Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ένα φιλί είναι λίγο


fili
Την πρώτη φορά που έγραψα για αυτό το θέμα ήταν σε ένα λεύκωμα του Γυμνασίου, πριν περίπου 15 χρόνια απαντώντας στην απλοϊκά δοσμένη ερώτηση «Τι είναι φιλί;». Φυσικά και δεν θυμάμαι την απάντηση μου αλλά και ούτε μπορώ να ανατρέψω σε αυτήν, αφού δεν θυμάμαι καν σε ποιον άνηκε εκείνο το λεύκωμα, ώστε να πάρω λίγη από την γνώση της εφηβείας μου.
Το φιλί είναι η πρώτη συνήθως σαρκική απεικόνιση του έρωτα ή της ερωτικής αγάπης, είναι το δομικό στοιχείο της ερωτικής σχέσης, είναι η έκφραση του πάθους ή και της οικειότητας, είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο σαρκικής επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.
Η ιστορία του φιλιού δεν είναι ξεκάθαρη. Πιθανότερη εκδοχή είναι εκείνη που υποστηρίζει πως χρησιμοποιήθηκε από την προϊστορική μητέρα για το τάισμα των μωρών της. Αφού μασούσε την τροφή την έδινε απευθείας από το στόμα της στο στόμα του μωρού της. Επίσης πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως τα φιλιά ήταν ένας τρόπος να γνωρίσουμε τον άλλον μέσα από την γεύση και την μυρωδιά του, ώστε να ξέρουμε αν είναι εχθρός ή φίλος ή ακόμη και αν είναι σε αναπαραγωγική φάση για να γίνει πιθανός μας σύντροφος. Ο Φρόιντ πίστευε πως η φυσική μας διάθεση να φιλήσουμε οφείλεται στην υποσυνείδητη λειτουργία να επιστρέψουμε στην εμπειρία του θηλασμού από την μητέρα μας. Σίγουρα πάντως τα πρώτα πιο στοργικά φιλιά και χάδια τα έχουμε πάρει από την μητέρα μας.

Τα περίεργα του φιλιού
  • Τα χείλη μας είναι η μοναδική περιοχή του σώματος με τόσο λεπτή στρώση δέρματος αλλά και με τόσους πυκνοκατοικημένους αισθητηριακούς νευρώνες, πιο πολλούς και από τα γεννητικά όργανα ακόμη.
  • Περίπου μισοί από τους νευρώνες του εγκεφάλου μας παίρνουν μέρος στην διαδικασία του φιλιού απελευθερώνοντας ένα κύμα νευρικών μηνυμάτων και χημικών ουσιών.
  • Σε ένα φιλί συμμετέχουν 38 μύες του προσώπου και η ενέργεια που ξοδεύουμε για ένα παθιασμένο φιλί είναι 20 θερμίδες το λεπτό.
  • Ένας μέσος άνθρωπός δίνει αλλά και παίρνει 100.000 φιλιά στην ζωή του!
  • Το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλί κράτησε 58 ώρες, 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα!
  • Με κάθε φιλί ανταλλάσσονται ως 250 βακτήρια.
  • Περισσότερο από το 80% των γυναικών δεν μπορούν να φανταστούν το σεξ χωρίς φιλιά.
  • Το 92% των γυναικών και το 49% των ανδρών φιλάει με κλειστά μάτια.
  • Το 45% των ανθρώπων γέρνουν το κεφάλι τους δεξιά όταν φιλούν.
  • Κατά το μεσαίωνα το φιλί χρησιμοποιήθηκε για να επικυρώσει συμφωνίες.
Έρευνες έχουν δείξει πως τα φιλιά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, απελευθερώνουν ενδορφίνες, που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και με χαμηλότερα επίπεδα στρες.
Ας φύγουμε λοιπόν μέσα σε ένα φιλί για ένα καλύτερο κόσμο…

Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως.
Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας
Κι όταν σε πήρε το φιλί,
Γυναίκα
Οδυσσέας Ελύτης
Πηγές: Για το φίλημα, το γαργάλημα και την πλήξη, Adam Phillips, Εκδ. Οκτώ
Η σεξουαλική ζωή του ανθρώπου, Σίγκνουντ Φρόιντ, Εκδ. Δαμιανός

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα