Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Δεν περιμένουν δεύτερο κύμα στη Σουηδία

 

Μόνο εισαγόμενα κρούσματα καταγράφονται, Πιτσιρίκο, στην Κίνα, εδώ και μία και πλέον εβδομάδα, 16 τη μία μέρα, 12 την άλλη, 14 την τρίτη όπως μεταδίδει το Reuters.

H Kίνα δεν συμπεριλαμβάνει, ωστόσο, στα κρούσματα τους ασυμπτωματικούς φορείς (και αυτό είναι μάλλον το σωστό), που κυμαίνονται από 15 και 16 ως 27 τις τελευταίες μέρες.

Αμετάβλητος παραμένει, πάντως, εδώ και μήνες ο αριθμός των θανάτων, καθώς δεν έχει χάσει κανένας άνθρωπος τη ζωή του εξαιτίας του ιού από τον Απρίλιο.

Ουσιαστικά, στην Κίνα ο κορωνοϊός άντεξε δύο μήνες (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) και στη συνέχεια η διασπορά του είναι αμελητέα, ενώ η θνητότητά του ανύπαρκτη.

Γενικότερα, πάντως, οι θάνατοι από την Covid 19, αλλά και τα σοβαρά περιστατικά φαίνεται να έχουν μειωθεί σημαντικά, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως παρατηρεί ο Guardian.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς σε αναπνευστήρα έχουν μειωθεί από 3.000 τον Απρίλιο σε 70 τον Αύγουστο στη Βρετανία, αν και σε πολλά μέρη της τα κρούσματα αυξάνονται.

Αυτό συμβαίνει, είτε επειδή η ιατρική αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών – π.χ. με δεξαμεθαζόνη – είναι πλέον πιο αποτελεσματική, είτε διότι η Covid 19 έχει πια εξελιχθεί σε μία ασθένεια των νέων, οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερες επιπλοκές.

Κάτι που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, όπου τα περισσότερα νέα κρούσματα ήταν μεταξύ νέων 20 ως 30 ετών, αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό.

Κι αυτό διότι στη συνέχεια αυξήθηκαν τα κρούσματα και σε ηλικιωμένους στις ΗΠΑ, με συνέπεια να αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων, κάτι που μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν, όμως, ότι ο κορωνοϊός είναι πλέον λιγότερο φονικός.

Και το στηρίζουν στο ότι σχεδόν όλοι οι ιοί γίνονται σταδιακά λιγότερο θανατηφόροι, αφού δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, σκοτώνοντας τους ξενιστές τους.

Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να έχει γίνει ο κορωνοϊός λιγότερο φονικός και αποδίδουν τη μικρότερη θνητότητα στο γεγονός ότι μεταδίδεται μικρότερο ιικό φορτίο από τον έναν άνθρωπο στον άλλον, χάρη στα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τον ιό και τα ποσοστά θνητότητας πέφτουν.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής Σουηδός επιδημιολόγος Anders Tegnell προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο μεγάλο κύμα, αλλά μόνο μερικά τοπικά ξεσπάσματα του κορωνοϊού το φθινόπωρο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δεν πρόκειται να επαναληφθεί, δηλαδή, μία κατάσταση ανάλογη της άνοιξης, όταν τα νοκοκομεία της σκανδιναβικής χώρας πλημμύρισαν από ασθενείς και πολλοί άνθρωποι πέθαναν και σε γηροκομεία.

Στη Σουηδία, οι επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και τα σχολεία δεν έκλεισαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ενώ οι αρχές δεν συστήνουν χρήση μάσκας.

Μετά από μία δύσκολη περίοδο, τα κρούσματα και οι θάνατοι πλέον μειώνονται, όπως και τα ποσοστά θνητότητας τους δύο τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, καθώς πολλοί Σουηδοί επιστρέφουν από διακοπές και τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά, υπάρχει ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

“Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ένα κλασικό δεύτερο κύμα, όπως αυτό που βλέπουμε με τη γρίπη, δηλαδή, με μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα ξανά” υποστηρίζει, όμως, ο Anders Tegnell, εξηγώντας ότι “η Covid 19 συμπεριφέρεται διαφορετικά, η διασπορά δεν είναι ομοιόμορφη και μπορεί απλά να δούμε ξεσπάσματα του ιού σε χώρους εργασίας το φθινόπωρο, κάτι που έχει συμβεί και αλλού στην Ευρώπη”.

Μία ομάδα επιστημόνων που συχνά επικρίνει τη στρατηγική της κυβέρνησης και έχει έρθει και σε αντιπαράθεση με τον Tegnell, προειδοποίησε για έξαρση του κορωνοϊού με το άνοιγμα των σχολείων και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Ο επικεφαλής Σουηδός επιδημιολόγος παραδέχεται από την πλευρά του ότι “πάντα θα ανησυχούμε για αυτή την ασθένεια, διότι είναι απρόβλεπτη, αλλά δεν νομίζω ότι θα βιώσουμε ξανά μία κατάσταση ανάλογη της άνοιξης”.

Μετά τα τέλη της άνοιξης μπήκα, εξάλλου, για πρώτη φορά ξανά σε τράπεζα για να πληρώσω μία εισφορά που δεν γίνεται διαδικτυακά αλλά ούτε από το ΑΤΜ.

Παρεμπιπτόντως, η μάσκα δεν με ενοχλούσε, όπως στο πλοίο με τον ήλιο, αλλά και πάλι ζεστάθηκα παρά το κλιματιστικό.

Κάποιοι από τους ηλικιωμένους ως επί το πλείστον πελάτες τη φορούσαν κάτω από τη μύτη ή και στο σαγόνι, ενώ έμπαιναν ζευγάρια μέσα στο κατάστημα για μία συναλλαγή και οι υπάλληλοι έβγαζαν έξω τη σύζυγο.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κατηγορήσω τους ηλικιωμένους -όπως κάνουν κυβέρνηση, ΜΜΕ και λοιμωξιολόγοι με τους νέους- αλλά απλά να δείξω ότι ο άνθρωπος δεν γίνεται να πάει κόντρα στη φύση του.

Και οι ηλικιωμένοι είναι άνθρωποι που νιώθουν περισσότερο δυνατοί όταν έχουν στο πλευρό τους και τον σύντροφό τους σε ό,τι κι αν κάνουν.

Μεγαλώνοντας χάνουν τις φυσικές τους δυνάμεις και αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια όταν έχουν δίπλα τους τον άνθρωπό τους για να βοηθάει ο ένας τον άλλον.

Επίσης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ηλικιωμένοι αγαπούν τη θάλασσα, κολυμπούν περισσότερη ώρα από τους νέους, ενώ αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό χειμερινών κολυμβητών.

Όχι μόνο επειδή έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αλλά και διότι η κολύμβηση δεν απαιτεί πολλές φυσικές δυνάμεις, ούτε ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, είναι μία άσκηση που μπορεί να κάνουν όλοι πολύ εύκολα.

Η κολύμβηση είναι υγεία κι ας την απαγόρευσαν στην καραντίνα οι φοβικοί που υποτίθεται ότι νοιάζονται για τη δημόσια υγεία.

Ακόμα κι έτσι, όμως, μία γωνίτσα στο απέραντο γαλάζιο πάντα θα τη βρεις.

Σε μία τέτοια γωνιά καθίσαμε και την Τρίτη το απομεσήμερο στη μεγάλη αμμουδιά.

Εκτός από σκουπίδια βρήκα στον βυθό και μία λαδένια αυτή τη φορά.




Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κοχύλι των ελληνικών θαλασσών μετά την μπουρού.

Αν δεν γίνεται αντιληπτό από τη φωτογραφία, το μέγεθος της ήταν ίσο με μίας μπάλας του χάντμπολ.

Μάλιστα, ήταν και ατόφια η συγκεκριμένη λαδένια και κυρίως άδεια, δηλαδή, δεν είχε ζωντανό σκουλήκι στο εσωτερικό, οπότε θα τη χαρίσω σε μία φίλη για το καλό.

Αντίθετα, ένα χταποδάκι το άφησα να φύγει από το χέρι μου και να επιστρέψει στη μεγάλη αγκαλιά της θάλασσας αμέσως μετά τη φωτό.

Έκανα και βουτιά με το κεφάλι σε ούτε ένα μέτρο νερό, οπότε τρίτωσε το καλό.

Καλά ήταν και τα μερομήνια με βάση το παλαιό ημερολόγιο (14-25 Αυγούστου), αφού “δείχνουν” ήπιο φθινόπωρο και χειμώνα και μία σχετική ζέστη για την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Θα πρέπει, βέβαια, να αποφανθούν για αυτό και οι ειδικοί επί του θέματος, μερομηνάδες, κάνοντας τις απαραίτητες συγκρίσεις με την περίοδο 1-12 Αυγούστου.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, γράφετε σε κάποια κείμενα τη λέξη “Σουηδία” στον τίτλο, ανεβάζω το κείμενο στο Facebook και πλακώνουν διάφοροι καθυστερημένοι -που νομίζουν πως η Ελλάδα είναι πιο οργανωμένη και δημοκρατική χώρα από τη Σουηδία- και γράφουν ένα κάρο ανοησίες, κι εγώ τους μπλοκάρω. Φυσικά, κανείς τους δεν έχει διαβάσει το κείμενο. Κατά τ’ άλλα, το κολύμπι θα μας σώσει. Οπότε, κολυμπάμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)



pitsirikos


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα