Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ (Heinrich Böll, Anekdote zur Senkung der Arbeitsmoral)


[ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ]

Ένα υψηλά ιστάμενο μέλος μιας παγκόσμιας εταιρείας παροχής συμβουλών διαχείρισης που υποφέρει από υπερβολική εργασία, άγχος και νευρική εξάντληση αποφασίζει να κάνει παρατεταμένες διακοπές. Διαμένει σ’ ένα μικρό μεξικάνικο ψαροχώρι, πολύ μακριά από τον τουριστικό χάρτη. Αργά ένα απόγευμα πιάνει κουβέντα μ’ έναν ντόπιο ψαρά, ο οποίος αναπαύεται στη βάρκα του. Ρωτά τον ψαρά για τη ζωή του.

«Λοιπόν», απαντά ο ψαράς, «κοιμάμαι μέχρι αργά. Παίρνω τη βάρκα νωρίς το απόγευμα και πιάνω αρκετά ψάρια για την οικογένειά μου και άλλα για να πουλήσω, έτσι ώστε να έχω χρήματα για να αγοράσω άλλα είδη φαγητού και λίγο κρασί. Παίζω με τα παιδιά μου, περνώ ώρα με τη γυναίκα μου. Όταν ο ήλιος πέσει, συναντώ τους φίλους μου στο τοπικό μπαρ και πίνουμε και μιλάμε. Μετά πάω για ύπνο».

Ο σύμβουλος δείχνει ενδιαφέρον. «Γιατί δεν σηκώνεσαι νωρίτερα, να βγεις λίγο παραπάνω χρόνο με το σκάφος σου και πιάσεις ακόμα περισσότερα ψάρια για να πουλήσεις;» ρωτάει.

«Γιατί να θέλω να το κάνω αυτό;» απαντά ο ψαράς.

«Λοιπόν, με τα επιπλέον χρήματα θα μπορούσες να αποταμιεύσεις και να αγοράσεις μια άλλη βάρκα, να χρησιμοποιήσεις έναν άλλο ψαρά και να πιάσεις ακόμα περισσότερα ψάρια».

«Και λοιπόν;»

«Λοιπόν, με τα επιπλέον χρήματα θα μπορούσες να συνεχίσεις να αγοράζεις περισσότερα σκάφη - ίσως μια τράτα ή δύο - και να στρατολογήσεις περισσότερους ψαράδες, και πολύ σύντομα θα έχεις τον δικό σου αλιευτικό στόλο».

«Και μετά;»

«Μετά θα είχες ένα υγιή ισολογισμό και θα μπορούσες να πας σε μια τράπεζα ή σε μια εταιρεία επενδύσεων να πάρεις χρηματοδότηση για να αγοράσεις άλλους στόλους. Θα μπορούσες να βάλεις την εταιρεία σου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Θα μπορούσες να οικοδομήσεις μια αλιευτική αυτοκρατορία και στη συνέχεια να σκεφτείς τη διαφοροποίηση, ίσως στον ευρύτερο γεωργικό τομέα ή ίσως στη βιομηχανία αναψυχής ή οπουδήποτε θέλεις».

«Και μετά;»

«Λοιπόν, μετά θα μπορούσες να πουλήσεις. Να έχεις προσωπική περιουσία. Θα μπορούσες να ζήσεις τη ζωή των ονείρων σου, χωρίς άλλο άγχος και ανησυχία. Θα μπορούσες να εγκατασταθείς σ’ ένα μικρό χωριό, να κοιμάσαι μέχρι αργά το πρωί, να αγοράσεις μια μικρή βάρκα για να κάνεις λίγο ψάρεμα, να παίζεις με τα παιδιά σου, να είσαι καλά με τη γυναίκα σου και να περνάς τα βράδια με τους φίλους σου στο τοπικό μπαρ ...»


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα