Άνθρωποι που υποφέρουν από εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένα είδη διατροφικών διαταραχών και αντίστροφα. Τώρα νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ευαισθησία μπορεί να κρύβεται στα γονίδιά τους.
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of Studies on Alcohol and Drugs', επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κοινοί γενετικοί παράγοντες μπορεί να υποκρύπτονται πίσω από τον αλκοολισμό και συγκεκριμένα συμπτώματα διατροφικών διαταραχών-κυρίως την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και συνήθειες πρόκλησης εμετού που συνδέονται με τη βουλιμία.

Η ερευνήτρια MelissaMunn-Chernoff, του WashingtonUniversitySchoolofMedicineστο St. Louis, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι σε ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ και εξάρτησης σε σχέση μέσους δεν εμφανίζουν τις συγκεκριμένες διατροφικές διαταραχές. Επίσης έρευνες ανακάλυψαν υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης από το αλκοόλ στη βουλιμία παρά στην ανορεξία.
Αν και προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ των 2 διαταραχών, δεν ήταν ποτέ σαφές αν γενετικοί παράγοντες μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν τη σχέση. Οιερευνητέςανέλυσανστοιχείααπό 6.000 Αυστραλούςδιδύμους. Η
Munn-Chernoff, εξήγησε ότι η μελέτη των 2 ειδών διδύμων βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα αν παθήσεις είναι περισσότερο αποτέλεσμα γονιδίων ή του περιβάλλοντος.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά διαγνωστικών συνεντεύξεων για να διαπιστώσουν τις συνήθειες των συμμετεχόντων σχετικά με το αλκοόλ και τη διατροφή.
Ανακάλυψαν ότι σχεδόν 25% των αντρών και 6% των γυναικών είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ σε κάποια περίοδο της ζωής τους και ποσοστό 11% των αντρών και 13% των γυναικών είχαν προβλήματα με υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Επιπλέον, 14% των γυναικών παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί 2 ή περισσότερες τακτικές για αποβολή του φαγητού.
Αφού συνέκριναν τους διδύμους μεταξύ τους, ανακάλυψαν ότι γενετικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση κάποιας από τις 3 παθήσεις, εξηγώντας το 38 έως 53% του κινδύνου. Επιπλέον οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες για αλκοολισμό φάνηκε να καθιστούν τους ανθρώπους ευάλωτους στο τσιμπολόγημα και την πρόκληση εμετού.
Αν και γενετικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις 2 διαταραχές η Munn-Chernoffσημείωσε ότι το περιβάλλον ενός ανθρώπος επηρεάζει τον κίνδυνο για αλκοολισμό ή βουλιμία.
Επειδή οι 2 διαταραχές μπορεί να μοιράζονται κοινή γενετική σχέση, η Munn-Chernoffθα πραγματοποιήσει νέα έρευνα για να εντοπίσει τα γονίδια που εμπλέκονται στην εμφάνιση της νόσου. Στο μεταξύ ελπίζει τα ευρήματα να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να συνδέσουν τον αλκοολισμό με τη βουλιμία, υποθέτοντας ότι τα 2 ταιριάζουν. Συμβουλεύει, αν ένας ασθενής έχει συμπτώματα της μιας διαταραχής ο γιατρός του να τον ρωτήσει σχετικά με πιθανά συμπτώματα της άλλης.
Πηγές: 'Journal of Studies on Alcohol and Drugs'.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ