Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ



Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ 
-------------------------------------------------------------------------

Καποιοι τη θεωρούν ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούν να κάνουν στην εκλεκτή της καρδιάς τους. Μια καλοραμμένη γούνα ξεπερνά την ικανοποίηση της ανθρώπινης αυταρέσκειας, εμπλέκεται στις εκβιαστικές μεθόδους της ρωσικής μαφίας με ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα για την προσέλευση πελατών, προσπερνά τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν -«Εκείνο που ποτέ δεν κατάλαβα είναι γιατί αγοράζουμε τόσο πολλές γούνες από εσάς»- και καταλήγει στον ίδιο φρικτό δρόμο: αυτόν που οδηγεί στο «Γκουαντάναμο» των ζώων...

Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου, η Peta, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια καμπάνιες κατά της γούνας Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου, η Peta, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια καμπάνιες κατά της γούνας Περισσότερα από 30 εκατομμύρια ζώα (λύγκες, αλεπούδες, βιζόν, μινκ, ρακούν, κογιότ, σκίουροι, μαύρες αρκούδες και άλλα θηλαστικά) θυσιάζονται κάθε χρόνο στο βωμό της ανθρώπινης κοκεταρίας για να γίνουν γούνινα παλτό ή ακόμη και μικρές γούνινες πιο... εύπεπτες λεπτομέρειες, όπως τα φινιρίσματα σε τσάντες, γάντια, μπότες, μπουφάν, ακόμη και σε μπρελόκ, όλα όσα συντηρούν την αιματοβαμμένη βιομηχανία βασανισμού και βαρβαρότητας.

Παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο για να μπει ένας «τέλος στη φρίκη της γούνας», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ζώων ζουν και βασιλεύουν. Παγιδεύσεις και φυλακίσεις για επτά-οκτώ μήνες, σε κλουβιά κάτω από άθλιες συνθήκες, καταλήγουν στη θανάτωση με τη μέθοδο της ασφυξίας με τοξικά αέρια, στην ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, στους ξυλοδαρμούς μέχρι θανάτου με σφυριά ή μπαστούνια στο κεφάλι, κλοτσιές μέχρι θανάτου στο θώρακα, στο σπάσιμο του λαιμού, αλλά και στο γδάρσιμο ζωντανών ζώων με μοναδικό σκοπό να τους πάρουμε αυτό που τους ανήκει: τη γούνα τους. Η αναλγησία σε όλη της τη... γούνινη μεγαλοπρέπεια.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι σε αυτό το «Γκουαντάναμο», τα ζώα δεν έχουν καν το δικαίωμα ενός ελεύθερου θανάτου. Οι επίγειες παγίδες, που ανάγκαζαν τα ζώα να αυτοακρωτηριάζονται -υπέρτατος αυτοεξευτελισμός- για να πεθάνουν τελικά ελεύθερα, αντικαταστάθηκαν με παγίδες ανυψωτικές. Και φυσικά αυτό δεν έγινε για τα ζώα!

«Τα ζώα κρέμονται ανήμπορα, αιμορραγώντας μέχρι να έρθουν οι κυνηγοί. Οι ειδικές παγίδες ανυψώνονται αμέσως μόλις τα φυλακίσουν στα κοφτερά σιδερένια δόντια τους και το ζώο δεν έχει καν το "δικαίωμα" του αυτοακρωτηριασμού», εξηγεί στην «Ε» η Ρόζα Μηνακούλη, από τους πολίτες για τα δικαιώματα των ζώων ΠΟΦΥΖΩ και επισημαίνει ότι οι παγίδες αυτές ανακαλύφθηκαν για να μη χάνεται το θήραμα.

«Οι σχεδιαστές με νέα σχέδια και χρώματα και συνδυάζοντας τη γούνα με δέρμα, μαλλί ή ύφασμα, παραπλανούν τους καταναλωτές προσπαθώντας να φέρουν πάλι τη γούνα στη μόδα», καταγγέλλει.

Κι ενώ στην Ιταλία οι εγκαταστάσεις βιζόν και τσιντσιλά κλείνουν η μια μετά την άλλη λόγω των διεθνών κινητοποιήσεων φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καστοριά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών διοργανώνει το Πρώτο Διεθνές Φόρουμ Γούνας, από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου.

Πρώτοι και καλύτεροι πελάτες, οι Ρώσοι τουρίστες, που έρχονται στην Ελλάδα με απ' ευθείας πτήσεις τσάρτερ, απολαμβάνουν τον ήλιο και τις καθαρές ελληνικές ακτές και με τα γουναράδικα καλύπτουν τις βασικές ψυχαγωγικές τους ανάγκες... Οπως υπολογίζεται, το 95% της παραγωγής των Ελλήνων γουνοποιών απορροφάται από τη ρωσική αγορά. Μόνο στη Σιάτιστα -όπου άγνωστοι απελευθέρωσαν 6.000 γουνοφόρα ζώα τον περασμένο Δεκέμβριο και ανέλαβαν την ευθύνη ευχόμενοι «καλή χρονιά με άδεια κλουβιά»- λειτουργούν περίπου 35 εκτροφεία ζώων που προορίζονται για γούνες και περίπου 1.100 επιχειρήσεις γουνοποιίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2006, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή, στο Μαξίμου, είναι ενδεικτική. Στη συζήτηση για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ο Πούτιν είχε πει χαρακτηριστικά: «Το ότι σας στέλνουμε και μας στέλνετε τουρίστες, το καταλαβαίνω. Εκείνο που ποτέ δεν κατάλαβα είναι γιατί αγοράζουμε τόσο πολλές γούνες από εσάς. Είναι μεγάλο το κρύο στη Ρωσία, είναι καλό να μας ζεσταίνετε, αλλά τόσες γούνες!».

Με τις γούνες και το εμπόριό τους στην Ελλάδα έχει ασχοληθεί κατά καιρούς και η ΕΛ.ΑΣ., καθώς Ρώσοι μέλη εκβιαστικών κυκλωμάτων απαιτούν ποσοστό 20% από καταστηματάρχες, στην περιοχή της Ομόνοιας ή του Μεταξουργείου. Αν η συμφωνία δεν τηρηθεί, τα μέλη του κυκλώματος προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ή ακόμη και μαχαιρώματα. Ομως οι καταστηματάρχες διστάζουν να καταγγείλουν τους εκβιασμούς και τους ξυλοδαρμούς τους για ευνόητους λόγους, μένοντας πιστοί στη ρωσική εκδοχή του νόμου της σιωπής.

Σε Ρωσία, Κίνα και χώρες της Απω Ανατολής το εμπόριο γούνας ανθεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τη μεγαλύτερη καταναλώτρια γούνας, ενώ ο τζίρος από το παγκόσμιο εμπόριο της φρίκης και του πόνου αγγίζει τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φιλόζωοι και οικολόγοι ανά τον κόσμο ζητούν να αντικατασταθούν οι γούνες με ψεύτικες και να σταματήσει το εμπόριο της φρίκης. «Δεν θα ανεχθούμε άλλη χρονιά ούτε μια τρίχα να αφαιρείται από τα ζώα για να ντύσει τη ματαιοφροσύνη μας και να φουσκώσει τις τσέπες των γουναράδων και των γουνεμπόρων. Δεν θα ανεχθούμε άλλο μεγαλύτερα κλουβιά και καλύτερες συνθήκες εκτροφής, μόνο άδεια κλουβιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του συλλόγου Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής. *
Διαμαρτυρία σήμερα σε Κολωνάκι, Ερμού

«Μόνο ένα τέρας μπορεί να εκτρέφει και να γδέρνει ζώα για τη γούνα τους. Μόνο ένα τέρας μπορεί να σχεδιάζει και να φτιάχνει ρούχα από γούνα ζώων. Μόνο ένα τέρας μπορεί να πουλάει γούνα. Μόνο ένα τέρας μπορεί να φοράει γούνα».

Οι Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟΦΥΖΩ), σε συνεργασία με την ομάδα Animal Net του Facebook, ντύνονται τέρατα και μας καλούν να λάβουμε μέρος στη διαμαρτυρία που ξεκινάει από την πλατεία Κολωνακίου σήμερα και θα περάσει από τα μαγαζιά της γύρω περιοχής και την Ερμού.

Με βασικά συνθήματα: «Μόνο ένα τέρας», «ούτε μια τρίχα» και «άδεια κλουβιά», μας καλούν να ντυθούμε τέρατα και να υψώσουμε τις φωνές μας, λέγοντας πως «δεν θα ανεχθούμε άλλη χρονιά ούτε μια τρίχα να αφαιρείται από τα ζώα για να ντύσει τη ματαιοφροσύνη μας».

«Καλούμε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις να διοργανώσουν αντίστοιχες καμπάνιες σε όλη την Ελλάδα και τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ούτε μια τρίχα αληθινής γούνας. Τέλος, ζητάμε από την πολιτεία να κλείσει τα εκτροφεία θανάτου και τη βιομηχανία γούνας και να την αντικαταστήσει με ηθικά αποδεκτούς τρόπους ενδυματοποιίας, προωθώντας εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμά τους.

Παρόμοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναμένεται να γίνει σήμερα στην Καστοριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου, η Peta (People for the ethical treatment of animas- Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια διεθνείς καμπανιές κατά της γούνας. Με κεντρικά συνθήματα, όπως «Νιώσε άνετα στο δικό σου δέρμα και άσε τα ζώα να κρατήσουν το δικό τους», «Μόνο τα ζώα πρέπει να φοράνε γούνες», «Αν δεν μπορείς να φορέσεις τον σκύλο σου, σε παρακαλώ να μη φοράς καμία γούνα», άλλοτε σοκαριστικές και άλλοτε σέξι αφίσες με πρωταγωνιστές δημοφιλή μοντέλα και καλλιτέχνες, η Peta προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στο εμπόριο της γούνας.

Αρκεί να δει κάποιος τα βίντεο που έχουν απαθανατίσει μέλη της με κρυφές κάμερες για να καταλάβει τι συμβαίνει. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

http://www.youtube.com/watch?v=m7aPoDg5fDc&hl=el,http://www.youtube.com/watch?v=eCgPkx_3e-s&feature=player_embedded.

Α.Κ.Μ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=92976

http://katoikidiolover.blogspot.gr/2009/10/blog-post.html


ΠΗΓΗ://www.facebook.com/photo.php?fbid=555285787831600&set=a.263973073629541.82303.174051975954985&type=1
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

2 σχόλια:

  1. αυτην την φιλοζωϊκη οργανωση την ενδιαφερει μονο η γουνα?!!!
    δεν ακουω αναλογες αντιδρασεις για τις αγελαδες,κοτοπουλα και ολα τα υπολοιπα ζωα που καταναλωνει ο ανθρωπος για να τραφει..!
    δεν βλεπω να ελευθερωνουν αγελαδες απο φαρμες που ζουνε και εκεινες φυλακισμενες!
    καλο ειναι να ανησυχουμε και να αντιδρουμε αλλα οχι επιλεκτικα οπου μας συμφερει..!!
    εγω το λεω υποκρισια εσεις?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνώ μαζί σας για την μεταχείριση των ζώων γενικά από τον άνθρωπο,αλλά ένα θέμα την φορά...
      αν θέλετε πάρτε θέση γιά το συγκεκριμένο,θα ακολουθήσουν και άλλα....

      Διαγραφή

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα