καλλατία σημαίνει «όμορφη ακτή».


«Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι η πόλη που είναι βυθισμένη στη θάλασσα στην περιοχή της αρχαίας Καλλατίας, κοντά στη σημερινή Mangalia, έχει ιδρυθεί από τους Έλληνες Δωριείς τον έκτο αιώνα π.Χ.

Ασημένιο τετράβολο, βάρους 1,8 γρ. του 300-250 π.Χ. με την κεφαλή του Ηρακλή, στην άλλη όψηαναγράφεται: ΚΑΛΛΑ


Οι ερασιτεχνικές έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, έχουν δείξει για ένα εντυπωσιακό κάστρο, περίπου δύο μίλια από την ακτή, που εκτείνεται περίπου δύο χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτογραμμής», γράφει το σχετικό ρουμανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

« Ιστορίες για τη βύθιση της πόλης της Μαύρης Θάλασσας, υπήρχαν μέχρι τον δέκατο πέμπτο αιώνα, όταν ένα ταξιδευτής από τη Βουργουνδία εντόπισε ότι «αρχαία τείχη έβγαιναν από θάλασσα, κοντά στο λιμάνι της Panguala (ονομασία της εποχής τηςMangalia)».


 Αργυρή δραχμή, βάρους 1,7 γραμ. στην  άλλη όψη: ΚΑΛΛΑΤΙΑ


Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η περιοχή γενικότερα, έχει υποστεί μεγάλες γεωλογικές αναταράξεις στη διάρκεια των αιώνων, αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε, ακριβώς,  η αρχαία ελληνική πόλη καταβυθίστηκε.
Οπωσδήποτε αυτό συνέβη, αιώνες μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση και πιθανόν στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Εξερευνήσεις που έχουν γίνει στην πόλη που καλύπτεται  από τη θάλασσα, είτε από ερασιτέχνες, είτε από κυνηγούς αρχαιολογικών θησαυρών, ομιλούν ότι η αρχαία πόλη έχει παραμείνει όπως ήταν, με τα στενά δρομάκια της και τα κτήρια  της, φυσικά και μέρος της οχύρωσής της.

Νόμισμα της πόλης Καλλάτιδος στη  ρωμαϊκή εποχή. Αυτό δείχνει την ανεξαρτησία της αφού έκοβε δικά της νομίσματα.

«Τα αρχαία τείχη  της Καλλάτιδος είναι τα παλαιότερα, αυτά που φαίνονται κάτω από το νερό, υπάρχουν και άλλα τείχη τα οποία είναι βυθισμένα δεξιά από το σημερινό λιμάνι της Μαγκάλιας, αυτά φαίνονται πιο ‘σύγχρονα’ και είναι μάλλον ρωμαϊκά», λέει η Liliana Vioiu, αρχαιολόγος από το τοπικό Μουσείο.

Επίσης ο Sorin Colesniuc, διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας της Μαγκάλια, θα επισημάνει ότι ο ταξιδιώτης από τη Βουργουνδία, ο Wawrin Walerand, στις σημειώσεις του  που δημοσίευσε το 1445, αναφέρει για το λιμάνι της Panguala- έτσι ονομαζόταν τότε η Μαγκάλια- είδε «μεγάλα τείχη να ορθώνονται μέσα στη θάλασσα, έξω από το λιμάνι, ενός απροσδιόριστου παρελθόντος»

Από τη ίδια πηγή, γνωρίζουμε ότι πολλά πλοία βυθίστηκαν, αφού «συγκρούστηκαν’ με «δόντια» γιγάντων της θάλασσας, που εννοούνται τα αρχαία βυθισμένα τείχη της ελληνική πόλης Καλλάτις.


Επίσης,  το 1652, ο Τούρκος έμπορος Εβλιά Τσελεμπή, αναφερόμενος στη “Mankalia” μιλάει για κολασμένο λιμάνι.

Σήμερα οι Ρουμάνοι αρχαιολόγοι περιμένουν η όλη εξερεύνηση της αρχαίας ελληνικής πόλης Καλλάτις, να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας, προκειμένου να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις για να γίνει μια ενδελεχής αρχαιολογική έρευνα στο βυθό της θάλασσας.



--


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα