Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

IBC: 720 εκατ. ευρώ θα πλήρωνε ο Λάτσης για ενοίκια, 81 το αγόρασε


Μπορεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η κυβέρνηση να άνοιξαν σαμπάνιες για την παραχώρηση του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Lamda Developmentτ του ομίλου Λάτση, ωστόσο η συγκεκριμένη παραχώρηση προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Η εταιρεία ανέλαβε τη μακροχρόνια
παραχώρηση της εκμετάλλευσης του χώρου του IBC, συνολικής έκτασης 153.800 τ.μ., για χρονικό διάστημα 90 ετών. Το τίμημα που θα καταβάλλει η Lamda προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 81 εκατ. ευρώ αρχικά, ενώ προβλέπεται ότι ανάλογα με τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον έως και 32,4 εκατ. ευρώ. Πιο απλά το συνολικό τίμημα θα αγγίξει στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 113,4 ευρώ.
Ωστόσο στην όλη ιστορία υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Το μεγαλύτερο τμήμα του IBC ήταν ήδη εκμισθωμένο στη Lamda Development εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου. Η τότε σύμβαση είχε υπογραφεί με την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα με το ετήσιο τίμημα να ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα επόμενα 40 χρόνια το δημόσιο θα κατόρθωνε να εισπράξει περί τα 320 εκατ. ευρώ, ενώ αν η εκμίσθωση είχε ορίζοντα 90ετίας θα εισέπραττε 720 εκατ. ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση μόνος κερδισμένος είναι ο όμιλος Λάτση. Και αυτό διότι με μόλις 81 εκατ. ευρώ ανέλαβε την παραχώρηση του κτιρίου για τα επόμενα 90 χρόνια στο σύνολο του, αυξάνοντας την προς εκμετάλλευση επιφάνεια κατά 21,6 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με ένα σμπάρο δηλαδή δύο τριγώνια, που λέει και ο θυμόσοφος λαός.
Την ίδια περίοδο ως σύμβουλος του δημοσίου στη συγκεκριμένη παραχώρηση είχε οριστεί η Εθνική Τράπεζα. Στο τιμόνι της Τράπεζας, βρισκόταν την περίοδο εκείνη ο Απόστολος Ταμβακάκης. Με τη μόνη διαφορά ότι ο τελευταίος υπήρξε σύμβουλος της Lamda Development, από όπου και παραιτήθηκε το 2009. Κάτι που ναι μεν δεν είναι παράνομο αλλά δε σημαίνει παράλληλα ότι είναι και ηθικό.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα