Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ: Tο αντίδοτο για τους φόβους μας



Toυ Γρηγόρη Μιχάλη υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ιωαννίνων, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική και ειδίκευση στη Συστημική – Οικογενειακή θεραπεία
Πόσοι φόβοι, αλήθεια, καθορίζουν τη ζωή μας, θέτοντας περιορισμούς και εμπόδια στην καθημερινότητά μας! Μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτούς; Και πως θα το καταφέρουμε;
Οι θεραπευτές διαπίστωσαν πως όταν ο θεραπευόμενος πιστεύει οτι υπάρχει ελπίδα αλλαγής και είναι αισιόδοξος, η θεραπευτική διαδικασία είναι αποτελεσματική. Και δεν είναι τυχαίο. Οι φόβοι δεν προέρχονται από το πουθενά αλλά από τις σκέψεις μας. Όταν λοιπόν τους αναγνωρίσουμε, τους αναλύσουμε κι αρχίσουμε να τους αμφισβητούμε βάζουμε σταδιακά τον εαυτό μας στη διαδικασία να αυξήσει το θάρρος και την αυτοπεποίθησή του.

Ο φόβος και η αισιοδοξία είναι σαν δύο μονομάχοι. Όποιος από τους δύο επικρατήσει «σκοτώνει» τον άλλον. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε λοιπόν από τους φόβους μας πρέπει να συμμαχούμε με την αισιοδοξία και να την ενισχύουμε. Ο φόβος οπισθοχωρεί και ξεχνιέται αν τα ηνία της σκέψης αναλαμβάνει κάτι άλλο πιο σημαντικό. Δεν είναι ανάγκη να εξαφανιστεί λοιπόν, αρκεί να γίνει λιγότερο κυρίαρχος στο μυαλό μας.
Βιβλιογραφία:
Α. Σταλίκας – Π. Μυτσικίδου (επιμ.), 2011, Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία, Αθήνα: εκδ. Τόπος
Srinivasan S. Pillay,  2012, Νικήστε τους φόβους σας, Αθήνα: εκδ. Ψυχογιός

Σύντομο Βιογραφικό Γρηγόρη Μιχάλη
Ο Γρηγόρης Μιχάλης είναι υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ιωαννίνων, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική και ειδίκευση στη Συστημική – Οικογενειακή θεραπεία. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τομέα Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και μέλος της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Ιωαννίνων,  Πρεσβευτής της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids για την περιοχή της Ηπείρου και συνεργάτης του προγράμματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» για τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα