Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Οι 6 πιο μαγικές φράσεις από το μυθιστόρημα “Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ”.



Το υπέροχο έργο του Scott Fitzgerald πέρασε στο 93ο έτος από τη μέρα που πρωτο-κυκλοφόρησε. Πρόκειται για ένα έργο που όχι μόνο μας έδειξε την Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα αλλά μας έδωσε και μια πολύ όμορφη ιστορία για την αξία της θέλησης και του δύσκολου δρόμου προς την επιτυχία αλλά και τη μαγεία μιας σπάνιας αγάπης. Κάθε παράγραφος έχει μαγικές φράσεις. Ας δούμε κάποιες που ίσως κάνουν τη διαφορά.
  1. «Η ζωή μπορεί να παρατηρηθεί πολύ καλύτερα όταν παρατηρείται από ένα απλό παράθυρο».
Αλληγορική φράση με παιδαγωγική αξία. Μέσα στο έργο, η κατάχρηση και η σπατάλη (κάθε είδους) σκιαγραφεί τις ΗΠΑ σε μια περίοδο αφθονίας. Η απλότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και αυτή η φράση έρχεται να μας θυμίσει ότι όσο σύνθετη και αν γίνει η καθημερινότητά μας, η αίσθηση ικανοποίησης πάντα θα είναι απλούστερη από όσο νομίζουμε.
  1. «Αυτό που συνέχεια σκεφτόμουν, ήταν: Δεν μπορείς να ζήσεις για πάντα! Δεν μπορείς να ζήσεις για πάντα!».
Το όραμα και το όνειρο, το άγγιγμα πάνω στο ακατόρθωτο βρίσκονται στον πυρήνα του Υπέροχου Γκάτσμπυ. Βασικό αξίωμα για τη ζωή μας, πρέπει να είναι κάτι που ξεχνάμε: Μέχρι αποδείξεως του εναντίου (και ακόμη δεν έχουμε απόδειξη) ζούμε μόνο μια φορά. Μέσα σε αυτή τη ζωή έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας που ζούμε. Διαλέγουμε να αγωνιστούμε για οράματα. Αν δεν τα καταφέρουμε, πρέπει να σκεφτόμαστε κάπως έτσι «Αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα στη στεναχώρια και στο τίποτα, θα διάλεγα τη στεναχώρια».
  1. «Οι άνθρωποι εξαφανίζονται, εμφανίζονται ξανά, κάνουν σχέδια να φτάσουν κάπου. Χάνονται μεταξύ τους και μετά ψάχνουν να βρουν ο ένας τον άλλον και τελικά βρίσκουν ο ένας τον άλλον να είναι λίγα μέτρα μακρυά.»
Ασφαλώς θα θυμόμαστε τον Υπέροχο Γκάτσμπυ να κοιτά το πράσινο φως απέναντι από το σπίτι του. Εκεί κατοικούσε η αγαπημένη του. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε πως στη ζωή μας υπάρχουν περίοδοι που οι δρόμοι μας συγκλίνουν με δρόμους άλλων ανθρώπων και περίοδοι που αποκλίνουν. Αν θέλουμε πολύ όμως να τους συναντήσουμε ξανά, αυτό θα γίνει. Η θέληση μπορεί να τα κάνει όλα.
  1. «Όποτε νιώθεις οτι κρίνεις κάποιον απλώς να θυμάσαι πως όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, δεν είχαν τα πλεονεκτήματα που είχες εσύ».
Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ, (κατά πάσα πιθανότητα ήταν μαύρος) είχε μια μοναδική ιστορία ανόδου στην υψηλή κοινωνία. Πολλές φορές, είτε από ζήλεια είτε από αίσθημα αδικίας που νιώθει ο εαυτός μας, κατηγορούμε ανθρώπους που πέτυχαν κάνοντας πράγματα που θεωρούμε αθέμιτα. Κάπου εκεί, πέραν του να ψέξουμε και τα δικά μας αθέμιτα, οφείλουμε να θυμόμαστε πως κάποιοι άνθρωποι χρειάστηκε να δημιουργήσουν μόνοι τους ακόμη και τις ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
  1. «Η ζωή ξεκινά από την αρχή όταν έρχεται το φθινόπωρο».
Πολύ βαθύ νόημα υπάρχει μέσα σε αυτήν τη φράση. Οι ωραίες μέρες της ζωής μας, είτε τις ταυτίζουμε με την άνοιξη είτε με το καλοκαίρι, δεν είναι αμέτρητες. Υπάρχουν περίοδοι που το κέφι μας πέφτει λόγω δυσκολιών. Η ευκαιρία που μας δίνουν αυτές οι γκρίζες και μουντές μέρες, είναι αφενός να εκτιμήσουμε τις φωτεινές και αφετέρου να επανεκτιμούμε και να επαναπροσδιορίζουμε τη ζωή μας.
  1. «Ας μάθουμε να δείχνουμε τη φιλία μας στους ανθρώπους όταν είναι ζωντανοί και όχι όταν πεθαίνουν».
Αυτή η φράση αφορά πολλές τραγωδίες της ζωής μας. Δεν είναι μόνο ζήτημα κυριολεκτικών απωλειών. Εκτιμούμε πάντα αυτό που χάνουμε. Το ζήτημα είναι η εκτίμηση που νιώθουμε με την απώλεια να είναι ίδια με αυτήν που είχαμε πριν έλθει η απώλεια. Ένας βασικός λόγος για τον οποίον δεν πρέπει να μένουμε τσακωμένοι και να κρατάμε κακίες με ανθρώπους, είναι αυτός. Να φροντίζουμε να εκδηλώνουμε τη χαρά μας και την αγάπη μας στους ανθρώπους μας και να μην κρυβόμαστε πίσω από το «δείχνω την αγάπη μου με τον δικό μου τρόπο». Θέλουμε δε θέλουμε, οι άλλοι επιλέγουν τον τρόπο που τους αγαπάμε. Αυτή είναι άλλωστε, η αληθινή αγάπη.
Φωτό από: Elmaelma
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα