Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Πότε η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα;

el ninio (2)


Η επιβράδυνση του Ρεύματος της Ανταρκτικής κάνει τη Γη να περιστρέφεται πιο γρήγορα: Καμιά φορά μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες περνούν πολύ πιο γρήγορα από κάποιους άλλους, αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα για τον Νοέμβριο του 2009. Φαινόμενα που έγιναν στον ωκεανό στο Νότιο Πόλο συνέβαλαν ώστε η Γη να περιστρέφεται ελάχιστα πιο γρήγορα κάνοντας τις μισές μέρες αυτού του μήνα μικρότερες κατά 0.1 χιλιοστό του δευτερολέπτου.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες υπεύθυνοι για το πόσο γρήγορα η Γη περιστρέφεται. Για παράδειγμα, αν οι άνεμοι που διατρέχουν ολόγυρα τον πλανήτη μειώσουν ταχύτητα, τότε η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα για να διατηρήσει την στροφορμή της.
Όμως, το 2009 υπήρξε και ένας άλλος παράγοντας. Το Ρεύμα της Ανταρκτικής είναι ένα ισχυρό ωκεάνιο ρεύμα που διατρέχει την ήπειρο. Ο Stephen Marcus και οι συνάδελφοί του στο εργαστήριο της Νάσα στην Καλιφόρνια (Jet Propulsion Laboratory) και στο Ινστιτούτο Γεωλογικής Φυσικής στο Παρίσι της Γαλλίας παρατήρησαν ότι το ρεύμα επιβραδύνθηκε απότομα το Νοέμβριο του 2009 και επιταχύνθηκε πάλι μετά από δύο εβδομάδες.
el ninio (3)A
Οι πληροφορίες που καταγράφθηκαν εκείνες τις ημέρες αποκάλυψαν ότι οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν άμεσα την επιτάχυνση της Γης και τη μείωση του χρόνου κάθε μέρα κατά 0.1 χιλιοστό του δευτερολέπτου. Όπως και το ρεύμα, και η διάρκεια της ημέρας επέστρεψαν σε κανονικές τιμές στις 20 Νοεμβρίου.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε μία ξαφνική αλλαγή στους ωκεανούς που ήταν αρκετή για να επηρεάσει την περιστροφή της Γης, είπε ο Marcus. Το φαινόμενο αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς τα ρεύματα της Ανταρκτικής επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση του στρώματος των πάγων.
Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά γιατί τα ρεύματα επιβραδύνθηκαν, αλλά ο Marcus και οι συνάδελφοί του σημειώνουν ότι έγινε σε συνδυασμό με άλλες ατμοσφαιρικές αλλαγές. Δύο μέρες πριν τα ρεύματα επιβραδύνθηκαν και οι τοπικοί άνεμοι που κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση συμπεριφέρθηκαν επίσης το ίδιο. Οι άνεμοι βοηθούν την πλοήγηση των ρευμάτων, έτσι αυτόν δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ήταν, όμως, ασυνήθιστη μία τέτοια ανταπόκριση, είπε ο Marcus.
el ninio (1)
O Tong Lee πιστεύει ότι η ελαφρά μετατόπιση του φαινομένου El Niño μπορεί να είναι η αιτία για αυτή τη μείωση της ταχύτητας των ανέμων. Αυτό με την σειρά του δείχνει ότι τέτοιες μεταβολές θα είναι περισσότερο συχνές σαν αποτέλεσμα κλιματολογικής αλλαγής.
Αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η αλλαγή του κλίματος μπορεί να επηρεάσει την περιστροφή της Γης. Άλλα μοντέλα ερευνών, δείχνουν ότι η αύξηση της στάθμης των υδάτων θα μετακινήσει το νερό προς τους πόλους, έλκοντας έτσι τη μάζα της Γης πιο κοντά στον άξονά της και κάνοντάς της να περιστρέφεται πιο γρήγορα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα