Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ (Μέρος Τέταρτο)


6.1. Εισαγωγή 

Ο αρχαίος ιστορικός Πλούταρχος (1ο αιώνα μ.Χ) κάνει την πρώτη αναφορά για τον μαραθωνοδρόμο εν ονόματι Ευκλής. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο δρομέας φέρεται να κάλυψε την απόσταση Μαραθώνα-Αθήνας για να ανακοινώσει την νίκη των Αθηναίων έναντι των πολυάριθμων Περσών (490 π.Χ.). Μετά την ανακοίνωση της έκβασης της μάχης του Μαραθώνα, αναφέρεται ότι ο αγγελιοφόρος απεβίωσε. 

Αν και ο μαραθώνιος δεν αποτελούσε ολυμπιακό άθλημα στη αρχαιότητα, η συγκεκριμένη αναφορά αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ‘’γεννηθεί’’ ένα νέο ολυμπιακό άθλημα κατά την σύγχρονη αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων στα τέλη του 19ου αιώνα. Ταυτόχρονα αποτελεί την πρώτη αναφορά αιφνίδιου θανάτου αθλητή στην ανθρώπινη ιστορία. 

Ο αιφνίδιος θάνατος ενός νεαρού αθλητή αποτελούσε πάντα ένα τραγικό γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο στις ανθρώπινες κοινωνίες ανά τους αιώνες. Στην σύγχρονη εποχή έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η σωματική άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Έχει διαπιστωθεί σειρά ευεργετικών δράσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα (μείωση ολικής χοληστερόλης και LDL, αύξηση HLD, μείωση αρτηριακής πίεσης, μείωση σωματικού βάρους) [119,120,121]. Παραδόξως, οι αθλητές παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση ΑΚΘ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα