Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Βλαχοράφτης, ένα ξεχασμένο και αξιοπρεπές επάγγελμα


Της λαογράφου Παρθένας Τσοκτουρίδου.
Κάποτε, για να γινότανε κάποιος βλαχοράφτης, σίγουρα έπρεπε να είχε λ.χ. μια μικρή αναπηρία από ατύχημα στην παιδική του ηλικία, ειδάλλως ποτέ δεν θα σκεφτότανε κανείς ν' ακολουθήσει αυτήν την επαγγελματική πορεία.
Παρ' όλο που ήταν δύσκολα τα χρόνια, οι οικογένειες προσλάμβαναν το ράφτη στα σπίτια τους αναλαμβάνοντας τη διατροφή και τον ύπνο του. Εκείνος έραβε με μεράκι οτιδήποτε χρειάζονταν οι Βλάχοι κτηνοτρόφοι και οι αγωγιάτες στην καθημερινή τους ζωή.

Εκείνα τα λεπτοδουλεμένα κομμάτια της εξαιρετικής τούτης τέχνης, που έσβησε και εκλείπει σχεδόν στις μέρες μας, υπάρχουν και σήμερα ως δείγματα της ωραίας καθ' όλα δουλειάς τους, δείγματα της τέχνης και της λαϊκής παράδοσης του λαού μας.
Οι ράφτες εκείνοι ήταν πάντα άντρες και έραβαν όλα τα μάλλινα - ανδρικά και γυναικεία - εκτός από βαμβακερά πουκάμισα, που ήταν δουλειά των γυναικών. Έκαναν όλη τη δουλειά στο χέρι και ως κύρια εργαλεία είχαν τα εξής: Ψαλίδι μεγάλο και βαρύ, πήχη 64 πόντων από σφυρήλατο σίδερο, δαχτυλήθρα σε σχήμα μανιταριού, πιαστήρι με μεταλλικό γάντζο, κέρατο από ζαρκάδι για το τρύπημα του υφάσματος, ντρούγκα (ξύλινος σταυρός) για το στρίψιμο της κλωστής και βελόνες διάφορων τύπων.
Η δουλειά του βλαχοράφτη, παλιότερα, για εκατονταετίες είχε γνωρίσει πολλές δόξες. Ας ελπίσουμε όμως στο μέλλον, μιας και η χώρα μας τείνει πλέον προς το βουκολισμό, να βρεθούν κάποιοι ενδιαφερόμενοι (όχι απαραίτητα σωματικά και διανοητικά ανάπηροι, αλλά γεροί και εύρωστοι), που θα μάθουν και θα συνεχίσουν την τέχνη τούτη κι ας μην αποκαλούνται βλαχοράφτες, αλλά ράφτες απλώς.
Ας μην επιτρέψουμε στους οδοστρωτήρες της ισοπέδωσης να περάσουν και πάνω απ' την τέχνη του βλαχοράφτη, που στόλισε αρκετούς ανθρώπους στις ξεχωριστές και καθημερινές τους στιγμές. Ας γίνει το ξεχασμένο τούτο κι αξιοπρεπές επάγγελμα η πιο συγκλονιστική εμπειρία και γιατί όχι και επιχείρηση στους νέους που πλήττονται σήμερα από την ανεργία.
Η δουλειά δεν είναι ντροπή!!!....


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα