Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Nομική αντιμετώπιση του ιατρικού σφάλματος στην ΚΑΡΠΑ - Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ιδανικός; - Η Χρυσή Τομή (Μέρος Ένατο)

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Πολιτών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση ...

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όσον αφορά τη νομική αντιμετώπιση του ιατρικού σφάλματος στην ΚΑΡΠΑ αλλά και γενικότερα, η χρυσή τομή βρίσκεται σε ένα τέτοιο σύστημα από πλευράς νομοθεσίας και απονομής δικαιοσύνης, ώστε ούτε ο ιατρός να πιέζεται και να απειλείται σε υπερβολικό βαθμό ούτε όμως ο ασθενής να αδικείται, ο οποίος είναι το επίκεντρο της ιατρικής δραστηριότητας και βρίσκεται από τη φύση των πραγμάτων σε ευάλωτη θέση και σε θέση άγνοιας.

Δυστυχώς όμως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ιατρικό σφάλμα δεν είναι ιδανικός. Η σχέση ιατρού-ασθενή καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα σύστημα που όχι μόνο τέλειο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλά ούτε καν άρτιο. Κανείς ιατρός δεν θα επιθυμούσε η κατάσταση της υγείας του ασθενούς του να επιδεινωθεί ή να πεθάνει.

Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι ιδίως στη σύγχρονη εποχή της ιατροτεχνολογικής προόδου η καχυποψία απέναντι στον ιατρό και η απόδοση ευθύνης σε αυτόν έχουν αυξηθεί. 



Σήμερα η πατροπαράδοτη εμπιστοσύνη του ασθενή προς τον ιατρό έχει αντικατασταθεί από την υποψία του ιατρικού λάθους, καθώς οι απαιτήσεις από τους ιατρούς συνεχώς αυξάνονται, όπως και οι δικαστικές διώξεις εναντίον των ιατρών για σφάλματα πραγματικά ή υποτιθέμενα που διαπράχθηκαν από αυτούς κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Ο ιατρός κάποτε απολάμβανε μεγάλου κοινωνικού κύρους. Τώρα, συχνά αντιμετωπίζεται σαν κοινός εγκληματίας. Έτσι, συχνά, αντί να ασχολείται με τη θεραπεία και αντιμετώπιση των ασθενών, ασχολείται με τις αγωγές που έχουν ασκηθεί εναντίον του. 


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα