Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Σκελετός 3.200 ετών με καρκίνο βρέθηκε στο Σουδάν



Σε αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στο Σουδάν, ανακαλύφθηκε ένας σκελετός ενός νέου άνδρα με στοιχεία εξάπλωσης καρκίνου επί των οστών.

Πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα της νόσου που συχνά συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ο σκελετός του νεαρού ενήλικα άνδρα  που εκτιμάται ότι ήταν  25 έως 35 ετών, βρέθηκε σε τάφο στο σύγχρονο Σουδάν και χρονολογείται περί το 1200 π.Χ.

Η ανάλυση έδειξε στοιχεία μεταστατικά του καρκινώματος, που προφανώς εξαπλώθηκε  από άλλα μέρη του σώματος και αποτελεί το παλαιότερο πειστικό παράδειγμα του μεταστατικού καρκίνου  στον αρχαιολογικό τομέα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει στη διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών του καρκίνου στους αρχαίους πληθυσμούς και θα  εμπλουτίσει τις πληροφορίες σχετικά, με την εξέλιξη του καρκίνου στο παρελθόν.

Αν και ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες του θανάτου παγκοσμίως, παραμένει απούσα σχεδόν από τα αρχαιολογικά ευρήματα σε σχέση με άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ενώ έχει δημιουργηθεί η αντίληψη ότι η νόσος είναι κυρίως προϊόν του σύγχρονου τρόπου ζωής και της αύξησης της μακροζωίας.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι καρκίνος δεν είναι μόνο μια σύγχρονη ασθένεια, αλλά ήταν ήδη παρούσα στην κοιλάδα του Νείλου στην αρχαιότητα.

Ο σκελετός βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Amara στο βορειοδυτικό Σουδάν, κοντά στο Νείλο και σε απόσταση 750 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Ο σκελετός εξετάσθηκε χρησιμοποιώντας ακτινογραφία και ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, που οδήγησε σε σαφή απεικόνιση των βλαβών στα οστά.

The Independent


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα