Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΦΙΛΙΑ


Ο Διογένης είπε ότι η φιλία είναι «μια ψυχή σε δύο σώματα».

Η απόλυτη επικοινωνία μας με τον ψυχικό κόσμο εκείνου που διαλέξαμε για φίλο μας, καθορίζει την έννοια της φιλίας. 

Η φιλία είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά της ζωής μας.

Μας ανυψώνει, μας εξευγενίζει, προάγει την ηθικότητα του χαρακτήρα μας, μας δίνει έμπνευση και χαρά.

 Ο ειλικρινής φίλος, που έχει το θάρρος να μας υποδεικνύει τα σφάλματά μας και να μας
διορθώνει με τις καλές του συμβουλές, είναι ένας αγαθός  άγγελος τόσο στην ευτυχία μας, όσο και στις άτυχες στιγμές τις ζωή μας.

Γιατί η αληθινή φιλία, στα ατυχήματα φαίνεται προπάντων, πόσο είναι ενεργετική. Όταν όμως έρθει κάποια συμφορά, η μόνη μας ελπίδα, η μόνη χαρά που μας απομένει, είναι ο πιστός μας φίλος. 

Αυτός μας στηρίζει, αυτός μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα της ζωής, αυτός μας παρηγορεί και αυτός μας κάνει να πιστεύουμε ότι η τύχη θα μας χαμογελάσει και πάλι.
         
 Αλλά για να έχουμε εξασφαλισμένο αυτό το ωραίο ηθικό στήριγμα, πρέπει να προσέξουμε πολύ την εκλογή μας.

 Ο Γιούγκ ένας σοφός, μας δίνει αυτή την συμβουλή: «Μην είσαι ανυπόμονος για την εκλογή του φίλου σου. Σταμάτα, γύρισε, ανάλυε και κρίνε προτού να χαρίσεις την φιλία σου. Κι έπειτα, όταν πειστείς ότι το πρόσωπο που διάλεξες είναι άξιο της αγάπης σου και της εκτιμήσεως σου, μείνε πιστός μέχρι θανάτου.» 

Η φιλία για να διατηρηθεί θέλει φροντίδα, προσοχή και καλλιέργεια. Πόσες φορές για μια μικρή και ασήμαντη αφορμή μπορεί να καταστραφεί μια μεγάλη φιλία.

Νίκος Σκαμαγκούλης, A΄2        

Το να έχει κάποιος αληθινούς φίλους, είναι μεγάλη υπόθεση.

Πότε όμως είναι μια φιλία αληθινή, προορισμένη να αντέξει στις τρικυμίες του χρόνου, και πότε είναι απλά και μόνο μια "παρέα", που σήμερα είναι και αύριο δε θα είναι; 

Το βασικό που πρέπει κάποιος να κοιτάξει για να διαχωρίσει αυτές τις δύο καταστάσεις, είναι τα κίνητρα πίσω από το συναπάντημα. 

Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. 

Ο αληθινός φίλος είναι συνοδοιπόρος μου, όχι μόνο στις εύκολες και ευχάριστες στιγμές, αλλά επίσης στις αναπόφευκτες περιόδους θλίψης και δυσκολίας. 

Σε μια γνήσια φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ώστε να υπάρχει ώρα και χώρος για να εκφραστούν όλοι. 

Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός που δε φοβάται να μας πει την αλήθεια, αν πιστεύει ότι σε κάτι έχουμε παρεκτραπεί. Είναι όμως παράλληλα έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας, έστω και αν διαφωνεί, χωρίς να φύγει από το πλευρό μας. 

Σε αντίθεση, όταν μιλάμε για "σκέτη παρέα" τα κίνητρα είναι διαφορετικά: Εδώ δε συναντιόμαστε για να μοιραστούμε τη ζωή στην ολότητά της, αλλά μόνο για να ευχαριστηθούμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα, πρόσκαιρα πράγματα, που τυγχάνει να μας αρέσουν και των δύο. 


Σε τέτοιες σχέσεις γνωρίζουμε κατά βάθος ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να μοιραστούμε με τον άλλο. Όταν πια ο ένας από τους δύο βαρεθεί τη συγκεκριμένη απόλαυση που τους ένωνε, ή αν προκύψει εν τω μεταξύ κάποια διαφωνία, η "φιλία" αυτή εξανεμίζεται.

ΠΗΓΗ  Μαρλού Ξηνταριανού
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα