Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Ο μύθος της Μέλισσας

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

Ο μύθος λέει πως η Μέλισσα ήταν γριά ιέρεια της θεάς Δήμητρας. Κάποτε πιέστηκε από τις γειτόνισσές της να αποκαλύψει τι είχε δει την ημέρα της μύησής της στη λατρεία της θεάς – όμως οι μυήσεις ήταν τελετές που δεν έπρεπε να αποκαλύπτονται αλλά να παραμένουν κρυφές, μυστήριες. Η Μέλισσα δεν αποκάλυψε τίποτα και γι’ αυτό οι γειτόνισσες την κομμάτιασαν. Η Δήμητρα όμως έκανε να γεννηθούν μέλισσες από το σώμα της νεκρής και έφερε επιδημία για να εκδικηθεί και «να δώσει ένα συμβολικό μάθημα σε αυτούς που καταπατούσαν τους κανόνες».

Οι μέλισσες στην αρχαιότητα ήταν άξιες μελέτης και θαυμασμού εξαιτίας της μοναρχικής οργάνωσης, της εργατικότητας, της οργανωμένης παραγωγής τους. Στην Ελλάδα συμβόλιζαν την εργασία και την υποταγή, τις ψυχές που βγαίνουν από τη «θεία ενότητα» όπως μετακινούνται ομαδικά τα μελίσσια. Στην Ινδία συμβόλιζαν το «ανώτερο εγώ». 



Ο ορφισμός (ήταν θρησκεία - ο Ορφέας, προβαίνοντας σε μία ριζική αναμόρφωση των μυστηρίων του θεού Διόνυσου, τους έδωσε μία καθαρά πνευματική προοπτική) θεωρούσε το μέλι σύμβολο ανώτερης γνώσης, κάτι που αποκτιέται με κόπο. Επειδή το μέλι ήταν αποτέλεσμα μιας μυστηριώδους για τους αρχαίους διαδικασίας, συμβόλιζε το πνευματικό γύμνασμα του ανθρώπου (την πνευματική του πρόοδο).

Η μέλισσα θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο σπουδαίο από οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο. Εκτός από το μέλι, παίρνουμε και άλλα σπουδαία συστατικά όπως η γύρη και ο βασιλικός πολτός.
Η γύρη και το μέλι είναι οι μόνες τροφές που έχουν τα εικοσιδύο θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για πλήρη υγεία. Συγκεκριμένα η γύρη της μέλισσας περιέχει όλα (28) τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού. Σύμφωνα με πειραματισμούς και μελέτες συμβάλλει στην αθλητική υπεροχή και ρυθμίζει την όρεξη, ρυθμίζει τις εντερικές λειτουργίες, εξαλείφει το αίσθημα κόπωσης και πνευματικής ή σωματικής αδυναμίας, ελέγχει τη γήρανση του γεννητικού και ουροποιητικού συστήματος, ρυθμίζει και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Η γεύση της είναι μοναδική και εντυπωσιακή.

Ο βασιλικός πολτός της μέλισσας είναι μια από τις σημαντικότερες υπερτροφές. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά και έρευνες ανά τον κόσμο έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά του ως προς τα εξής:

-αντιβιοτική δράση
-κυτταρική αναγέννηση
-γενικός ανασχηματισμός
-ενίσχυση του νευρικού συστήματος
-αύξηση της γονιμότητας και ελάττωση της ανικανότητας
-βελτίωση νοσημάτων του δέρματος
-τριχόπτωση
-αρθρίτιδα
-αντι-ογκογόνες ιδιότητες

Καλό σαββατοκύριακο Μυθολόγοι! Εκμεταλλευτείτε τα "θαύματα" της φύσης.

Αφιερώνουμε την δημοσίευσή μας στον φίλο της κοινότητας και μελισσοκόμο, κ. Γιώργο Κουτσάκη. Όποτε θέλετε να μάθετε για συγκεκριμένα θέματα σε σχέση με την αρχαιότητα, πείτε μας. <3

Αποστόλης




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα