Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σαμαράς στην Ευρωβουλή: «We delivered» (Παραδώσαμε)


Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*

«Γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει». Στην περίπτωση του πρωθυπουργού το αρχαίο αυτό γνωμικό (Μένανδρος, 4ος αιώνας π.χ.) έχει απόλυτη εφαρμογή διότι, με τις δύο παραπάνω λέξεις, με τις οποίες έκλεισε (γιατί άραγε;) στα αγγλικά την ομιλία του που έκανε στα ελληνικά στο
Ευρωκοινοβούλιο ως προεδρεύων της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, αποκάλυψε, χωρίς να το αντιληφθεί, την ουσία της πιστής εκτέλεσης από τον ίδιο και τον προκάτοχό του των εντολών των δανειστών μας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει την αγγλική γλώσσα, δεδομένου ότι έχει σπουδάσει, όπως και ο προκάτοχός του, στην Αμερική. Μάλλον, όμως, δεν συμβουλεύτηκε κάποιο αγγλικό λεξικό για να διαπιστώσει ότι το ρήμα deliver δεν χρησιμοποιείται μόνο με την έννοια που εκείνος υπονόησε, αλλά και με μια άλλη, που αν τη γνώριζε, θα απέφευγε να τη χρησιμοποιήσει, διότι τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, το ρήμα deliver, ανάμεσα στις άλλες, έχει την έννοια «to give what is expected or promised» δηλαδή (σε μετάφραση δική μου) να δίνεις το αναμενόμενο ή υπεσχημένο. Ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το ρήμα με αυτή την έννοια, θέλησε να πει ότι η Ελλάδα (δηλαδή οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και η δική του) έχουν εφαρμόσει όλα τα μέτρα των Μνημονίων (αν και αυτό αμφισβητείται από τους δανειστές μας).

Το ρήμα, όμως, deliver, σύμφωνα πάντα με το λεξικό της Οξφόρδης με, μια υπονοούμενη αλλά μη αναφερόμενη στον γραπτό ή στον προφορικό λόγο, τη λέξη up, γι’ αυτό και σε παρένθεση, έχει την έννοια «deliver (up) something to somebody», δηλαδή (πάλι σε μετάφραση δική μου) να παραδίνεις κάτι σε κάποιο. Πράγματι ο προκάτοχός του άλλα υποσχόταν στον λαό και τα εντελώς αντίθετα έπραξε με την υπογραφή και εφαρμογή των Μνημονίων. Και ο ίδιος, ενώ όταν ήταν στην αντιπολίτευση τα αποκήρυσσε, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και τα εφαρμόζει σκληρότερα από αυτόν. 


Με την πολιτική, όμως, αυτή, τόσο ο προκάτοχος όσο και ο ίδιος έχουν:

- Υποθηκεύσει στους δανειστές μας, δηλαδή στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όλη τη δημόσια περιουσία με την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από αυτούς. Τα δάνεια αυτά, όπως έχουν ομολογήσει οι ίδιοι, δεν δόθηκαν για να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά για να διασωθεί η Ευρωζώνη. Απόδειξη, το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των δανείων αυτών αφιερώνεται στην εξόφληση των τοκοχρεολυσίων των προηγούμενων δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι ίδιοι, και, παρά το διαβόητο PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και βούλιαξε τις τράπεζες, το δημόσιο χρέος είναι σήμερα κατά 20 δισ. ευρώ υψηλότερο απ’ ό,τι το 2009.

- Εκποιήσει και θα συνεχίσουν να εκποιούν κερδοφόρες επιχειρήσεις, και μάλιστα επιχειρήσεις που θα έπρεπε, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., να παραμείνουν δημόσιες διότι παρέχουν πολύτιμα αγαθά και υπηρεσίες στην κοινωνία που δεν είναι εμπορεύσιμα (νερό, ηλεκτρισμό). Τώρα πρόκειται να παραχωρήσουν σε ξένους λιμάνια και αεροδρόμια που και αυτά είναι κερδοφόρα και, για εθνικούς λόγους, δεν θα πρέπει να παραχωρηθούν σε ξένους. Τα κέρδη, όμως, από τη λειτουργία τόσο των κερδοφόρων επιχειρήσεων όσο και των λιμανιών και των αεροδρομίων, αν θα παρέμεναν στο Δημόσιο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των ελλειμμάτων, όπως συμβάλλουν τα κέρδη της Τραπέζης της Ελλάδος.

- Εκποιήσει δημόσια κτίρια σε ξένους αντί πινακίου φακής. Επιπλέον έχουν παραχωρήσει για δεκαετίες έναντι χαμηλού τιμήματος, δημόσια κτίρια τα οποία σήμερα στεγάζουν υπουργεία ή δημόσιες υπηρεσίες και στη συνεχεία καταβάλουν ενοίκια σε εκείνους στους οποίους τα έχουν παραχωρήσει προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο(!).

- Παραχωρήσει για εμπορική εκμετάλλευση, επίσης για δεκαετίες, έναντι χαμηλού τιμήματος «φιλέτα» της ελληνικής γης και σκοπεύουν να παραχωρήσουν μεγάλο τμήμα δημόσιων χώρων που θα έπρεπε να μεταβληθούν σε πάρκα και χώρους αναψυχής για τους τσιμεντόπληκτους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής (βλέπε Ελληνικό).

- Δημιουργήσει –με το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής και την κατακόρυφη μείωση μισθών και ημερομισθίων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων– γόνιμο «έδαφος» για την εγκατάσταση στη χώρα μας μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προκαλέσουν κλείσιμο και άλλων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από αυτές που έχουν απομείνει.

- Προκαλέσει πρωτοφανή μείωση σε καιρό ειρήνης (κατά 25%) του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, μια μείωση που –εκτός από το 1.000.000 επιπλέον ανέργους και τη φτωχοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού του λαού– εκτίναξε στα ύψη το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 129% το 2009 στο 172% το 2013, καθιστώντας ανέφικτο τον στόχο της μείωσής του στο 120% όχι το 2020, όπως αναφέρουν τα Μνημόνια, αλλά ούτε μετά από πολλά χρόνια.

Ενα παράδειγμα που αποδίδει τη δεύτερη έννοια του ρήματος deliver που αναφέραμε πιο πάνω και αυτό το οποίο δίνει το λεξικό της Οξφόρδης, είναι το εξής: «deliver a fortress to the enemy», δηλαδή παραδίνεις ένα κάστρο στον εχθρό. Στην περίπτωση του πρωθυπουργού και του προκατόχου του, το «κάστρο» που παρέδωσαν είναι όλα όσα προαναφέρθηκαν, τα οποία περιλαμβάνονται στα Μνημόνια που υπέγραψαν ως δεσμεύσεις της χώρας μας και «ο εχθρός» στον οποίο τα παρέδωσαν είναι οι (κατ’ όνομα μόνο αλληλέγγυοι) εταίροι μας στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, οι οποίοι και επέβαλαν τις δεσμεύσεις αυτές και οι οποίοι ουδόλως ενδιαφέρονται για τον πολυετή Γολγοθά τον οποίο ανεβαίνουν η Ελλάδα και ο λαός της.

efsyn.gr


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
  • Sha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα