Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

10 Συμβουλές για να καταπολεμήσετε το stress, το πρήξιμο και την κούραση


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, 

1. Μειώστε το αλάτι!
Αισθάνεστε πρήξιμο; Ίσως το αλάτι ευθύνεται εν μέρει για αυτό. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και αυτό μάλιστα να οδηγήσει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μειώστε το αλάτι επιλέγοντας φρέσκα (όχι κονσερβοποιημένα ή επεξεργασμένα) τρόφιμα και πειραματιστείτε με άλλα καρυκεύματα, όπως το κάρυ, το σκόρδο, το κύμινο ή το δενδρολίβανο ώστε να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας. Θα διευρύνεται τους μαγειρικούς σας ορίζοντες και θα αισθάνεστε πιο ενεργητικοί!

2. Έχετε στρες; Ανεβείτε σκάλες!
Όταν έχετε νεύρα ή στρες το πιο εύκολο είναι να ορμήσετε σε μία σοκολάτα, να καπνίσετε ένα τσιγάρο ή να πιείτε άλλη μία κούπα καφέ. Το ιδανικό αντίδοτο; Η άσκησηΤην επόμενη φορά που θα αισθανθείτε στρες αντί να επιλέξετε κάτι από τα παραπάνω ανεβείτε μερικά σκαλιά ή βγείτε για έναν γρήγορο περίπατο – μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και 10 λεπτά άσκησης προσφέρουν πνευματική ώθηση!


3. Αφήστε κάτω τα γλυκά!
Αντιμετωπίζετε το στρες τρώγοντας; Σε περιόδους έντασης ίσως επιλέξετε να φάτε κάτι που σας προσφέρει ανακούφιση αντί για φρούτα και λαχανικά. Αλλά όταν περάσει η έξαψη που προσφέρουν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυτό που θα σας μείνει θα είναι μία υποτονική αίσθηση. Παράλληλα, οι επιπλέον θερμίδες γρήγορα μετατρέπονται σε επιπλέον κιλά και έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας. Έτσι την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε στρεσαρισμένοι αγνοείστε τα γλυκά. Δοκιμάστε να εκτονωθείτε μασώντας ένα μήλο ή απλά πάρτε 10 βαθιές αναπνοές. 

4. Κοιμηθείτε επαρκώς!
Εξαφανίστε τις σακούλες κάτω από τα μάτια με τον κατάλληλο ύπνο. Οι ειδικοί προτείνουν 7 με 8 ώρες ύπνο το βράδυ ώστε να επαναφορτίζονται οι μπαταρίες σας και να μειώνεται το στρες. Έχετε πρόβλημα στο να αποκοιμηθείτε; Τότε αποφύγετε τον καφέ μετά το μεσημέρι. Αποφύγετε επίσης να γυμναστείτε για 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Μεταμορφώστε το υπνοδωμάτιό σας σε αυτό που πρέπει να είναι, ένα δωμάτιο δηλαδή μόνο για ύπνο, χωρίς τηλεόραση, υπολογιστή ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας τραβά την προσοχή. Αν αυτές οι λύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα τότε απευθυνθείτε στον γιατρό σας.


5. Ξεφύγετε από την ρουτίνα!
Η απόδραση από τη ρουτίνα ή η δοκιμή κάτι καινούριου – όπως η αλλαγή των μαλλιών σας – μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και τη διάθεσή σας. Δοκιμάστε να πάτε στη δουλειά από έναν καινούριο δρόμο ή φάτε κάτι διαφορετικό για πρωινό. Εστιάστε σε μία μόνο εύκολη αλλαγή κάθε φορά ώστε να διασφαλίσετε την επιτυχία της.

6. Κάντε μία βόλτα γύρω από το τετράγωνο
Δεν χρειάζεται να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο,  ακόμα και η μικρότερη κίνηση μπορεί να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας και να επανακτήσετε την ενέργειά σας. Μία απλή βόλτα γύρω από το τετράγωνο θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας. Επίσης τα είδη άσκησης που περιλαμβάνουν διαλογισμό – όπως η γιόγκα ή το tai chi – μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφορτίσετε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας.

7. Φάτε περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να χορτάσετε άμεσα έτσι τρώτε λιγότερο και χάνετε βάρος. Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι επίσης ευεργετική για την καρδιά σας. Έτσι δεν παραμένετε μόνο υγιείς αλλά θα έχετε να ανησυχείτε για λιγότερα πράγματα! Τα καλά νέα είναι ότι οι φυτικές ίνες υπάρχουν σε πολλές νόστιμες μορφές, όπως τα δημητριακά και το πολύσπορο ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

8. Επικεντρωθείτε στο παρών
Το να έχετε επίγνωση του που βρίσκεστε και τι σας συμβαίνει αυτή τη στιγμή μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε αντί να στεναχωριέστε για το τι ξεπροβάλλει στον ορίζοντα. Αφήστε πίσω τις σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον και επικεντρωθείτε στο τώρα! Πως είναι η αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό σας; Πως αισθάνεστε το μονοπάτι κάτω από τα πόδια σας; Αν το μυαλό σας τείνει να προσκολληθεί σε δυσάρεστες αναμνήσεις ή άγχος για το μέλλον προσπαθήστε να επικεντρωθείτε ξανά στο παρών.

9. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας
Όλοι το έχουμε κάνει – έχουμε αγνοήσει αυτόν τον εκνευριστικό πονοκέφαλο, αυτόν τον επίμονο πόνο στον ώμο ή τον συνεχόμενο βήχα. Αλλά τα χρόνια προβλήματα υγείας μπορούν να μας αφαιρούν τη ζωτικότητά μας. Λύστε τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν απευθυνόμενοι στον γιατρό σας.

10. Δώστε τροφή στο μυαλό σας
Μερικές φορές όταν έχεις πολλά στο μυαλό σου η λύση είναι να ασχοληθείς με κάτι που σε αποσπά από τις έννοιες. Διευρύνετε τα πνευματικά σας όρια λύνοντας ένα σταυρόλεξο ή διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο. Ξεκινήστε ένα καινούριο χόμπι που θα σας κρατά σε πνευματική ή σωματική εγρήγορση, όπως η κηπουρική ή το περπάτημα.


medlabgr


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα