Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Οι ΗΠA κάποτε ήθελαν να καταστρέψουν τη Σελήνη


Το να θέλει κάποιος να καταστρέψει τη Σελήνη ακούγεται τρελό. Γιατί να θέλει να το κάνει; Αλλά όταν οι ΕΣΣΔ φαινόταν να έχουν κερδίσει την κούρσα του διαστήματος, οι ΗΠΑ έπρεπε να κάνουν κάτι για να ενισχύσουν το ηθικό των πολιτών τους.

Το άκρως απόρρητο σχέδιο ονομάστηκε "A Study of Lunar Research Flights" (Μια Μελέτη για τις Εξερευνητικές Πτήσεις στη Σελήνη) ή "Project A119" και αναπτύχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Σύμφωνα με τον φυσικό Leonard Reiffel, έναν από τους προϊστάμενους του έργου, το να χτυπούσαν τη Σελήνη με ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο θα ήταν σχετικά εύκολο. Θα τον προγραμμάτιζαν να χτυπήσει το στόχο του με ακρίβεια περίπου δύο μίλια. Η ακρίβεια θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Πολεμική Αεροπορία ήθελε η έκρηξη που θα προέκυπτε να είναι ορατή στη Γη. Επομένως, προτάθηκε η έκρηξη να συμβεί στα σύνορα του ορατού τμήματος της Σελήνης, έτσι ώστε το σύννεφο μανιταριού που θα προέκυπτε να

φωτίζεται από τον ήλιο. Ο νεαρός -τότε- Καρλ Σαγκάν, επιφορτίστηκε με το έργο να φτιάξει ένα μοντέλο του πως θα φαινόταν το σύννεφο σκόνης σε χαμηλή βαρύτητα.
 
Το έργο τελικά έπεσε σε αχρηστία, καθώς κρίθηκε ότι το κοινό δεν θα ανταποκρινόταν θετικά σε μια πυρηνική βόμβα των ΗΠΑ στο φεγγάρι. Το "A119" είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο Keay Davidson, ο οποίος ερευνά τη βιογραφία του Σαγκάν, ανακάλυψε ότι ο επιστήμονας είχε αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του έργου στην αίτησή του στο Miller Institute.

φωτογραφία: σκηνή από την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας
Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα