Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Ο συγχρονισμός των μεγαλύτερων σεισμών της Γης ακολουθεί το μοτίβο «σκάλα του διαβόλου»

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σεισμικές σεισμικές σειρές τείνουν να συμβαίνουν σε συστάδες - εκρήξεις σεισμικών γεγονότων που διαχωρίζονται από μεγάλα αλλά ακανόνιστα διαστήματα σιωπής. Το χρονοδιάγραμμα των μεγάλων, ρηχών σεισμών σε ολόκληρο τον κόσμο ακολουθεί ένα μαθηματικό μοτίβο γνωστό ως σκάλα του διαβόλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σεισμικών ακολουθιών.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες και τα μοντέλα τους είχαν θεωρήσει ότι οι σεισμικές ακολουθίες συμβαίνουν περιοδικά ή σχεδόν περιοδικά, μετά από κύκλους αυξανόμενης έντασης και απελευθέρωσης. Οι ερευνητές το αποκαλούν ελαστικό μοντέλο ανάκαμψης. Στην πραγματικότητα, οι περιοδικές σεισμικές ακολουθίες είναι εκπληκτικά σπάνιες.



Αντ 'αυτού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παγκόσμιες σεισμικές σειρές τείνουν να συμβαίνουν σε συστάδες - εκρήξεις σεισμικών γεγονότων που χωρίζονται από μεγάλα αλλά ακανόνιστα διαστήματα σιωπής.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Bulletin of the Seismological Society of America, προτείνουν μεγάλους σεισμούς να αυξήσουν την πιθανότητα επακόλουθων σεισμικών συμβάντων.

Τα προηγούμενα μοντέλα απέτυχαν να λάβουν υπόψη τη διασυνδεδεμένη φύση των παγκόσμιων συστημάτων σφαλμάτων. Το σεισμικό συμβάν δεν εμφανίζεται μεμονωμένα. Κάθε μεγάλος σεισμός μεταβάλλει τη δυναμική άλλων συστημάτων σφάλματος.

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι μεγάλες σεισμικές σειρές είναι "εκρηκτικές" από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, παραμένουν τόσο απρόβλεπτες όσο ποτέ. Τα κενά μεταξύ των εκρήξεων είναι ακανόνιστα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την πρόβλεψη του επόμενου σμήνους.

"Μαθηματικά περιγράφεται ως η σκάλα του διαβόλου, τέτοια χρονικά μοτίβα είναι μια fractal ιδιότητα μη γραμμικών σύνθετων συστημάτων, στα οποία μια αλλαγή οποιουδήποτε τμήματος - π.χ. ρήξη ενός τμήματος σφάλματος ή σφάλματος - θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά ολόκληρου του συστήματος"επιστήμονες έγραψαν στην εφημερίδα τους.

Το μοτίβο της σκάλας του διαβόλου είναι επίσης απόδειξη στις ακολουθίες καθίζησης της Γης και στις αντιστροφές του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, καθώς και στους ρυθμούς ανύψωσης και διάβρωσης του φλοιού.



Εκτός από την παράβλεψη της διασυνδεόμενης φύσης των συστημάτων βλαβών, τα περισσότερα προηγούμενα μοντέλα σεισμού εστίασαν σε πολύ λίγους σεισμούς σε χρονικά πλαίσια που ήταν πολύ σύντομα και περιοχές που ήταν πολύ μικρές. Ως αποτέλεσμα, παλαιότερα μοντέλα απέτυχαν να πάρουν το μοτίβο της σκάλας.

Όταν τα μοντέλα αποτυγχάνουν να προβάλουν ευρεία γωνία σεισμικών σειρών - αντ 'αυτού, κοιτάζοντας σεισμικά μοτίβα για σύντομες χρονικές περιόδους - είναι αδύνατο να πει κανείς εάν μια σειρά σεισμικών γεγονότων συνέβη σε ένα μόνο σύμπλεγμα ή εκτείνεται σε δύο συστάδες και ένα διάστημα σιωπής.

«Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εκτιμάμε ότι ένα συμβάν είναι« καθυστερημένο »απλώς και μόνο επειδή ο χρόνος που μετρήθηκε από το προηγούμενο συμβάν έχει περάσει κάποιος« μέσος χρόνος υποτροπής »βάσει ενός ελλιπούς καταλόγου», έγραψαν οι ερευνητές στην εφημερίδα τους.

Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για τους μηχανισμούς που υπαγορεύουν την ανωμαλία των κενών μεταξύ σεισμών, ελπίζουν ότι μελετώντας την επίδραση μεγάλων σεισμών σε άλλα συστήματα βλάβης μέσω μεταφοράς πίεσης, μπορούν να προβλέψουν καλύτερα πώς εκρήξεις μεγάλων, ρηχών σεισμών θα παίξει - γνώση που θα μπορούσε να προσφέρει προηγμένες προειδοποιήσεις σε ευάλωτους πληθυσμούς.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα