Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Πρωταπριλιά και φάρσες πάνε μαζί

Πρωταπριλιά
Διαφορετικές εκδοχές, μακρά ιστορία κι ένα έθιμο που δεν ξεθωριάζει ποτέ. Η Πρωταπριλιά ξεκίνησε από την Ευρώπη, όμως ο ακριβής τόπος και χρόνος παραμένουν άγνωστα. Πολλοί υποστηρίζουν πως γενέτηρα της παράδοσης ήταν η Γαλλία. Εώς το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Επί της βασιλείας του Καρόλου Θ’ η Πρωτοχρονιά αποφασίστηκε να γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου. Οι πολίτες αντέδρασαν. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που συνέχισαν να γιορτάζουν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, την 1η Απριλίου, ενώ αρκετοί, με ειρωνική διάθεση, τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα, για να τους κοροϊδέψουν. Το έθιμο αυτό έγινε παράδοση, που αλλαγμένο πλέον με το πέρασμα του χρόνου, κρατά μέχρι και σήμερα.
Μια δεύτερη εκδοχή για την προέλευση του εθίμου έρχεται από τους Κέλτες. Φημισμένοι για τις ικανότητες τους στο ψάρεμα, η 1η Απριλίου σήμαινε γι’ αυτούς την έναρξη της εποχής του ψαρέματος. Την εποχή εκείνη του χρόνου τα ψάρια πιάνονταν δύσκολα παρά τις ικανότητές τους. Έτσι, πολλοί αποφάσιζαν να πουν ψέματα για το πόσα ψάρια είχαν καταφέρει να πιάσουν. Αυτή η συνήθεια έγινε έθιμο με το πέρας του χρόνου.

Πρωταπριλιά αλά ελληνικά

Πρωταπριλιά
Όπως κάνουμε σε κάθετι ξενόφερτο, έτσι αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε στα μέτρα μας και το έθιμο της Πρωταπριλιάς, όταν έφτασε στη χώρα μας. Η βασική ιδέα μπορεί να έμεινε ίδια, όμως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, πολλές πινελιές προτέθηκαν. Γενικός σκοπός παραμένει να ξεγελαστεί το αθώο θύμα με κάποιο ευφάνταστο ψέμα. Σε πολλά μέρη πιστεύεται οτι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει το υποψήφιο θύμα, θα έχει καλή τύχη για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Ακόμα, πολλοί πιστεύουν πως ο εφευρέτης του ψέματος θα έχει καλή σοδιά για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Το θύμα όπως λέγεται σε πολλές περιοχές, θα έχει κακοτυχία για το υπόλοιπο έτος κι αν είναι παντρεμένος, δεν θα αργήσει να χηρέψει!
Δοξασίες ή οχι, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν οτι το νερό της βροχής από τη μέρα εκείνη έχει την ικανότητα να θεραπεύει.

Ο γνωστός λαογράφος Γ. Μέγας αναφέρει πως: «τα ψέματα που λέγονται αυτή τη μέρα, παραπλανούν δυνάμεις του Κακού, που παραμονεύουν, με σκοπό ο λαός να θεωρεί πως η τήρηση του εθίμου, θα τους προστατεύσει τον υπόλοιπο χρόνο». Ο επίσης διακεκριμένος λαογράφος Λουκάτος υποστηρίζει πως διατηρώντας το έθιμο ζωντανό: «οι άνθρωποι πολεμούν τις κακές δυνάμεις, που εμποδίζουν την παραγωγή», καθώς τον Απρίλιο, όπως και τον Μάρτιο, πολλοί παίρνουν τα μέτρα τους (π.χ. φυλαχτά), για να προστατευτούν από ενδεχόμενο κακό.

Οι γνωστότερες φάρσες ανά τον κόσμο

Πρωταπριλιά

Το Big Ben εκσυγχρονίζεται…

Ήταν η 1η Απριλίου του 1980, όταν το BBC αποφάσισε να ανακοινώσει δημόσια πως το ρολόι-σύμβολο του Λονδίνου, θα υποστεί ψηφιακές αλλαγές, για να εκσυγχρονιστεί. Οι πολίτες αντιτάχθηκαν σθεναρά, θεωρώντας πως επρόκειτο για βεβήλωση του μνημίου της πόλης. Η φάρσα δεν σταμάτησε εκεί. Το Ιαπωνικό BBC ανακοίνωσε πως οι δείκτες του παλαιολιθικού ρολογιού θα δίνονταν σαν δώρο στους 4 πρώτους τυχερούς που θα τηλεφωνούσαν στον σταθμό. Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που δέχτηκε ο σταθμός ήταν από τα μέσα του Ατλαντικού Ωκεανού, από Ιάπωνα ναυτικό.

Νεκρό το τέρας του Λοχ Νες

Την Πρωταπριλιά του 1972 οι εφημερίδες ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν πως επιτέλους το τέρας του Λοχ Νες βρέθηκε και μάλιστα… νεκρό. Ζωολόγοι από τον ζωολογικό κήπο του Γιόρκσάιρ κατάφεραν μετά από έρευνα μηνών να βρουν το τέρας να επιπλέει στη λίμνη, την προηγούμενη μέρα από την ανακοίνωση. Οι ειδήμονες μίλησαν για ένα κράμα ταύρου, φώκιας και ελέφαντα, που ζύγιζε ενάμισι τόνο και ήταν 5 ολόκληρα μέτρα. Ο John Shields, υπεύθυνος εκπαιδευτών στον ζωολογικό κήπο, αποκάλυψε αργότερα πως ο ίδιος σκάρωσε τη φάρσα, κατασκευάζοντας ένα τεχνητό ζώο, για να ευσταθεί η φάρσα.

Παγόβουνο στο Σίδνευ

Ήταν 1η Απριλίου του 1978, όταν ένα φορτηγό-πλοίο ρυμούλκησε ένα τεράστιο παγόβουνο μέσα στο λιμάνι της πόλης Σίδνευ στην Αυστραλία. Ο δισεκατομμυριούχος Dick Smith, γνωστός για την αίσθηση του χιούμορ του, είχε ηδη ανακοινώσει πως σκόπευε να φέρει ένα παγόβουνο από την Ανταρκτική στην Αυστραλία και να το κόψει σε παγάκια, για να έχουν τα ποτά τους καλύτερη γεύση. Ραδιοφωνικοί σταθμοί κάλυψαν το γεγονός καρέ καρέ. Ήταν όμως μια ξαφνική μπόρα που θα έλιωνε τον πυροσβεστικό αφρό και την κρέμα ξυρίσματος και θα αποκάλυπτε από τι ήταν όντως φτιαγμένο το παγόβουνο.

Μια νεράιδα… μούμια

 Το 2007, την Πρωταπριλιά, έκανε την εμφανισή του ένα μικρό, μουμιοποιημένο και φτερωτό πλάσμα στη σελίδα: Lebanon Circle Magik Co. Το άρθρο ανέφερε πως το ανακάλυψε τυχαία ένας άντρας σ’ έναν παλιό ρωμαικό δρόμο, στην εξοχή. Χιλιάδες αναγνώστες της ιστοσελίδας επισκέφθηκαν το άρθο κι έστειλαν e-mails στο περιοδικό, ζητώντας διευκρινίσεις. Το βράδυ της Πρωταπριλιάς, ο Dan Baines, ιδρυτής του site, αποκάλυψε πως επρόκειτο για φάρσα και πως το εν λόγω πλάσμα κατασκευάστηκε από τον ίδιο. Οι φανατικοί του υπερφυσικού αρνήθηκαν πως το πλάσμα αυτό δεν υπήρχε αλλά κατασκευάστηκε και συνέχισαν να επικοινωνούν με το περιοδικό, κάνοντας ερωτήσεις.

Η βαρύτητα της Γης αποσταθεροποιείται

Ο αστρονόμος Patrick Moore, το πρωινό της 1ης Απριλίου 1976, ανακοίνωσε στο BBC radio πως στις 9:47 π.μ. ο Πλούτωνας θα περνούσε πίσω από τον Δία. Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν η ευθυγράμμιση των δύο πλανητών και η αποσταθεροποίηση της γήινης βαρύτητας. Ο αστρονόμος ενημέρωσε όλους τους ακροατές πως αν πηδούσαν στον αέρα εκείνην ακριβώς τη στιγμή, θα άρχιζαν να πετούν. Εκατοντάδες ήταν τα τηλέφωνα των ακροατών, που έσπευσαν να επιβεβαιώσουν οτι όντως αιωρήθηκαν. Μια γυναίκα, συγκεκριμένα, δήλωσε οτι εκείνη και οι 11 φίλοι της, εκείνη την ώρα, άρχισαν να ίπτανται μέσα στο δωμάτιο.

Επιτέλους έγχωμη τηλεόραση

 Την Πρωταπριλιά του 1962, στη Σουηδία, το μοναδικό κανάλι της χώρας που μετέδιδε σε ασπρόμαυρη εικόνα, ανακοίνωσε στους τηλεθεατές του πως πλέον η τηλεόραση θα γινόταν έγχρωμη. Με τη βοήθεια του ειδήμονα Kjell Stensson, οι θεατές πληροφορήθηκαν πως εάν καλύψεις την τηλεόρασή σου με ένα καλσόν, οι φωτεινές ακτίνες της θα γίνονταν έγχρωμες. Το μόνο που χρειαζόταν από τους τηλεθεατές ήταν να κόψουν και να κολλήσουν ένα καλσόν επάνω στην τηλεόραση. Η αλήθεια για τη φάρσα τελικά μαθεύτηκε. Τα αποτελέσματα φάνηκαν οχτώ χρόνια μετά, αφού όταν η έγχρωμη τηλεοπτική προβολή έφτασε όντως στη χώρα το 1970, δεν το πίστεψε κανένας.

Διάσημες φάρσες

Πρωταπριλιά

Κλόε Καρντάσιαν και Νικόλ Ρίτσι εναντίον Κιμ Καρντάσιαν

Την 1η Απριλίου του 2010 οι δύο φίλες ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να πειράξουν την αδελφή της πρώτης. Χακάροντας τον λογαριασμό της στο Twitter, έγραψαν: Μερικές φορές είμαι σίγουρη οτι είμαι gay, γιατί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ η Νικόλ Ρίτσι είναι τόσο hot! 
H Kim δεν ενοχλήθηκε καθόλου, αντιθέτως, πόσταρε αργότερα πως ήταν η πιό αστεία φάρσα που της είχαν κάνει.

Τζορτζ Κλούνεϊ εναντίον Μπράντ Πιτ:

Αυτοί οι κολλητοί είχαν έναν ανελέητο πόλεμο από φάρσες, εντός και εκτός γυρισμάτων. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κλούνεϊ κόλλησε ένα αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο του Πιτ, που έγραφε: Είμαι gay και ψηφίζω! Ο Πιτ αντεπιτέθηκε, γεμίζοντας διαφημίσεις το Hollywood, κοροιδεύοντας τον Κλούνεϊ για το οτι ψηφίστηκε 2 φορές ως ο πιό sexy άντρας εν ζωή. Η απάντηση του Κλούνεϊ στον γνωστό ηθοποιό ήταν: Δεν θα ξέρεις πού, δεν θα ξέρεις πότε… Ο Πιτ δήλωσε δημόσια: Έχει ξεκινήσει πόλεμος!
Πράγματι, οι φάρσες τους συνεχίστηκαν, ειδικά στα γυρίσματα της ταινίας τους Oceans.

Τζορτζ Κλούνεϊ εναντίον όλων 

Όπως ανέφερε ο ηθοποιός: «Οι φίλοι μου είναι πολύ σκληροί μαζί μου. Ο Μπράντ Πιτ και ο Ματ Ντέιμον είναι άκαρδοι. Θυμάμαι, είχαν αλλάξει το μήνυμα που είχα βάλει στον τηλεφωνητή μου και ήταν απαίσιο και δεν μπορούσα με κανέναν τρόπο να το αλλάξω… Αυτό ήταν πανέξυπνο».
Συνεχίζοντας, ομολογεί: «Αποφάσισα να κοροιδέψω τον κολλητό μου, Ρίτσαρντ Κάιντ, λέγοντάς του πως ζωγραφίζω. Αγόρασα μερικούς πίνακες και τον έπεισα οτι σπουδάζω Τέχνη. Τότε, για τα 40στα γενέθλιά του, του χάρισα έναν απαίσιο πίνακα, που υποκρίθηκα πως είχα ζωγραφίσει εγώ. Αναγκάστηκε να τον κρεμάσει στον τοίχο του σπιτιού του κι ενώ για χρόνια οι φίλοι μας ήξεραν οτι τον είχα πάρει απ’ τα σκουπίδια, του έλεγαν: “Τι φανταστικός πίνακας είναι αυτός” Στο τέλος πείστηκε οτι ήταν υπέροχος, μέχρι που ανέφερα τι πραγματικά είχε συμβεί, σε ζωντανή εκπομπή, που τον είχα βάλει να δει. Τότε παραδέχτηκε οτι ήταν απαίσιος».

Οne Direction:

Το διάσημο γκρουπ επρόκειτο να δώσει μια συνέντευξη την 1η Απριλίου στο κανάλι Nickelodeon. Ο Ζayn και ο Louis, της μπάντας, αποφάσισαν να σκαρώσουν μιά φάρσα on air για τα υπόλοιπα μέλη της παρέας. Η γυναίκα που έπαιρνε τη συνέντευξη είχε φορέσει ειδική στολή, για να παριστάνει την έγκυο, ενώ σε κάποια στιγμή την έπιασαν οι πόνοι. Οι δύο θύτες, όπως και το κοινό που παρακολουθούσε, ήξεραν πως ήταν απλώς ένα Πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως οι υπόλοιποι τρεις του γκρουπ έτρεχαν πανικόβλητοι να βοηθήσουν την ετοιμόγεννη, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν.

Κλείνοντας…

Πρωταπριλιά
Ο Απρίλιος είναι από τους λίγους μήνες που από την αρχή τους φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης, θέλοντας και μη. Βομβαρδισμός από φάρσες, η φαντασία στο κόκκινο και μια ευκαιρία, ακόμα και για τους μεγάλους, να ξαναγίνουν παιδιά. Μια μέρα τον χρόνο, που σίγουρα δεν μπορείς να εμπιστευτείς τ’ αυτιά σου, απ’ όπου κι αν προέρχεται η πληροφορία που θα ακούσεις. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, αγαπημένοι συγγενείς και φίλοι… ο οποιοσδήποτε μπορεί να σε έχει βάλει στο στόχαστρογια χάρη της ημέρας. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού στο τέλος το μόνο που θα μείνει ουσιαστικά, είναι το γέλιο για την αφέλεια, που συνεχίζουμε να έχουμε μερικοί, και τη διάθεση για πλάκα, που συνεχίζουν να έχουν οι υπόλοιποι, παρά τις δυσκολίες και τα άγχη των καιρών. Ας συνεχίσουμε λοιπόν να νιώθουμε παιδιά, όσο πιό συχνά γίνεται.

Ανακαλύψτε περισσότερα πρωταπριλιάτικα αστεία στο βίντεο-αφιέρωμα που ετοίμασαν η Τερέζα Λόξα και ο Χρήστος Φαραός για το Ionian Tv:

Πηγές:
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/511528/oi-kaluteres-protapriliatikes-farses-olon-ton-epohon
https://www.refinery29.com/2017/03/147275/best-celebrity-pranks-april-fools-day
http://www.businessinsider.com/the-top-10-celebrity-pranks-of-all-time-2012-4#sarah-palin-v-nicolas-sarkozy-4


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα