Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πως Αποφεύγουμε την ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ από τους ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΛΟΓΙΑΡΙΑΣΜΟΥΣ για χρέη στο ΔΗΜΟΣΙΟ και τα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Κυριάκος Τόμπρας...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΑΣ

ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΛΟΓΙΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Μπορούν τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ να κατάσχουν μισθούς ή συντάξεις για οφειλές προς αυτά ?


Της Ξανθίππης Γκλαβοπούλου Κρικέλλη



www.glavopoulos.gr/personnel/xanthippi_gr.shtm 
www.pragmatognomones.gr

Ξεκινάμε από την ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ που οφείλουν όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να κάνουν δηλώνοντας στην Τράπεζά τους ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι μισθοδοσίας ή συντάξεως και σε αυτόν πιστώνεται αποκλειστικά και μόνο αποδοχές ή επιδόματα ανεργίας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η μη κατάσχεση ποσών μικρότερων από 1.000,00 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο.

Είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που ήρθαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις γιατί δεν είχαν σπεύσει να «χαρακτηρίσουν» με επιστολή τους στην Τράπεζα, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη «από τις κατασχέσεις προστατεύονται ποσά έως 1.000,00 ευρώ που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Μπορούν να κατασχεθούν ποσά που αντιστοιχούν στο 25% πάνω από 1.000,00 ευρώ, αλλά και εισοδήματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς που δεν έχουν χαρακτηριστεί, άρα το σύστημα δεν μπορεί να δει απο που προέρχονται τα εισοδήματα»

Mέχρι σήμερα τα κατασχετήρια από πλευράς του Δημοσίου είναι χειρόγραφα. Στο επόμενο διάστημα η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα να συντομευθεί το διάστημα κατάσχεσης λογαριασμών για χρέη προς το δημόσιο.

Έχει την δυνατότητα ο φορολογούμενος συνταξιούχος ή υπάλληλος να γλιτώσει την κατάσχεση?

Από την στιγμή που γίνεται η δέσμευση του ποσού στον λογαριασμό (σημειώνεται ότι δεσμεύεται όλο το ποσό του λογαριασμού και όχι μόνο το ποσό της οφειλής) μέχρι την κατάσχεσή του μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου 10 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό περιθώριο ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε ανακοπή της συγκεκριμένης διαδικασίας και να γλιτώσει την «ανάληψη» των χρημάτων του, επιλέγοντας να χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό «μισθοδοσίας».

Αν δεν προλάβει παρα ταύτα και τα χρήματα «κάνουν φτερά», τότε ακολουθεί την γραφειοκρατική οδό με υποβολή στην αντίστοιχη ΔΟΥ που υπάγεται και ...ο Θεός μαζί του.

Γίνεται ένας χαμός στις Εφορίες με παρόμοια αιτήματα που η λύση τους αγγίζει μόνο τα όρια της υπομονής μας. Οι Τράπεζες έχουν υποβάλει αίτημα να μπει ένα όριο (πχ 50,00 ευρώ) κάτω απο το οποίο να μην διεκπεραιώνονται παρόμοια αιτήματα.

Ο Συνήγορος του πολίτη κάνει κάποιες προσπάθειες, άκαρπες ακόμη, ώστε να επεκταθεί η προστασία του ακατάσχετου και σε λογαριασμούς εκτός μισθοδοσιών και συντάξεων, όταν τα ποσά αυτά αποτελούν αποδεδειγμένα και το μοναδικό εισόδημα του πολίτη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ.4 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ο αρμόδιος προιστάμενος της ΔΟΥ έχει διακριτική ευχέρεια όσον αφορά το μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που θα επιλέξει αλλά και το χρηματικό ποσό που θα κατασχέσει. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να γίνει γνωστή στους φορολογούμενους.

Απο καταγγελίες που έχουν γίνει στον Συνήγορο του Πολίτη προκύπτει ότι οι Τράπεζες δεν ερευνούν, ως όφειλαν, αν ο λογαριασμός που τηρείται στο κατάστημά τους είναι λογαριασμός μισθοδοσίας ή συντάξεως ή άλλων ασφαλιστικών επιδομάτων.

Οι εικόνες που μετέφεραν οι τραπεζίτες στο Υπουργείο Οικονομικών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, δείχνει μια κατάσταση που έχει εκτροχιαστεί στον βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει για τα καλά, εκτός από το Δημόσιο, και οι Δήμοι της χώρας οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, η και τέλη από 3 ή 5 ευρώ! Η χαοτική κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν τα χρεή αυτά προέρχονται από οφειλές ακόμα και μιας εικοσαετίας πίσω.

Για κοινό λογαριασμό οι Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία διασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου για το ακατάσχετο μισθού ή σύνταξης και (εάν πρόκειται για κοινό λογαριασμό) μέχρι του ποσού των 1.500,00 ή των 2.000,00. (το ...υπονοούμενο σαφές).

Εφόσον στα εγγύς μέλλον θεσμοθετείται από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών η πρακτική της ηλεκτρονικής κατάσχεσης, αναμένεται να γίνει το «έλα να δείς». Ήδη λειτουργεί το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες. Θα μπορεί να επιδίδει και ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης αντί της επίδοσης με δικαστικό επιμελητή όπως γίνεται σήμερα, επισπεύδοντας την διαδικασία και μειώνοντας της γραφειοκρατία.

Οι καταθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης ισχύει μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο και όχι για άλλους φορείς στους οποίους μπορεί να έχει κάποιος οφειλές.

Ο φόβος βέβαια, κατά πόσον όλο αυτό, θα ωφελήσει τις Τράπεζες για την μακροημέρευση των καταθέσεων τους είναι μεγάλη συζήτηση. Επειδή στο μέλλον αναμένεται να αυξηθούν οι κατασχέσεις, δεν προβλέπεται το μέλλον τους ευοίωνο, αφού κάποιοι θα προτιμήσουν την ασφάλεια που προσφέρει το στρώμα τους παρά ο τραπεζικός τους λογαριασμός.

ΠΡΟΣΟΧΗ : 
Πρέπει όλοι μας να έχουμε πάντα υπ'όψη μας ότι η ερμηνεία του Νόμου και οι συσχετισμοί σχετικών Άρθρων του Νόμου και της Νομολογίας αποτελούν κατ' έξοχή γνωστικό αντικείμενο Νομικού Συμβούλου / Δικηγόρου. Συνεπώς υπογραμμίζουμε ότι η συμβολή εξειδικευμένου Δικηγόρου πριν απο οποιαδήποτε κίνησή μας που εμπεριέχει Νομικό αντικείμενο, είναι απολύτως επιβεβλημένη.


kontegiovanni

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα