Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

6 Πλεονεκτήματα Του Να Είσαι Εσωστρεφής


«Μ’εναν απαλό τρόπο, μπορείς να ταρακουνήσεις τον κόσμο» Μαχάτμα Γκάντι


Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια είναι όροι που περιγράφουν πτυχές της προσωπικότητας ενός ατόμου. Θεωρούνται ως μέρη του ίδιου συνεχούς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για να είσαι περισσότερο εξωστρεφής , θα πρέπει να είσαι λιγότερο εσωστρεφής και το αντίστροφο.

Βέβαια όλοι μας έχουμε και την εσωστρεφή και τη εξωστρεφή πλευρά μας, απλώς, στις περισσότερες περιπτώσεις , κάποια από τις δύο επικρατεί.

Ως εξωστρέφεια περιγράφεται η κατάσταση ή η τάση του ατόμου να απασχολείται και ν’ αποκτά ευχαρίστηση από δραστηριότητες έξω από τον εαυτό. 

Οι άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς τείνουν ν’ αναζητούν ευκαιρίες για κοινωνική επαφή, να είναι ομιλητικοί, ενθουσιώδεις και διεκδικητικοί.

Η εσωστρέφεια αντίθετα, είναι η τάση του ατόμου να απασχολείται ή να ενδιαφέρεται κυρίως για τη δική του εσωτερική ζωή. Η ενέργεια των εσωστρεφών ανθρώπων τρέφεται από τον χρόνο που περνούν μόνοι τους σκεπτόμενοι, και εξασθενίζει από τις διαρκείς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.


Οι εσωστρεφείς λοιπόν, τείνουν να εμπλέκονται λιγότερο σε κοινωνικές καταστάσεις και να είναι πιο συγκρατημένοι. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα ντροπαλοί, όπως πιστεύεται από πολλούς. Η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στη ντροπαλότητα και την εσωστρέφεια είναι ότι οι ντροπαλοί άνθρωποι επιθυμούν την κοινωνική επαφή αλλά διστάζουν ή φοβούνται να την διεκδικήσουν ενώ οι εσωστρεφείς απλώς προτιμούν τις μοναχικές δραστηριότητες σε σχέση με τις κοινωνικές. Στην ουσία, ένας ντροπαλός άνθρωπος θα μπορούσε να είναι είτε εξωστρεφής είτε εσωστρεφής.



Η κουλτούρα μας συχνά ευνοεί την εξωστρέφεια και την ταυτίζει με την αυτοπεποίθηση και την επιτυχία ή την ευτυχία στη ζωή. Οι γονείς συχνά παροτρύνουν τα εσωστρεφή παιδιά τους να, να μιλούν περισσότερο, να είναι πιο διεκδικητικά, πιο κοινωνικά και γενικά ν’ αποκτήσουν μια πιο εξωστρεφή συμπεριφορά. Όσο όμως, η εξωστρέφεια έχει σαφή οφέλη ως τάση της προσωπικότητας κάποιου, τόσο έχει και η συχνά παρεξηγημένη εσωστρέφεια.


Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν είναι ούτε κοινωνικά αδέξιοι, ούτε φοβούνται τις συναναστροφές και «δεν ξέρουν τι να  πουν». Επίσης, η εσωστρέφεια δεν είναι κάτι που μπορεί ή χρειάζεται να ξεπεράσει κανείς εάν συμπεριφέρεται ως εξωστρεφής. Αντίθετα, η εσωστρέφεια έχει κι αυτή τη δύναμη της.

Εάν λοιπόν είσαι εσωστρεφής, είναι πιθανόν να έχεις τα εξής χαρίσματα:

1) Έχεις βαθιά, αναλυτική σκέψη, την ικανότητα να προχωράς πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων καθώς και την ικανότητα για εξαιρετικό βαθμό συγκέντρωσης.


2) Είσαι καλός και προσεκτικός ακροατής των άλλων. Προτού δώσεις μια συμβουλή ή διατυπώσεις μια απάντηση σ’ ένα ερώτημα, είναι πιθανόν να ακούσεις τις γνώμες των άλλων πρώτα και ν’ απαντήσεις συχνά με λογικό τρόπο που επιδεικνύει ουσιαστική κατανόηση των πραγμάτων.


3) Επειδή δεν αντλείς κατά κύριο λόγο την ικανοποίηση σου από πολλαπλές κοινωνικές συναναστροφές, δε σημαίνει ότι είσαι μόνος/η: Αντίθετα έχεις την ικανότητα να χτίζεις και να διατηρείς ουσιαστικές μακροχρόνιες φιλίες.


4) Είσαι συνήθως αρκετά ανεξάρτητος/η. Ως εσωστρεφής, αντλείς ενέργεια όταν περνάς χρόνο μόνος/η σου. Από αυτήν την άποψη, είσαι αυτάρκης και ανεξάρτητος/η τόσο στις δραστηριότητες που επιλέγεις αλλά και στον τρόπο σκέψης σου.


5) Έχεις πιθανόν σημαντικές ικανότητες στον γραπτό λόγο ο οποίος σου επιτρέπει να διατυπώσεις τις ιδέες και να εκφράσεις τη δημιουργική σου σκέψη, με τρόπο ίσως πιο ολοκληρωμένο απ’ ότι ο προφορικός λόγος.


6) Για όλους τους παραπάνω λόγους, μπορείς να είσαι εξαιρετικά αποτελεσματικός και στον εργασιακό χώρο και μάλιστα σε θέσεις ηγεσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο online περιοδικό forbes.com, το 40% των υψηλόβαθμων στελεχών σε επιχειρήσεις, χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους εσωστρεφείς.


Η εσωστρέφεια λοιπόν δεν είναι παρά μία τάση της προσωπικότητας που μας ωθεί να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο «έσω» απ΄ ότι στο «έξω». Είναι όμορφο ν’ αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα μας και να κατανοούμε ότι αυτή δε μας κάνει καλύτερους ή χειρότερους.

Εξάλλου, πέρα από τη διαφορετικότητα, χαρακτηριζόμαστε και από ομοιότητα γιατί ως άνθρωποι , έχουμε λίγο πολύ παρόμοιες ανάγκες και επιθυμίες και σίγουρα ίδια δικαιώματα.
 
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα