Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ο μήνας γέννησης συνδέεται με την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος στα νεογέννητα και τα επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται πως ποικίλουν ανάλογα με το μήνα γέννησης, όπως έδειξε νέα έρευνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology και την οποία διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δίνει μία πιθανή βιολογική απάντηση στο ερώτημα πώς μπορεί ο μήνας γέννησης να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, γνωστής και ως σκλήρυνσης κατά πλάκας. Επιπροσθέτως, υποστηρίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα γύρω από τα πιθανά οφέλη της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Περίπου 100.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μία χρόνια νευρολογική αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μία ποικιλία συμπτωμάτων, όπως προβλήματα στην όραση, την αφή, την ακοή και την ομιλία, μυϊκή ατροφία, προβλήματα στον προσανατολισμό, νοητική βλάβη, προβλήματα με την ισορροπία και άλλα.
Παρόλο που είναι γνωστό το μέρος που επηρεάζεται από την πολλαπλή σκλήρυνση, το ακριβές αίτιο της ασθένειας παραμένει άγνωστο, αν και οι ειδικοί εικάζουν πως η εμφάνισή της είναι αποτέλεσμα μίας σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος.
Ένας αριθμός μελετών έχει δείξει πως ο μήνας γέννησης μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας και μάλιστα το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Αγγλία, με τον κίνδυνο να κορυφώνεται στα άτομα που έχουν γεννηθεί το Μάιο, ενώ τα άτομα που έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο είναι αυτά που γεννήθηκαν το Νοέμβριο. Καθώς η βιταμίνη D συντίθεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στο ηλιακό φως, φαίνεται πως έχει έναν προγεννητικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης.
Εν προκειμένω, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο 50 βρεφών που γεννήθηκαν το Νοέμβριο και άλλων 50 που γεννήθηκαν το Μάιο την περίοδο 2009-2010 στο Λονδίνο.
Το αίμα αναλύθηκε και μετρήθηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D καθώς και τα επίπεδα των αυτοαντιδρώντων Τ-λεμφοκυττάρων. Τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσοποιητική απόκριση του οργανισμού, καθώς εντοπίζουν και καταστρέφουν τα μολυσματικά στελέχη, όπως οι ιοί. Ωστόσο, ορισμένα Τ-λεμφοκύτταρα είναι «αυτοαντιδρώντα» και μπορούν να επιτεθούν στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού, προκαλώντας αυτοάνοσες ασθένειες, συνεπώς θα πρέπει να εξοντώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Η διαδικασία της επεξεργασίας των Τ-λεμφοκυττάρων γίνεται από τον θύμο, ένα εξειδικευμένο όργανο στο ανοσοποιητικό σύστημα, που βρίσκεται στην άνω θωρακική κοιλότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα μωρά του Μάη είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (περίπου 20% χαμηλότερα από τα μωρά του Νοέμβρη) και πολύ υψηλά επίπεδα (σχεδόν τα διπλάσια) αυτοαντιδρώντων Τ-λεμφοκυττάρων, συγκριτικά με τα παιδιά του Νοέμβρη.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες ώστε να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα γύρω από τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στις εγκύους, τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων.
Πηγή: Queen Mary, University of London

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα