Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση για το σταμναγκάθι!

                   

                          


Το άγριο χόρτο που φυτρώνει στα δύσβατα ορεινά της Κρήτης αναγνωρίζεται διεθνώς!
Ο Ελληνικός Φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση για την καλλιέργεια σταμναγκαθιού (spiny chicory) με βάση το πρωτόκολλο GLOBALG.A.P. v4. για την εταιρεία καλλιέργειας CRETAN GAIA, η οποία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία πιστοποίησης και για τη βιολογική του παραγωγή, επίσης από την TÜV HELLAS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορέας TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, επεδίωξε και κατάφερε μέσω συστηματικών και μεθοδευμένων ενεργειών να εντάξει στη παγκόσμια βάση του GLOBALG.A.P. την καλλιέργεια σταμναγκάθι ώστε να είναι πιστοποιήσιμη με βάση το ανωτέρω διεθνές πρωτόκολλο. Με αυτόν τον τρόπο η TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, πετυχαίνει τη διεθνή αναγνώριση της συγκεκριμένης καλλιέργειας και υποστηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες των Ελλήνων καλλιεργητών για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και εξαγωγή τους στις διεθνείς αγορές.
CRETAN GAIA
Η CRETAN GAIA είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία παραγωγής και διάθεσης σταμναγκαθιού στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης, διαθέτοντας μονάδα με τελευταίας τεχνολογίας θερμοκήπιο αλλά και μεγάλες εκτάσεις με υπαίθριες καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σταμναγκαθιού στην Ελλάδα με παραγωγή που ξεπερνάει τους 2 τόνους ημερησίως. Συνδυάζοντας την παράδοση με την επιστήμη και την καινοτομία, η CRETAN GAIA, σεβόμενη πάντα την άγρια χλωρίδα του τόπου, συλλέγει άγριο αυθεντικό σπόρο από τα ορεινά της Κρήτης και στη συνέχεια τον καλλιεργεί στα κτήματά της.

Το σταμναγκάθι
Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο της Κρήτης, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις αντιρευματικές και αντισηπτικές του ιδιότητες και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα κρυμμένα μυστικά των Κρητικών για ευζωία και μακροζωία. Το σταμναγκάθι είναι πλούσιο σε βιταμίνες E και C, Ωμέγα-3 λιπαρά και σε λινολεικό οξύ, το απαραίτητο λιπαρό που διώχνει το λίπος που συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Επίσης έχει υψηλή συγκέντρωση σε ασβέστιο και σίδηρο.


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα