Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η κατάρα του Tecumseh

220px-Tecumseh02
Tecumseh (Μάρτιος 1768 – Οκτώβριο 1813) ήταν Αμερικανός ιθαγενής αρχηγός της φυλής των Shawnee και μίας μεγάλης ομοσπονδίας φυλών (γνωστή ως ομοσπονδία του Tecumseh) η οποία αντιμετώπισε τον Αμερικανικό στρατό το 1812 κατά τον ομώνυμο πόλεμο. Ο Tecumseh υπήρξε ένα είδος λαϊκού ήρωα για την Αμερικανική – Αβοριγγινική – Καναδική ιστορία.
Μεγάλωσε στην πολιτεία του Οχάιο κατά τον εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης και του Βορειοδυτικού Ινδιάνικου πολέμου, στον οποίο συμμετείχε. Με τους Αμερικανούς να συνεχίζουν να εισβάλλουν στο Ινδιάνικο έδαφος αφότου οι Βρετανοί παραχώρησαν το Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1783, η φυλή Shawnee μετακόμισε βορειοδυτικά και το 1808, εγκαταστάθηκαν στο Prophetstown στην σημερινή Ιντιάνα. Έχοντας ως όραμα την ίδρυση ανεξάρτητου Αμερικανικού Ινδιάνικου Έθνους ανατολικά του Μισισιπή υπό βρετανική προστασία, ο Tecumseh εργάστηκε για την ένταξη περισσότερων φυλών στην Ομοσπονδία από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812, η Συνομοσπονδία του Tecumseh συμμάχησε με τον Βρετανικό Καναδά (ονομασία για τις αποικίες του Άνω και Κάτω Καναδά) οι οποίοι βοήθησαν στην κατάληψη του οχυρού Ντιτρόιτ. Τελικά οι Αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον Tecumseh στην μάχη του Τάμεση (Αμερικανική περιοχή) τον Οκτώβριο του 1813. Η Ινδιάνικη συνομοσπονδία κατέρρευσε, οι Βρετανοί εγκατέλειψαν τους Ινδιάνους συμμάχους τους στη διάσκεψη ειρήνης που τερμάτισε τον πόλεμο του 1812, το όνειρο για την ίδρυση ανεξάρτητου Ινδιάνικου κράτους κατέρρευσε και οι Αμερικανοί έποικοι κατοίκησαν όλη την περιοχή νότια των Μεγάλων Λιμνών, απωθώντας τους Ινδιάνους δυτικά σε καταυλισμούς.
William_Henry_HarrisonΟ Γουίλιαμ Χένρυ Χάρισον κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ το 1840, έχοντας ως σύνθημα «Tippecanoe and Tyler too» (Τζον Τάϊλερ ήταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος) το οποίο αφορούσε στην μάχη του Tippecanoe το 1811 όπου συμμετείχε και ο ίδιος και ο αμερικανικός στρατός νίκησε τις δυνάμεις του Tecumseh. Στην πραγματικότητα όμως η θητεία του Harrison………ουδέποτε άρχισε. Κατά την εκφώνηση της προεδρικής ομιλίας οι καιρικές συνθήκες ήσαν πολύ άσχημες και κάποια στιγμή ξέσπασε νεροποντή, με αποτέλεσμα να υποστεί κρυολόγημα το οποίο επιδεινώθηκε και τελικά οδήγησε στον θάνατό του. Η διάρκεια της θητείας του ήταν από τις 4 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, 1841. Ο θάνατός του θεωρείται ως αφετηρία μιας σειράς συμπτώσεων οι οποίες έγιναν γνωστές ως «η κατάρα του Tecumseh» και σύμφωνα με την οποία οι Πρόεδροι που εκλέγονταν σε έτος το οποίο έληγε σε μηδέν πέθαιναν κατά την διάρκεια της θητείας τους.
Abraham_LincolnΤο 1860 ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και κατά τη διάρκεια της θητείας του άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος διήρκεσε από το 1861 έως το 1865. Στις 9 Απριλίου 1865 ο στρατηγός Ρόμπερτ Λη παραδόθηκε στον στρατηγό Γκράντ τερματίζοντας την εμφύλια σύγκρουση η οποία συγκλόνισε το έθνος. Μόλις πέντε ημέρες αργότερα στις 14 Απριλίου 1865 ο Λίνκολν δολοφονήθηκε από τον Τζον Γουίλκς Μπούθ.
James_a_garfieldΤο 1880 ο Τζέιμς Γκάρφιλντ εξελέγη πρόεδρος και ανέλαβε καθήκοντα 4 Μαρτίου 1881. Στις 2 Ιουλίου 1881 ο Τσάρλς Γκουιτό πυροβόλησε τον πρόεδρο ο οποίος τελικά απεβίωσε στις 19 Σεπτεμβρίου 1881. Ο ψυχοπαθής Γκουιτό είχε θυμώσει διότι του είχαν αρνηθεί την τοποθέτηση σε κάποια διπλωματική θέση. Θανατώθηκε δι’ απαγχονισμού το 1892.
William_McKinleyΤο 1900 ο Γουίλιαμ Μακίνλεϊ εξελέγη για δεύτερη φορά στην προεδρία, νικώντας ξανά τον αντίπαλό του Γουίλιαμ Τζένινγκς Μπράϊαν όπως το 1896. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1901, πυροβολήθηκε από τον Λέον Ζόλγκοζ και πέθανε στις 14 του ιδίου μηνός. Ο Ζόλγκοζ ο οποίος αυτοαποκαλείτο αναρχικός, ομολόγησε ότι σκότωσε τον πρόεδρο διότι «….ήταν εχθρός του λαού…..». Θανατώθηκε με ηλεκτροσόκ τον Οκτώβριο του 1901.
Warren_G._HardingΤο 1920 ο Γουώρεν Χάρντιγκ εξελέγη πρόεδρος ως δυναμική απάντηση στην προηγηθείσα προεδρική θητεία του Γουίλσον. Η προεδρία του όμως ουδόλως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επιτυχημένη, καθότι μεσολάβησαν σκάνδαλα (σκάνδαλο Teapot Dome) τα οποία την στιγμάτισαν. Στις 2 Αυγούστου 1923, ενώ ο Χάρντιγκ επισκεπτόταν το Σαν Φρανσίσκο στα πλαίσια εθνικής περιοδείας, υπέστη εγκεφαλικό και απεβίωσε στο ξενοδοχείο Παλάς.
Franklin_D._RooseveltΤο 1940 ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ εξελέγη πρόεδρος για τρίτη φορά και θα εξελέγετο για τέταρτη φορά το 1944. Η θητεία του ξεκινά στο μέσον της Μεγάλης Ύφεσης και τερματίζεται λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το 1945. Πέθανε στις 12 Απριλίου 1945 από εγκεφαλική αιμορραγία. Εντάσσεται στην κατάρα του Tecumseh διότι πέθανε κατά τη διάρκεια προεδρικής θητείας και είχε εκλεγεί σε έτος που λήγει σε μηδέν.
JohnFKΤο 1960 ο Τζον Κέννεντι έγινε ο νεώτερος Αμερικανός πρόεδρος. Αυτός ο χαρισματικός ηγέτης αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις κατά τη θητεία του, όπως η εισβολή στον κόλπο των Χοίρων, η δημιουργία του τείχους του Βερολίνου και η Κουβανική κρίση. Στις 22 Νοεμβρίου 1963 κατά τη διάρκεια περιοδείας με αυτοκινητοπομπή στο Ντάλας δολοφονήθηκε από τον Λη Χάρβεϋ Όσβαλντ.
President_ReaganΤο 1980 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν έγινε ο γηραιότερος Αμερικανός πρόεδρος. Η θητεία του είχε πολλές προκλήσεις και θεωρήθηκε ως πρωταγωνιστής στην κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αν και σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο Ιράν – Κόντρας. Στις 30 Μαρτίου 1981 ο Τζον Χίνκλεϊ αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ρέϊγκαν στην Ουάσινγκτον πυροβολώντας τον, χωρίς αποτέλεσμα καθότι ο πρόεδρος κατόρθωσε να επιβιώσει λόγω της άμεσης ιατρικής φροντίδας. Ο Ρόναλντ Ρέϊγκαν είναι ο πρώτος που διέψευσε την κατάρα του Tecumseh και έκτοτε ορισμένοι θεωρούν ότι η κατάρα σταμάτησε να ισχύει.
Πηγές – βιβλιογραφία
http://americanhistory.about.com
John Sugden «Tecumseh: A Life» 1997.
wikipedia
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα