Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Μεγάλης κλίμακας αθλητικές διοργανώσεις και μαζικές απώλειες υγείας

5/9/1972: 45 χρόνια από την "Σφαγή του Μονάχου" - Αφιερώματα ...

Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις αυξάνουν τις πιθανότητες μαζικής απώλειας υγείας λόγω της μεγάλης συνάθροισης ανθρώπων. Η παρούσα είναι μια μελέτη ανασκόπησης, στην οποία γίνεται ανάλυση βασικών παραγόντων που επέδρασαν στην ασφάλεια μεγάλης κλίμακας αθλητικών διοργανώσεων με απρόβλεπτες συνέπειες. Έγινε κατηγοριοποίηση είδους αθλητικής διοργάνωσης, αιτίας τραγικού γεγονότος και απολογισμός θυμάτων και τραυματιών. 

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται ότι 2.711 άτομα έχασαν τη ζωή τους και >57.000 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες τραγωδίες συνέβησαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε ποσοστό 78,4% και ακολουθούσαν τα Grand Prix. Η σπουδαιότερη αιτία τραγικού απολογισμού θυμάτων ήταν η ανεξέλεγκτη μετακίνηση φιλάθλων σε κλειστές εισόδους/ εξόδους. 



Συχνότερη αιτία θανάτου ήταν τα πολλαπλά τραύματα και η ασφυξία. Συμπερασματικά, η μαζική συνάθροιση ατόμων σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις εγκυμονεί κινδύνους. Έχουν συνταχθεί ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης κινδύνων και ασφάλειας για τις συγκεκριμένες διοργανώσεις. Παρά τα μέτρα ασφάλειας, όμως, πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων δυσάρεστων εξελίξεων. Ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους στο κοντινό μέλλον θεωρείται ότι είναι η τρομοκρατία. Κύριος ρόλος των ιατρικών ομάδων είναι η διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων, με αξιοποίηση της μεθόδου ταχείας διαλογής και πρωτογενούς φροντίδας τραυματιών.



1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Οι μαζικές συναθροίσεις αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης επικίνδυνων καταστάσεων, οι οποίες παρά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας καταλήγουν σε μαζικές απώλειες υγείας και χαρακτηρίζονται ως «κρίσεις υγείας». Τα πολύπλοκα αυτά ατυχή συμβάντα, τα οποία διαταράσσουν την ισορροπία των μέσων παροχής βοήθειας, αναφέρονται και ως «καταστροφές».1,2 

Οι αθλητικές εκδηλώσεις αποτελούν «εν δυνάμει» εκδηλώσεις μαζικής απώλειας υγείας (potential mass casualty incidents). Η ιστορία του αθλητισμού συνδέεται με καταστροφές που οφείλονται άλλοτε σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και άλλοτε στον ανθρώπινο παράγοντα (π.χ. χουλιγκανισμός).2–5 



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα