Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ψυχαγωγία «Λούμπεν» (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)


Είναι γεγονός, καθώς και δυσάρεστη διαπίστωση ότι σήμερα, Έλληνα, εσύ δεν ψυχαγωγείσαι. Αν συμμετέχεις καμιά φορά στην αγορασμένη σου διασκέδαση, αυτό γίνεται παθητικά και αντί για χαρά, σου γεννιέται η λύπη και η θλίψη. Εκτός του ότι υποσιτίζεσαι πνευματικά με το ανάστημα του καταναλωτή στα ξένα πρότυπα του καιρού μας, δεν αναζωογονείσαι, δεν αναμορφώνεις την ψυχή σου. Ακούς καταγοητευμένος μουσική «disco» από νέος ακόμη και νιώθεις απελευθερωμένος από την ξέφρενη μελωδία της. Μια μουσική που δεν εκφράζει το πνεύμα ενός τραγουδιού με κάποιο μήνυμα. Μια μουσική περιοδικού τύπου και χαρακτήρα, που υπηρετεί και αναπαράγει ξένα πρότυπα και δεν καλύπτει τις ψυχαγωγικές ανάγκες σου.

Κονσερβοποιημένη ψυχαγωγία έχει καταντήσει η μεταστροφή στην ψυχαγωγία σου, μέσω των ταινιών «πορνό», της τηλεθέασης κλπ, αντί του καλού κινηματογράφου και του καλού θεάτρου, που προσφέρουν θετικότητα και κάνουν καλό στην ψυχαγωγία σου. Όσο για την χαρτοπαιξία σου - απαραίτητο στοιχείο της καφενειακής σου προτίμησης στην ψυχαγωγία σου - μόνο αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού σ’ έχει εκτοπίσει από την ουσιαστική ψυχαγωγία, που μπορεί να σου προσφέρει μια συζήτηση με την οικογένεια ή τους φίλους σου, μια ομαδική εκδρομή με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και πάνω απ’ όλα με ελληνικό γλέντι και τα παρόμοια.

Σε μια εποχή κοινωνιολογικά απροσδιόριστη, που σκορπάει μόνο στενοχώρια, λύπη, πλήξη και ανία, δεν έχεις ίσως την πολυτέλεια του χρόνου να σκεφτείς πως η διασκέδαση είναι αναγκαία τροφή για το σώμα και την ψυχή σου. Αγνοείς την ταβέρνα της γειτονιάς σου, αδιαφορείς για την αγωγή του πνεύματος και της ψυχής σου παρακολουθώντας μια όπερα, το λαϊκό έντεχνο συγκρότημα της συνοικίας σου με τους όμορφους δημοτικούς χορούς και τα τραγούδια. Η ψυχή σου είναι κουρελιασμένη, είναι «Λούμπεν», δηλωμένη στην εργατική τάξη που δεν έχει πλέον πόρους ζωής μα ούτε και πολιτική συνείδηση, παραδομένη στη διάδοση του ποτού, του χασίς και των λοιπών ναρκωτικών ουσιών.

Κοίταξε λίγο γύρω σου, Έλληνα και θα δεις πως υπάρχουν πολλά περιθώρια για την ουσιαστική σου διασκέδαση και την πραγματική σου ψυχαγωγία. Δεν λείπουν ούτε η καλή και ποιοτική μουσική, ούτε οι εκθέσεις ζωγραφικής, ούτε τα μουσεία, ούτε τα καλά βιβλία, ούτε οι χώροι άθλησης, ούτε ο καλός κινηματογράφος, παράγωγα της ελληνικής κι όχι της ξένης υποκουλτούρας.

Αναρωτήσου, Έλληνα, τι μορφωτικό αποτέλεσμα έχει για σένα η όποια ψυχαγωγία σου, ποια πιστεύεις πως μπορεί να σου προσφέρει το τερπνό μετά του ωφελίμου και για ποιο λόγο είναι απαραίτητη στη ζωή σου. Γιατί είναι μικρή και γεμάτη από ψυχολογικά προβλήματα η εποχή μας, μικρές έως μηδενισμένες και οι απολαύσεις της, αλλά μη ξεχνάς πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι «Λούμπεν».


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα