από την Μαριάννα Χρυσικάκου
«Ο ανεπαίσθητα αλκαλικός δείκτης του αίματος και των υγρών του σώματος, είναι ύψιστης σημασίας παράγοντας για την ύπαρξη, την υγεία και την ορθή λειτουργία των κυττάρων, των οργάνων και όλων των κύριων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού». Dr. Walter Cannon, Department of Physiology, Harvard Medical School.
Όλοι μας έχουμε ακούσει πολλές φορές για τις έννοιες της «οξείδωσης», της «τοξίνωσης» και των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για την καταβολή, την γήρανση και την πρόκληση της ασθένειας στο ανθρώπινο σώμα.
Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν ποιος είναι ο κύριος παράγοντας της οξείδωσης του αίματος, των κυττάρων και των υγρών του σώματος;
Η απάντηση βρίσκεται στο συνδυασμό μιας διατροφής υψηλής σε ζωική πρωτεΐνη, λίπη και μονοσάκχαρα, δηλαδή σε απλά ελληνικά, κρέας, γαλακτοκομικά και ζάχαρη. Αν σε αυτό προσθέσουμε την υποκινητικότητα και την έλλειψη άσκησης και την έκθεση σε συνθήκες στρες, ουσιαστικά μιλάμε για την καθημερινή ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων.
Τι συμβαίνει πρακτικά στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε καθημερινά ζωική πρωτεΐνη, λίπη και μονοσάκχαρα; Οι τροφές αυτές όταν μεταβολίζονται παράγουν οργανικά και ανόργανα οξέα όπως το φωσφορικό οξύ, λακτικό οξύ και θειικό οξύ που για να εξουδετερωθούν από τα νεφρά και το παχύ έντερο, απαιτούν την δαπάνη και κατανάλωση των τεσσάρων (4) πλέον αλκαλικών μετάλλων: Ασβέστιο, Νάτριο, Κάλιο, και Μαγνήσιο. Συνεπώς, όταν η καθημερινή μας διατροφή βασίζεται καθημερινά σε τροφές που έχουν όξινη επίδραση, για να εξισορροπηθεί η τοξική τους επίδραση ο οργανισμός επιστρατεύει από τις αποθήκες του πολύτιμα αλκαλικά συστατικά που αν δεν τα λάβει εκ νέου από την καθημερινή διατροφή, καταλήγει σε χρόνια έλλειψη αυτών και συγγενείς παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, οι παθήσεις του αίματος, η κατάθλιψη και η οστεοπόρωση. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η επίδραση της τροφής μας είναι καλύτερο να είναι αλκαλική και όχι όξινη.
Μια αλκαλική διατροφή, έχει αλκαλική επίδραση στην ποιότητα του αίματος και όλων των υγρών του σώματος και κατά συνέπεια συμβάλει στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των αλκαλικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο.
Τι σημαίνει όμως στην πράξη αλκαλική διατροφή; Κατ’ αρχήν περιορισμός και ελαχιστοποίηση των τροφών με όξινη επίδραση όπως αυγά, πουλερικά, κρέας, γαλακτοκομικά, αλκοόλ και ζάχαρη. Και κατά δεύτερον ενίσχυση των τροφών με αλκαλική επίδραση όπως λαχανικά, φρούτα, τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση όπως το μίσο και οι σπιτικές πίκλες, καθώς και το φυσικό, ανεπεξέργαστο αλάτι. Οφείλουμε να τονίσουμε πως σημαντικό ρόλο στην αλκαλοποίηση του αίματος παίζει η ηρεμία και η συναισθηματική ισορροπία. Το στρες, η σύγχυση, η συναισθηματική αναστάτωση και η υπερδραστηριότητα δημιουργούν έντονη οξείδωση στον οργανισμό, το λεγόμενο χρόνιο οξειδωτικό στρες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διαρκής έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα λεγόμενα EMFs.
Συνεπώς αν θέλουμε να δρέψουμε τα οφέλη μιας ισχυρής φυσική και νοητικής υγείας:
- Στρεφόμαστε προς μια αλκαλικότερη διατροφή
- Ενισχύουμε τη φυσική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα μας
- Βάζουμε φρένο στην άσκοπη υπερδραστηριότητα και την ακατάπαυστη εργασία.
- Αν νιώθουμε ευάλωτοι έναντι του στρες μπορούμε να επιλέξουμε δραστηριότητες που προάγουν τη βαθιά χαλάρωση όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, μαθαίνοντας να εφαρμόζουμε τις πρακτικές και εμείς οι ίδιοι και έξω από την τάξη, για να τις χρησιμοποιούμε όποτε τις έχουμε ανάγκη, στην καθημερινότητα μας.
- Επιδιώκουμε την επαφή με τη Φύση και το φυσικό περιβάλλον.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.