Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος... (Ο 1ος που πέταξε έξω από το σπίτι του τη ΔΕΗ...)

Πώς να μη χαμογελάει συνέχεια και να μη τραγουδάει μαντινάδες ο κ. Γιώργος Φαλατάκης;
Ζει σε ένα σπίτι το οποίο δεν εξαρτάται ενεργειακά από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, μετακινείται χωρίς να πληρώνει καύσιμα και «τρώει» τα λεφτά του με την κυρά και τα παιδιά του, αντί να του τα «τρώνε αυτοί που έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία», όπως λέει ο ίδιος.
Όλα αυτά τα έχει καταφέρει με το ταλέντο του -είναι ηλεκτρολόγος και εμπειρικός φυσικός- αλλά κυρίως  την… κουζουλάδα του!
Η ιστορία του Γιώργου Φαλατάκη είναι γνωστή κυρίως στους παλαιότερους. Πριν από 18 χρόνια έγινε διάσημος κι «έπαιξε» σε όλα τα κανάλια, διότι ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα -αν όχι ο πρώτος- που πέταξε έξω από το σπίτι του τη ΔΕΗ.
Κόντεψε να σκοτωθεί μια ήμερα που έγινε διακοπή ρεύματος και τον βρήκε στο μπάνιο του σπιτιού που μόλις είχε φτιάξει, στις παρυφές της πόλης, στους Αθανάτους. Ήταν η δραματική περίοδος που η Κρήτη είχε τραγικό ενεργειακό έλλειμμα και σημειώνονταν αλλεπάλληλες και πολύωρες διακοπές ρεύματος, σχεδόν καθημερινά.
«Πήγα να βγω από το μπάνιο κι έπεσα δεν μπορούσα να ανασάνω από τον πόνο. Βγήκα ωρυόμενος και φώναξα στη γυναίκα μου. Εγώ θα τους βγάλω έξω από το σπίτι (τη ΔΕΗ) όσο και να μου κοστίσει!».
Η γυναίκα του τον είπε τρελό και δεν του έδωσε σημασία, αλλά ο κ. Φαλατάκης το είπε και το έκανε!
«Έπεσαν στα χέρια μου κάτι δημοσιεύματα για τα φωτοβολταϊκά συστήματα της Γερμανίας. Πως μπορούν οι Γερμανοί που δεν έχουν ήλιο και δεν μπορούμε εμείς;»
Εκείνη την εποχή κατασκεύαζε φωτεινές επιγραφές για γνωστή εταιρεία. Αντί να εισπράττει επιταγές ζήτησε να του στέλνουν φωτοβολταϊκές επιφάνειες. Μέχρι που έφτασε στο σημείο να έχει στην ταράτσα του 1000 watt. Έβαλε και μια ανεμογεννήτρια 400 watt και… «σώθηκε», όπως σημειώνει. Η εγκατάσταση του σπιτιού του στοίχισε 15.000 ευρώ. Μέσα σε 8 χρόνια έκανε απόσβεση μιας επένδυσης που θα έχει για μια ζωή.
Πρόσφατα έβαλε και άλλους καθρέπτες, ενώ για ψύξη και θέρμανση έφτιαξε ένα σύστημα για να «ζεσταίνονται» τα σώματα το χειμώνα.
«Ό,τι ενέργεια μας περισσεύσει την μετατρέπουμε σε θέρμανση το χειμώνα και σε ψύξη το καλοκαίρι».
70 χιλιόμετρα καθημερινά με τον ήλιο
Την ίδια τεχνική χρησιμοποίησε και στο μεταφορικό του όχημα: ένα ποδήλατο τρίκυκλο που βρήκε στα σκουπίδια, το έκανε «ηλιο-κίνητο». Το χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια, κάνει καθημερινά 70 χιλιόμετρα και δε χαλάει ούτε ευρώ για βενζίνη!
Για να φορτίσει πλήρως η μπαταρία του θέλει 4 ώρες ηλιοφάνεια για αυτό και το παρκάρει εκεί που το χτυπάνε οι ακτίνες του ήλιου. Έχει όμως ως εναλλακτική και μια πρίζα μην τυχόν και ξεμείνει πουθενά, διότι είναι και… γλεντζές «και το γλέντι, όπως και το μαντολίνο δεν έχουν ώρα».
Στο πίσω μέρος του ποδηλάτου υπάρχει μια επιφάνεια διαστάσεων 65x75, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που μετατρέπει το φως σε ενέργεια με τη βοήθεια μιας μπαταρίας.
Τα πετάλια χρησιμοποιούνται την ημέρα για να ακουμπάνε τα πόδια του ποδηλάτη, και το βράδυ ενεργοποιούνται μόνο άμα χρειαστεί ή μόνο αν η μπαταρία δεν έχει ρεύμα.
Τα email προς τον πρώην Πρωθυπουργό
Από την ημέρα που πέτυχε τη δική του αυτονομία, το έκανε επάγγελμα και έχει φτιάξει 500 αυτόνομα συστήματα με την πρώτη εφαρμογή να γίνεται στο Άγιο Όρος.
Μαζί με ένα φίλο του, επίσης πειραματιστή, έστειλαν τρεις φορές ηλεκτρονικά πρόταση για την κυκλοφορία των οχημάτων με πεπιεσμένο αέρα βάση μιας αντίστοιχης εφαρμογής στην Ινδία.
«Όταν έκανε τις εξαγγελίας περί πράσινης ενέργειας του είχαμε στείλει πρόταση για να επιδοτήσει κάθε βενζινάδικο με 3 κιλοβάτ πάνελ φωτοβολταϊκών και να γεμίζουν τα αυτοκίνητα αέρα. Αφού του στείλαμε τρία email και δεν απάντησε του βάλαμε και εμείς την πρόταση σε μπουκάλι. Κάποια στιγμή αυτό θα φτάσει στον Πειραιά!» είπε…


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα