Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τα συμπτώματα του «μίνι-εγκεφαλικού»
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ <<ΜΙΝΙ - ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ>>

Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο επειδή αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου, γνωστό και ως « μίνι-εγκεφαλικό», σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας επιδημιολογικής μελέτης σε 2.000 άτομα.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι:

- Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) όσων ρωτήθηκαν δεν αναγνώριζαν τα συμπτώματα ενός «μίνι-εγκεφαλικού», με πάνω από το ένα τέταρτο (26%) να πιστεύουν ότι επρόκειτο για συμπτώματα καρδιακής προσβολής.


- Σχεδόν εννέα στους δέκα (87%) θα ανησυχούσαν αν εμφάνιζαν συμπτώματα «μίνι-εγκεφαλικού», ωστόσο, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) δεν θα σπεύδανε να πάνε στο νοσοκομείο.

- Πάνω από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων (68%) δεν είχαν ακούσει ποτέ για το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο και δύο στους πέντε (40%) αγνοούσαν ότι ένα «μίνι-εγκεφαλικό» αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για ένα επερχόμενο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα συμπτώματα ενός «μίνι-εγκεφαλικού» μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και ελαφρά κατάπτωση του προσώπου, προβλήματα στην εκφορά του λόγου και αίσθηση «τσιμπήματος» από βελόνες και ακίδες στη μία πλευρά του σώματος. Συχνά, όμως, αυτά τα συμπτώματα διαρκούν για σύντομο χρονικό διάστημα.

Προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε δείξει ότι ένα στα δέκα άτομα που περνάνε «μίνι-εγκεφαλικό» θα υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο εντός μίας εβδομάδας, εκτός και αν λάβει προληπτικά μέτρα αμέσως μετά τα αρχικά ανησυχητικά συμπτώματα.

Όπως λέει ο Peter Rothwell, καθηγητής κλινικής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο αποτελεί έκτακτο περιστατικό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με επείγουσα ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, η τελευταία μελέτη δείχνει ότι τα συμπτώματα του "μίνι-εγκεφαλικού" εξακολουθούν να παραγνωρίζονται. Αυτό πρέπει να αλλάξει.»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή νευρολογίας Jon Barrick, «όποιος παρουσιάζει τα ύποπτα συμπτώματα, ανεξάρτητα από το αν αυτά εξαφανιστούν εντός λίγων λεπτών, θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο αμέσως. Κι αυτό διότι το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο προκαλείται από μια προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο».

Τα ύποπτα συμπτώματα

- Αδυναμία προσώπου:
 Το άτομο παρουσιάζει εμφανή εικόνα πτώσης του προσώπου, συνήθως στη μία πλευρά.

- Αδυναμία βραχίονα: Το άτομο δεν είναι σε θέση να σηκώσει και τα δύο του χέρια πάνω από το κεφάλι του.

- Προβλήματα λόγου: 
Το άτομο ψευδίζει όταν προσπαθεί να μιλήσει.

Εάν υπάρχει ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα αυτά, πρέπει να ζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια.


ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα