Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Πεπρωμένο, ελεύθερη βούληση και βεδική αστρολογία Β'

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη

Ποια είναι η θέση μας στον κόσμο; Πώς μπορούμε να γίνουμε κύριοι της μοίρας μας; Μπορεί ο βεδικός χάρτης μας να μας βοηθήσει σε αυτό;


«Το μήνυμα που κυριαρχεί πανηγυρικά στους ουρανούς τη στιγμή της γέννησης του ανθρώπου, δεν αναφέρεται στη μοίρα του –στο αποτέλεσμα των καλών και κακών πράξεών του– αλλά στην ικανότητά του να χρησιμοποιήσει την ελεύθερη βούλησή του, προκειμένου να ελευθερωθεί από τα δεσμά του. Ότι έχει γραφεί, μπορεί να διαγραφεί».
– Σρι Γιουκτεσβάρ (Αυτοβιογραφία ενός γιόγκι)
ΣΤΗ ΒΕΔΙΚΗ αστρολογία οι πλανήτες υποδηλώνουν τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες καλούμαστε να ξεπληρώσουμε τους καρμικούς λογαριασμούς μας – δεν προκαλούν καταστάσεις. H επιλογή δράσης και η δράση αυτή καθ’ αυτή γίνεται υπ’ ευθύνη μας. Στην πραγματικότητα, το ωροσκόπιό μας είναι ένας συμβολικός αντικατοπτρισμός δυνάμεων που δρουν στο υποσυνείδητό μας.
Επειδή όμως το σύμπαν σχεδιάστηκε από έναν άπειρο, κοσμικό Νου οι γιόγκι πιστεύουν ότι οι σκέψεις και τα σύμβολα είναι κατά μια έννοια τόσο πραγματικά, όσο και τα αντικείμενα γύρω μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που το κάρμα μας δημιουργείται όχι μόνο από τις πράξεις, αλλά και από τις σκέψεις μας.
Μια συμβολική παράσταση, όπως είναι το ωροσκόπιό μας, μας εξυπηρετεί κατά τον ίδιο τρόπο που μας χρησιμεύει ένας οδικός χάρτης. Και καθώς τα ωροσκόπια σχεδιάζονταν από τους σοφούς της εποχής εκείνης μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν γιάντρα, μπορούσαν να αποτελέσουν δηλαδή ένα χρήσιμο εργαλείο για τη συγκέντρωση και την καλλιέργεια του συνειδητού νου.
Μέσα από τη βεδική αστρολογία μαθαίνουμε ότι οι σκέψεις και οι πράξεις μας, αργά ή γρήγορα, γυρίζουν σ’ εμάς. Αναλαμβάνουμε να δράσουμε ανάλογα, αν θέλουμε να αποφύγουμε αρνητικές καταστάσεις και εκμεταλλευόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε τις ευνοϊκές περιόδους. Tο ωροσκόπιό μας μπορεί να γίνει έτσι, η αφετηρία μιας πνευματικής πρακτικής, ένα κίνητρο που θα μας ωθήσει στη δράση κι όχι η απόφαση ενός δικαστή, μπροστά στην οποία είμαστε ανήμποροι.

Τα μάτια της ψυχής ενεργοποιούνται με την
απελευθέρωση από τον υλικό κόσμο

O Παρασάρα, ο πατέρας της βεδικής αστρολογίας, μας έχει δώσει διάφορους τρόπους ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα του ωροσκοπίου μας. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του, είναι απόλυτα δυνατό να αλλάξουμε ή και να σβήσουμε εντελώς κάποια από τα γεγονότα που αναγράφονται στο ωροσκόπιό μας.
H μέθοδος που προτείνει περιλαμβάνει μια συνεπή και εκ βαθέων άσκηση πνευματικών πρακτικών, όπως είναι ο διαλογισμός, η προσευχή, οι τελετές, οι ψαλμοί και τα μάντρα, η φιλανθρωπική δράση και η προσφορά στον συνάνθρωπο και στον πλανήτη.
Οι αστρολόγοι της Ινδίας, από παράδοση, ήταν ιερείς που σηκώνονταν πριν ακόμα χαράξει, επιδίδονταν σε προσευχή και διαλογισμό και στη συνέχεια αφιέρωναν όλη την υπόλοιπη μέρα τους για να υπηρετήσουν την κοινότητα με τις αστρολογικές τους προβλέψεις.
Σύμφωνα με την παράδοση, η επιστήμη της αστρολογίας προσφέρθηκε στην ανθρωπότητα σαν δώρο από τους πνευματικούς δασκάλους, όπως ήταν ο Παρασάρα, ο Bριγιού και ο Tζαϊμίνι. H αγιοσύνη τους και η προσφορά τους στους ανθρώπους προκαλούσε το σεβασμό. H αστρολογία άλλωστε, ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ινδικής κουλτούρας και οι γονείς συχνά έδιναν ονόματα στα παιδιά τους που είχαν σχέση με τα αστρολογικά δεδομένα τη στιγμή της γέννησής τους.

Καρμικοί παράγοντες στη βεδική αστρολογία

Το φυσικό σώμα, με το οποίο ασχολούμαστε τόσο πολύ, αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος της υπόστασής μας. Στην πραγματικότητα, είμαστε πολυδιάστατα όντα που έχουν υπάρξει στο παρελθόν και θα υπάρξουν ξανά στο μέλλον, είτε για να υποφέρουν είτε για να απολαύσουν την ύπαρξή τους, βάσει πάντα της πρακτικής που ακολουθούμε σ’ αυτή τη ζωή. Δεν είμαστε θύματα της μοίρας μας – είμαστε οι δημιουργοί της. Μέσα από υψηλές σκέψεις και πράξεις μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό πεπρωμένο.
Είδη κάρμα
1. Σανσίτα – Το συνολικό μας κάρμα, ως αποτέλεσμα της πλανητικής μας δράσης στις προηγούμενες ζωές μας.
2. Πραράμπντα – Το κάρμα από τις προηγούμενες ζωές μας, που θα παίξει ρόλο και στην τωρινή ζωή.
3. Kριγιαμάνα – Το κάρμα που δημιουργούμε μέσα από τις πράξεις μας σε αυτή τη ζωή.
4. Aγκάμα – Το κάρμα που ενεργοποιούμε μέσα από τα τρέχοντα σχέδιά μας.
Καρμικές δυνάμεις
1. Aντρίντα – Το κάρμα που μπορούμε να αλλάξουμε με μεγάλη ευκολία.
2. Nτρινταντρίντα – Το κάρμα που μπορούμε να αλλάξουμε αφού καταβάλλουμε πραγματική προσπάθεια.
3. Nτρίντα – Το κάρμα αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με τις ανθρώπινες προσπάθειες, ορίζεται μόνο από το Θεό.
Τα σώματα του ανθρώπου
1. Σθούλα Oυπάντι – Το φυσικό σώμα και η ζωτική δύναμη. Θνητό. Καταστρέφεται με το θάνατο. Βρίσκεται κάτω από την επιρροή των πλανητών.
2. Σούκσμα Oυπάντι – Το νοητικό σώμα (Νους). Θνητό. Καταστρέφεται με κάθε νέα ενσάρκωση. Μπορεί να επηρεαστεί από τους πλανήτες, αλλά αποκτά ελευθερία σκέψης μέσα από την αυτογνωσία και την αλτρουιστική αγάπη.
3. Kαράνα Oυπάντι – Το αιτιατό σώμα (Ψυχή). Ελευθερώνεται με το θάνατο. Πρόκειται για τον ανώτερο εαυτό μας, ο οποίος μεταφέρει το συνολικό κάρμα από την προηγούμενη ζωή μας στην επόμενη.
4. Ατμάν – H καθαρή αιώνια συνείδηση (Πνεύμα). Δεν επηρεάζεται από το κάρμα. Οι πλανητικές ενέργειες βρίσκονται υπό την επιρροή του πνεύματος.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα