Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τα συν και πλην της αντρικής επιδερμίδας


                             

Καθαρισμός - Ξύρισμα - Ενυδάτωση και ανδρική επιδερμίδα: Ο Δρ. Adam Geyer, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας και Επιμελητής Κλινικής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia και Εξειδικευμένος Σύμβουλος Δερματολόγος της Kiehl’s μας περιγράφει τα συν και πλην της ανδρικής επιδερμίδας και μοιράζεται συμβουλές για τη σωστή περιποίηση της.


Η ανδρική επιδερμίδα είναι πιο παχιά. Περιέχει έως και 25% περισσότερο κολλαγόνο. Αν και η μείωση σε ετήσια βάση αυτού του απαραίτητου συστατικού της υποστηρικτικής δομής της επιδερμίδας είναι παρόμοια (περίπου 1% ετησίως) με αυτή που διαπιστώνεται στη γυναικεία επιδερμίδα, δεδομένου ότι η ανδρική επιδερμίδα είναι εξαρχής πιο παχιά, παραμένει πιο παχιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Το αποτέλεσμα είναι ότι η γήρανση στους άνδρες είναι λιγότερο 
εμφανής, σημειώνει ο Δρ. Geyer. Στον αντίποδα όμως ...

Η ανδρική επιδερμίδα εμφανίζει πιο βαθιές ρυτίδες. Η μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του κολλαγόνου στην επιδερμίδα δεν οφείλεται μόνο στη φυσική διαδικασία γήρανσης, αλλά και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες.

Αλλά επειδή οι άνδρες έχουν τόσο μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου και, συνεπώς, πιο παχιά επιδερμίδα, αυτή η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε πιο αισθητή αποσύνθεση του κολλαγόνου σε συγκεκριμένες περιοχές, διευκρινίζει ο Δρ. Geyer. Έτσι, οι άνδρες έχουν την τάση να εμφανίζουν λιγότερες λεπτές γραμμές απ’ ό, τι οι γυναίκες αλλά, σε ορισμένες περιοχές, εμφανίζουν συχνά πιο βαθιές ρυτίδες και πτυχώσεις της επιδερμίδας.

Η ανδρική επιδερμίδα είναι πιο λιπαρή. Από την εφηβεία και μετά, η ανδρική επιδερμίδα παράγει περισσότερο σμήγμα απ’ ότι η γυναικεία. Η πλεονάζουσα λιπαρότητα, ιδίως στη ζώνη T, καθώς και τα προβλήματα που σχετίζονται με την ακμή αποτελούν βασικές ανησυχίες πολλών ανδρών, λέει ο Geyer. Γεγονός που οδηγεί στην επόμενη ανησυχία…

Η ανδρική επιδερμίδα εμφανίζει πιο διεσταλμένους πόρους. Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος μπορεί να προκαλέσει διαστολή των πόρων, με αποτέλεσμα να είναι πιο ορατοί. Παράλληλα όμως παρατηρείται μια αλυσιδωτή αντίδραση που ενεργοποιείται όταν το σμήγμα εγκλωβίζεται στους πόρους και οξειδώνεται λόγω της επαφής του με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Το γεγονός αυτό ενεργοποιεί ένα φαύλο κύκλο φλεγμονής στο εσωτερικό των πόρων, ο οποίος προκαλεί περαιτέρω διαστολή των πόρων και μεγαλύτερη συσσώρευση ρύπων και ακαθαρσιών στο εσωτερικό τους, εξηγεί ο Δρ. Geyer. Θέλοντας να περιορίσουν τη γυαλάδα και να καταπολεμήσουν την απόφραξη των πόρων, οι άνδρες έχουν την τάση να χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης με βάση το οινόπνευμα, τα οποία προκαλούν έντονη αφυδάτωση και, τελικά, αλλοιώνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία προστατευτικού φραγμού του δέρματος.

Η ανδρική επιδερμίδα παρουσιάζει πιο έντονη εφίδρωση. Αν και οι άνδρες έχουν λιγότερους αποκρινείς (ιδρωτοποιούς) αδένες, η επιδερμίδα τους παράγει σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ιδρώτα. Επιπλέον, επειδή ο ιδρώτας της έχει χαμηλότερο pH (το οποίο σημαίνει ότι είναι πιο όξινος), έχει συνήθως πιο αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία προστατευτικού φραγμού του δέρματος, η οποία είναι καθοριστική για τη διατήρηση της υγείας και της νεανικής όψης της επιδερμίδας. Καθώς εξατμίζεται ο πιο όξινος ιδρώτας, μπορεί επίσης να απομακρύνει βασικά στοιχεία της επιδερμίδας και να προκαλέσει υπερβολική αφυδάτωση, σημειώνει ο Δρ. Geyer.

Η ανδρική επιδερμίδα έχει περισσότερες τρίχες. Είναι εμφανές, σωστά; Αυτό συμβαίνει επειδή ο ανδρικός οργανισμός εκκρίνει γενικά περισσότερα ανδρογόνα (γνωστά ως οι ανδρικές ορμόνες, παρ’ όλο που υπάρχουν σε χαμηλότερα επίπεδα και στις γυναίκες) απ’ ό,τι ο γυναικείος, ιδίως στο πρόσωπο, στα χέρια, στο θώρακα και στα πόδια, εξηγεί ο Δρ. Geyer. Οι τρίχες προστατεύουν την επιδερμίδα από διάφορα στοιχεία, όπως ο αέρας, το κρύο, αλλά και οι βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες, αλλά μπορεί επίσης να κάνουν την επιδερμίδα πιο επιρρεπή στους ερεθισμούς.Αυτό σημαίνει ότι…

Η ανδρική επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη.Το ξύρισμα, ιδίως όταν γίνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση, προκαλεί συνεχείς μικροτραυματισμούς της επιδερμίδας, γεγονός που προάγει τις φλεγμονές και μειώνει την ικανότητα της επιδερμίδας να επανορθώνει την εξωτερική προστατευτική στιβάδα της, λέει ο Δρ. Geyer.

Η ανδρική επιδερμίδα έχει περισσότερα αγγεία. Επειδή τα αιμοφόρα αγγεία των ανδρών είναι συνήθως πιο πυκνά, αλλά και μεγαλύτερα σε μέγεθος, η ανδρική επιδερμίδα έχει την τάση να εμφανίζει ερυθρότητα σε όλο το πρόσωπο, καθώς και πιο ορατά αγγεία στα μάγουλα και την περιοχή της μύτης, λέει ο Δρ. Geyer. Ο μεγαλύτερος αριθμός αγγείων μπορεί γενικά να οδηγήσει σε συσσώρευση του αίματος κάτω από τα μάτια, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πιο έντονοι μαύροι κύκλοι.

Η ανδρική επιδερμίδα είναι πιο εκτεθειμένη στις βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες.  Έχει αποδειχτεί κλινικά ότι οι άνδρες διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αντίστοιχη ποσότητα αντηλιακού προϊόντος με τις γυναίκες ή να χρησιμοποιήσουν το ίδιο συστηματικά αντηλιακά προϊόντα, λέει ο Δρ. Geyer. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν επίσης την τάση να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο, στο πέρασμα του χρόνου οι άνδρες εμφανίζουν συχνά πολύ έντονες βλάβες από την έκθεση στον ήλιο.

Στις βλάβες αυτές περιλαμβάνεται η ηλιακή ελάστωση που οδηγεί σε ανομοιογενή συσσώρευση των ελαστικών ινών και περαιτέρω αύξηση του πάχους της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται έντονες ρυτίδες, και να αυξάνονται τα σημάδια φωτογήρανσης, όπως οι πανάδες και η συνολικά ανομοιογενής απόχρωση επιδερμίδας.

Η ανδρική επιδερμίδα είναι πιο αφυδατωμένη. Εξαιτίας της διαρκούς αλλοίωσης της λειτουργία προστατευτικού φραγμού (η οποία οφείλεται στα παραπάνω: ξύρισμα, αυξημένη παραγωγή ιδρώτα κ.λπ.), η ανδρική επιδερμίδα υποφέρει συνήθως από έλλειψη ενυδάτωσης.

Η καθημερινή αποκατάσταση της ενυδατικής ισορροπίας της επιδερμίδας με μια κρέμα εμπλουτισμένη με λιπίδια αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και την καταπολέμηση πολλών προβλημάτων, όπως η ευαισθησία και η υπερβολική παραγωγή σμήγματος.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα