Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Ο σαμουράι και ο Διδάσκαλος





Κάποτε ένα σαμουράι, πολύ περήφανος πολεμιστής, πήγε να επισκεφθεί έναν δάσκαλο του Ζεν. Ο σαμουράι αυτός ήταν πολύ διάσημος αλλά όταν είδε τη μεγαλοπρέπεια και ωραιότητα του Διδασκάλου ένιωσε ξαφνικά κατώτερος.
Γύρισε και του είπε, «Γιατί νιώθω κατώτερος; Μόλις πριν από λίγο όλα ήταν εντάξει. Καθώς όμως έμπαινα στην αυλή σου, ξαφνικά ένιωσα κατώτερος. Ποτέ άλλοτε δεν έχω νιώσει έτσι. Πολλές φορές έχω δει τον θάνατο καταπρόσωπο κι ουδέποτε ένιωσα φόβο. Γιατί τώρα αισθάνομαι τρομοκρατημένος;»
Ο Διδάσκαλος είπε, «Περίμενε. Όταν θα έχουν φύγει όλοι, θα σου απαντήσω».
Όλη την ημέρα κόσμος συνέχισε να έρχεται να δει τον Διδάσκαλο κι ο σαμουράι ένιωθε όλο και πιο κουρασμένος περιμένοντας. Προς το βράδυ η αίθουσα άδειασε οπότε ο σαμουράι είπε, «Μπορείς τώρα να μου απαντήσεις;»
«Πάμε έξω», είπε ο Διδάσκαλος.
Ήταν μια νύχτα με πανσέληνο και το φεγγάρι μόλις ανέτειλε στον ορίζοντα. Τότε είπε, «Δες αυτά τα δέντρα. Αυτό είναι πανύψηλο και το άλλο δίπλα του χαμηλό. Για χρόνια βρίσκονται εδώ, δίπλα στο παράθυρό μου και ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Το χαμηλό δέντρο ποτέ δεν είπε στο ψηλό, ‘Γιατί νιώθω κατώτερο δίπλα σου;’ Το δέντρο αυτό είναι μικρό, το δέντρο εκείνο είναι μεγάλο αλλά γιατί ποτέ δεν άκουσα κανένα σχετικό ψίθυρο;»
Ο σαμουράι είπε, «Επειδή δεν είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους».

Ο Διδάσκαλος απάντησε, «Επομένως δεν χρειάζεται να με ρωτάς. Την ξέρεις την απάντηση ήδη».


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα