Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ERC / COVID-19: Εισαγωγή νέων κατευθυντήριων οδηγιών [Ελληνική μετάφραση]




Μετάφραση οδηγιών: Γεώργιος Νικολακάκης
Επιμέλεια κειμένου: Θεόδωρος Καλύβας
Για τον ανθρωπιστικό Οργανισμό KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές
και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας


Κεφάλαιο 1
Εισαγωγή JP. Nolan

Αυτή η κατευθυντήρια οδηγία δόθηκε στις 24 Απριλίου 2020 και θα υπόκειται στην εξέλιξη της γνώσης και εμπειρίας μας για το COVID-19. Καθώς οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της πανδημίας, μπορεί να υπάρξει διεθνώς κάποια παραλλαγή στην πράξη.

 

Εισαγωγή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει το COVID-19 πανδημία. Η νόσος προκαλείται από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊού 2 (SARS-CoV-2) και είναι πολύ μεταδοτική. Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που περιελάμβανε 53.000 ασθενείς υποδεικνύει ότι το 80% των ασθενών έχει ήπια νόσο, το 15% έχει μέτρια νόσο και περίπου το 5% έχει σοβαρή νόσο που απαιτεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU). Σε αυτή την ανασκόπηση το ποσοστό θνητότητας ήταν 3,1%. Μεταξύ 136 ασθενών με σοβαρή πνευμονία COVID-19 και καρδιακή ανακοπή στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο στο Γουχάν της Κίνας, 119 (87,5%) είχαν καρδιακή ανακοπή από αναπνευστική αιτία. Σε αυτούς τους 136 ασθενείς, ο αρχικός ρυθμός καρδιακής ανακοπής ήταν ασυστολία σε 122 (89,7%), άσφυγμη ηλεκτρική δραστηριότητα σε 6 (4,4%) και κοιλιακή μαρμαρυγή / άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία (VF / pVT) σε 8 (5,9%). 

Σε μια σειρά 138 ασθενών με νοσηλεία COVID-19, το 16,7% των ασθενών εμφάνισε αρρυθμίες και το 7,2% εμφάνισε οξεία καρδιακή βλάβη. Έτσι, παρόλο που οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές σε αυτούς τους ασθενείς είναι πιθανό να παρουσιάσουν μη απινιδώσιμο ρυθμό που προκαλείται από υποξαιμία ( παρόλο που η αφυδάτωση, η υπόταση και η σήψη μπορεί επίσης να συμβάλλουν), μερικές θα έχουν απινιδώσιμο ρυθμό, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με φάρμακα που προκαλούν σύνδρομο παρατεταμένου QT (π.χ. χλωροκίνη, αζιθρομυκίνη) ή που προκαλείται από ισχαιμία του μυοκαρδίου. Σε αυτούς τους 136 ασθενείς του Wuhan με καρδιακή ανακοπή, τέσσερις (2,9%) ασθενείς επέζησαν για τουλάχιστον 30 ημέρες, αλλά μόνο ένας από αυτούς είχε αίσια νευρολογική έκβαση.

 

Κίνδυνοι που σχετίζονται με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε ασθενείς με COVID-19

 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα