Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Μετρήθηκε το φως των άστρων που έχουν λάμψει στο σύμπαν

 
Αμερικανοί αστρονόμοι έκαναν την ακριβέστερη μέχρι σήμερα μέτρηση του φωτός που έχουν εκπέμψει ποτέ τα άστρα του σύμπαντος - ακόμη κι εκείνα που έχουν πάψει να υπάρχουν. Η πρωτοφανής διαπίστωση έγινε με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Ακτίνων-Γ «Φέρμι» της NASA. Σύμφωνα λοιπόν με...



τους υπολογισμούς το αστρικό φως είναι μικρότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις με τη μέση αστρική πυκνότητα να διαμορφώνεται περίπου στα 1,4 άστρα ανά 100 δισεκατομμύρια κυβικά έτη φωτός. Αυτό για όσους είναι περισσότερο εξοικειωμένοι στη μέτρηση του φωτός σε «κυβικά έτη» σημαίνει ότι η μέση απόσταση ανάμεσα στα άστρα του σύμπαντος είναι περίπου 4.150 έτη φωτός.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Μάρκο Αντζέλο των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», υπολόγισαν την ανάλυση του φωτός από τις μαύρες τρύπες (lazars) που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες φωτεινής ενέργειας.


Όταν η ύλη έλκεται βαρυτικά προς την μαύρη τρύπα ενός γαλαξία, ένα μέρος της επιταχύνεται και εκτινάσσεται προς τα έξω σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, με την μορφή «πιδάκων» που εκπέμπονται προς ακριβώς αντίθετες κατευθύνσεις. Όταν μια από τις αυτές τις δέσμες ακτίνων-γ τύχει να στοχεύει προς τη Γη, τότε ο συγκεκριμένος γαλαξίας και η μαύρη τρύπα του φαίνονται φωτεινοί και ονομάζονται «blazar».


Έως τώρα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.000 τέτοια «blazar» πολλά από τα οποία εκπέμπουν ενέργεια μεγαλύτερη των 3 δισεκατομμυρίων γιγαηλεκτρονιοβόλτ (GeV), δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του ορατού φωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα