Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τι έχει ο λαιμός μου;


Τι έχει ο λαιμός μου;
Οι περισσότεροι ενήλικες ταλαιπωρούνται από τον λαιμό τους δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, άλλοτε «χάνοντας» τη φωνή τους και άλλοτε νιώθοντας κάτι να τους «γαργαλάει» ή να τους «κλείνει» το λαιμό – χώρια ο πόνος που συχνά-πυκνά καθιστά επώδυνο ακόμα και το να πιουν ένα ζεστό τσάι.
Που μπορεί, όμως, να οφείλονται όλ’ αυτά τα ενοχλήματα;
Ο δρ Άνταμ Φρος, ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Λάιστερ, στο Χέρτφορντσιρ της Αγγλίας, παρουσίασε προσφάτως στην εφημερίδα «DailyMail» τις πιο συχνές αιτίες αναλόγως με το σύμπτωμα.

Πόνος στο πίσω μέρος του λαιμού και βραχνάδα, που μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό και βήχα. Η πιθανότερη αιτία του πονόλαιμου είναι η ιογενής φαρυγγίτιδα, η οποία τυπικά αποτελεί την πρώτη ένδειξη γρίπης ή κρυολογήματος, καθώς ο ιός τείνει να αναπαράγεται και να συσσωρεύεται στον λαιμό πριν προκαλέσει συμπτώματα σε άλλα τμήματα του αναπνευστικού.
Η βραχνάδα προκαλείται από την προσβολή των ιστών γύρω από τις φωνητικές χορδές από τον ίδιο ιό, ενώ ο βήχας από την γενικότερη φλεγμονή στο λαιμό.
Οι γαργάρες με αλατόνερο (αναμίξτε δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι με 500 ml χλιαρό νερό) μπορεί να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο. Χρειάζεστε επίσης άφθονα υγρά για να μην αφυδατωθείτε, ίσως κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (λ.χ. παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη) για να καταπραΰνετε τον πόνο και παστίλιες για τον λαιμό. Μην πάρετε αντιβιοτικά, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς άρα δεν θα σας βοηθήσουν σε τίποτα.
Ενόχληση στον λαιμό και πόνος στη γλώσσα, η οποία είναι άσπρη. Η πιθανότερη αιτία είναι μία μυκητίαση, που μπορεί να έχει προκληθεί από πρόσφατη αγωγή με αντιβιοτικά, τα οποία σκότωσαν (και) τα «καλά» βακτήρια του στόματος, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη μυκήτων. Αντιμετωπίζεται με ειδικά αντιμυκητιακά φάρμακα, τα οποία πρέπει να χορηγήσει ο γιατρός.
Πολύ δυνατός πονόλαιμος, με το πίσω μέρος του λαιμού καλυμμένο με ένα λευκό στρώμα και πυρετό πάνω από 38ο C, δίχως βήχα, συνάχι ή βραχνάδα της φωνής. Η πιθανότερη αιτία είναι μια λοίμωξη από το βακτήριο στρεπτόκοκκος. Πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό – και μάλιστα αμέσως, διότι δίχως την ενδεδειγμένη αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να εισέλθουν τα βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργήσουν προβλήματα στην καρδιά ή τους νεφρούς.
Συνεχές αίσθημα ότι στον λαιμό υπάρχουν φλέγματα. Η πιθανότερη αιτία είναι ο φαρυγγικός κόμβος – μία ελάχιστη γνωστή αλλά εξαιρετικά συχνή κατάσταση, την οποία έχει βιώσει σχεδόν ο μισός πληθυσμός και χαρακτηρίζεται από την αίσθηση ότι υπάρχει μονίμως ένα φλέγμα στον λαιμό ή κάποιο ξένο σώμα.
Αν και συνεχώς πρέπει να «καθαρίζουμε» τον λαιμό μας, η εξέταση από τον γιατρό δείχνει πως δεν υπάρχει τίποτα.
Η συχνή κατανάλωση υγρών με μικρές γουλιές μπορεί να βοηθήσει, διότι προλαμβάνει το στέγνωμα του λαιμού που ενεργοποιεί το αντανακλαστικό του βήχα.
Έντονος πονόλαιμος με δυσκολία στην κατάποση, κακοσμία του στόματος, «πνιγμένη» φωνή και διόγκωση των αδένων στον λαιμό. Οι πιθανότερες αιτίες είναι η αμυγδαλίτιδα και η λοιμώδης μονοπυρήνωση. Η πρώτη προκαλείται από βακτήρια και μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, ενώ η δεύτερη οφείλεται σε ιό και είναι πιο συνηθισμένη σε εφήβους.
Εάν έχετε τέτοια συμπτώματα, πρέπει να σας εξετάσει ένας γιατρός.
* Πόνος στη μία πλευρά του λαιμού, με πυρετό πάνω από 39ο C, δυσκολίες στην κατάποση και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος. Η πιθανότερη αιτία είναι κάποιο απόστημα πίσω από την μία αμυγδαλή, το οποίο προκλήθηκε από ένα βακτήριο.
Η δημιουργία του αποστήματος σημαίνει συσσώρευση πύου, που προκαλεί πόνο και φλεγμονή, ωθώντας την αμυγδαλή προς τα εμπρός και δυσχεραίνοντας έτσι την κατάποση. Πρέπει να ελεγχθεί από έναν γιατρό.
Πονόλαιμος με αδύναμη ή ψιθυριστή φωνή, που μπορεί να συνοδεύεται από βήχα. Η πιθανότερη αιτία είναι η ιογενής λαρυγγίτιδα, δηλαδή η μόλυνση του λάρυγγα από έναν ιό που εμποδίζει την παλμική κίνηση των φωνητικών χορδών και έτσι η φωνή μειώνεται σε ψίθυρο. Όπως και στην ιογενή φαρυγγίτιδα, ούτε εδώ έχει νόημα να πάρει ο ασθενής αντιβιοτικά.
Οι γαργάρες με το αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν. Αν δεν υποχωρήσει σε λίγες μέρες, συμβουλευθείτε έναν γιατρό.
Ξηρολαιμία που είναι πιο έντονη το πρωί και μπορεί να συνοδεύεται από βραχνάδα και βήχα μόνο τη νύχτα. Η πιθανότερη αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – οι καούρες, δηλαδή, που οφείλονται στην παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τονοισοφάγο.
Θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε αργά τη νύχτα, να μην ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι, να μην κάνετε μεγάλα γεύματα, να αποφεύγετε τα μπαχαρικά, το αλκοόλ και τα όξινα φαγητά, να χάσετε τα περιττά σας κιλά εάν έχετε, να κοιμάστε με κάπως ανυψωμένο το πάνω μέρος του κρεβατιού και ίσως να πάρετε κάποιο αντιόξινο φάρμακο που χορηγείται και χωρίς ιατρική συνταγή.
Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν, συμβουλευθείτε έναν γιατρό. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθούν ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Χρόνια ενοχλήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα επίμονα ενοχλήματα στον λαιμό αποτελούν ένδειξη σοβαρού υποκείμενου προβλήματος, όπως ο καρκίνος. Σε τέτοια περίπτωση, εκτός από τον επίμονο πονόλαιμο ή την επίμονη βραχνάδα ή αλλοίωση της χροιάς της φωνής, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει και ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Για παν ενδεχόμενο, ο γενικός κανόνας είναι πως οποιοδήποτε σύμπτωμα στον λαιμό επιμένει επί περισσότερο από έξι εβδομάδες, πρέπει να αξιολογείται από έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

ΠΗΓΗ 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα