Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Προκαλεί ξανά με το «Πίρι Ρέις» η Αγκυρα

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/76695898887FE87FA77EA24CAFA2A423.jpg
  

Το ερευνητικό σκάφος βγήκε βορειοδυτικά της Μυτιλήνης προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα

Νέο παιχνίδι προκλήσεων με το «Πίρι Ρέις» άρχισε χθες η Αγκυρα, η οποία έβγαλε το ερευνητικό σκάφος βορειοδυτικά της Μυτιλήνης σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το οποίο παρέμεινε εκεί μέχρι αργά χθες το βράδυ παρά τις διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς.
Στη σχετική NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους) που εξέδωσε η τουρκική πλευρά, αναφερόταν στη διεξαγωγή ωκεανογραφικών και βιολογικών ερευνών σε διεθνή και σε τουρκικά χωρικά ύδατα από τις 19 ώς τις 29 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να ενημερώνει ως όφειλε την Ελλάδα ως παράκτιο κράτος. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, το «Πίρι Ρέις» κινήθηκε βορειοδυτικά της Μυτιλήνης και σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα.
Ηδη χθες ο έλληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα Φώτης Ξύδας προχώρησε σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας υπογράμμισε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Το «Πίρι Ρέις», πάντως, παρέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια θέση (σε διεθνή ύδατα, αλλά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα) μέχρι αργά χθες το βράδυ, παρά το διάβημα και την παρουσία στην περιοχή σκαφών του Λιμενικού Σώματος.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η Αγκυρα για ακόμη μια φορά επιχειρεί να προβάλει τις διεκδικήσεις της μέσα από τις κινήσεις ερευνητικών πλοίων, ενώ εκτιμούσαν ότι η πορεία του «Πίρι Ρέις» δεν είναι ανεξάρτητη από το νέο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία με αφορμή τον νέο γύρο αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στα υπόλοιπα κυπριακά οικόπεδα.
Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις έρευνες «σε περιοχές διεθνών υδάτων που βρίσκονται υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», καθώς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο χρειάζεται και ζητείται η ενημέρωση της Αθήνας, ώστε να χορηγείται η σχετική άδεια εφόσον απαιτείται.

 ΠΗΓΗ

   ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα