Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Πώς να τρως σωστά – 7 Συμβουλές

πώς να τρως σωστά
Ξέρεις άραγε πώς να τρως σωστά; Προσέχεις όσο πρέπει την διατροφή σου; Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από εμάς προσέχουμε την διατροφή μας είτε λίγο είτε πολύ. Είναι όμως αυτό αρκετό; Ακόμα και αν θεωρείς ότι προσέχεις αρκετά καλό θα ήταν να διαβάσεις το άρθρο μας προκειμένου να μάθεις μερικές συμβουλές για το πώς να τρως σωστά ή έστω να βελτιώσεις την διατροφή σου αποτελεσματικά.
Το τι τρώμε και το πώς το τρώμε μας επηρεάζουν άμεσα, εξάλλου το γνωστό ρητό λέει «είμαστε ό,τι τρώμε», για αυτό οφείλουμε να προσέχουμε κατάλληλα τον οργανισμό μας και να μην του προσφέρουμε τροφή με λάθος τρόπο αλλά ούτε και σαβούρα μιας και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας.
Στην συνέχεια του άρθρου θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές για το τι να αλλάξεις και τι να αποφύγεις στην διατροφή σου κι άρα τελικά να μάθεις κι εσύ πώς να τρως σωστά!
Πώς να τρως σωστά: 7 Συμβουλές
1.Μην πίνεις νερό την ώρα που τρως:
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που σίγουρα και εσύ κάνεις είναι να πίνεις νερό την ώρα που τρως. Μπορεί να παραξενεύεσαι, και με το δίκιο σου, γιατί ως γνωστόν το νερό είναι το πιο απαραίτητο αγαθό για τον οργανισμό μας. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση το νερό δεν κάνει καλό, διότι μειώνει την ικανότητα του στομαχιού μας να πραγματοποιήσει την πέψη της τροφής με αποτέλεσμα οι τροφές να μην διασπώνται σωστά αλλά ούτε και γρήγορα και φυσικά δεν προσλαμβάνεις όπως θα έπρεπε τις θρεπτικές ουσίες που έχει μέσα το εκάστοτε φαγητό. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεις να πίνεις νερό μια ώρα πριν και μια ώρα μετά το φαγητό, προκειμένου το πεπτικό σύστημα να δουλεύει στο μέγιστο δυνατό. Εννοείται ότι ένα ποτηράκι νερό θα έχεις πάντοτε στο τραπέζι σου σε περίπτωση λόγου χάρη που στραβοκαταπιείς.
2.Βάλε λαχανικά στο φαγητό σου:
Είτε είναι πρωινό, είτε δεκατιανό, είτε μεσημεριανό, είτε βραδινό μπορείς και καλό θα ήταν να βάλεις μερικά λαχανικά στο γεύμα σου. Εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια είναι γνωστή η θρεπτική δράση των λαχανικών και το πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό μας και στην υγεία μας. Συνεπώς για ποιό λόγο να τα αποφεύγεις; Μπορεί μερικά λαχανικά να μην είναι ή να μη φαίνονται σε εσένα και τόσο εύγευστα όπως κάποια άλλα φαγητά, αλλά είναι πολύ πιο υγιεινά. Το καλύτερο θα ήταν να τρως λίγο από όλα τα λαχανικά, αλλά ακόμα και αν δεν θες μπορείς να βρεις 1 – 2 λαχανικά που σου αρέσουν και να φροντίζεις να υπάρχουν συχνά στα γεύματά σου. Το μυστικό για το πώς να τρως σωστά κρύβεται εδώ, αν θες να τρως όσο πιο σωστά γίνεται θα πρέπει να τρως σε κάθε μεσημεριανό σου μια ποσότητα από σαλάτα που να συνδυάζει λαχανικά τουλάχιστον δύο χρωμάτων  (π.χ. ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι και γενικότερα ότι άλλο σου αρέσει). Το σημαντικό είναι να τρως κάτι που είναι υγιεινό αλλά και συγχρόνως να σου αρέσει, έτσι ώστε να μην το κάνεις με το ζόρι.

3.Περιόρισε το junk food:
Όπως ακριβώς το ακούς, μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές για το πώς να τρως σωστά είναι να περιορίσεις και κάποτε να κόψεις το ανθυγιεινό junk food που τόσο πολύ αρέσει σε όλους και σε όλες μας. Οι συγκεκριμένες τροφές που αναφέρονται ως junk food είναι κατά κύριο λόγο άγνωστης προέλευσης και αμφισβητήσιμης ποιότητας. Επιπλέον δεν μπορείς να γνωρίζεις σε τι συνθήκες φυλάσσονται, σε τι συνθήκες μαγειρεύονται, με τι ποιότητας υλικά μαγειρεύονται και φυσικά το πότε έχουν μαγειρευτεί. Συνεπώς αν εξαιρέσεις το ότι οι τροφές αυτές είναι τίγκα στα ανθυγιεινά λιπαρά, κυριολεκτικά… δεν ξέρεις τι τρως! Άρα κάνεις διπλό κακό στον οργανισμό σου, μιας και εκτός του ότι καταλήγεις με περισσευούμενο λίπος, αυξάνεις τις  πιθανότητες να κολλήσεις κάποιο νόσημα από το κακής ποιότητας φαγητό που έφαγες, όπως για παράδειγμα σαλμονέλα. Σίγουρα θα σκεφτείς ότι σπάνια ακούς κάτι τέτοια περιστατικά, αλλά να ξέρεις ότι συμβαίνουν και μπορεί ένα νόσημα να σε βλάψει πολύ άσχημα. Η συμβουλή μας στην προκειμένη περίπτωση για το πώς να τρως σωστά, είναι να αποφεύγεις όσο περισσότερο μπορείς το junk food και να προτιμήσεις να πάρεις κάτι καλής ποιότητας από το κοντινό σου χασάπικο π.χ. και να το φτιάξεις μόνη σου. Έτσι θα κάνεις την αμαρτία σου αλλά δεν θα κάνεις τόσο κακό στον οργανισμό σου.
4.Τρώγε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες:
Ως γνωστόν οι βιταμίνες και οι υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες βοηθούν τον οργανισμό μας και κάθε όργανό του να δουλέψει πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά. Μέσα σε αυτά τα όργανα συγκαταλέγονται και τα όργανα μας που είναι υπεύθυνα στο να διασπούν και να επεξεργάζονται την τροφή. Άρα για να καταφέρει ο οργανισμός μας να λειτουργεί πιο σωστά και να καίει καλύτερα τις τροφές χρειάζεται να του δίνουμε και εμείς τις απαραίτητες ουσίες, τις βιταμίνες. Οι βιταμίνες υπάρχουν σε κάθε φαγητό, αυτό που αλλάζει είναι η περιεκτικότητά τους και το είδος τους. Μερικές από τις καλύτερες τροφές που έχουν πάρα πολλές βιταμίνες και πρέπει να τρως αν σε απασχολεί το ζήτημα για το οποίο μιλάμε στο συγκεκριμένο άρθρο (το πώς να τρως σωστά) είναι οι εξής: το ψάρι, το αυγό, το συκώτι, το πορτοκάλι, τα φρούτα γενικώς και τα λαχανικά. Όλες αυτές οι τροφές έχουν τεράστιες ποσότητες από βιταμίνες. Επιπλέον οι βιταμίνες θα σε βοηθήσουν να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να έχεις την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα σου. Αν αρχίσεις να τρως όλο και περισσότερο τροφές πλούσιες σε βιταμίνες θα δεις ότι θα αλλάξει ακόμα και η όρεξη σου μέσα στην ημέρα σου, αλλά και η αντοχή σου.
5.Μάσα πολύ καλά το φαγητό σου:
Το έχουμε πει και ξαναπεί! Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που όλες μας κάνουμε και πρέπει να φτιάξουμε προκειμένου να αρχίσουμε να τρώμε πιο σωστά είναι να τρως καλά το φαγητό σου και να το μασάς σωστά. Όσο και να πεινάς εκείνη την στιγμή, όσο και να σου αρέσει το φαγητό που τρως αν θες να μάθεις πώς να τρως σωστά θα πρέπει να εφαρμόσεις αυτή την πρακτική συμβουλή μας και να σταματήσεις το να τελειώνεις το φαγητό σου μέσα σε  5 λεπτά. Με το να τρως γρήγορα και να μην μασάς την τροφή σου σωστά, αρχικά δημιουργείς πρόβλημα στο στομάχι σου γιατί το φαγητό σου είναι «αμάσητο» και κατά δεύτερον από την ταχύτητα που τρως το στομάχι δεν προλαβαίνει να στείλει το μήνυμα στο εγκέφαλο ότι χόρτασες με αποτέλεσμα να τρως πολύ περισσότερο από ό,τι πρέπει. Το αμέσως ακόλουθο αποτέλεσμα είναι γνωστό: η παραπανίσια τροφή αποθηκεύεται ως λίπος στον οργανισμό και εσύ αναρωτιέσαι γιατί ενώ τρως υγιεινά παχαίνεις. Η απάντηση είναι απλή επειδή τρως γρήγορα και δεν μασάς σωστά την τροφή σου.
6.Να πίνεις smoothies:
Τα smoothies είναι υγιεινά, χορταστικά, ενεργειακά και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το δεκατιανό ή το απογευματινό σου σνακ. Τα smoothies περιέχουν μέσα όσα ακριβώς χρειάζεσαι προκειμένου να έχεις ενέργεια μέσα στην μέρα σου, καθώς φτιάχνονται από φρούτα και λαχανικά τα οποία όπως γνωρίζεις περιέχουν τεράστιες ποσότητες από θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες. Επιπλέον αν δεν σου αρέσει να τρως φρούτα με το φαγητό σου, τότε τα smoothies είναι η καλύτερη λύση μιας και περιέχουν πληθώρα φρούτων (αν το επιλέξεις βέβαια) τα οποία επειδή είναι αναμειγμένα δεν τα νιώθεις τόσο έντονα, εξάλλου όλα τα συστατικά των smoothies συνδυάζονται κατάλληλα προκειμένου να έχεις την καλύτερη δυνατή γεύση με τα πιο θρεπτικά και υγιεινά συστατικά. Πίνοντας smoothies δείχνεις ότι ξέρεις πώς να τρως σωστά!
7.Να αυξήσεις την σωματική άσκηση:
Αν θες να αρχίσεις να τρως υγιεινά και γενικότερα να καταφέρεις εσύ η ίδια να κάνεις την ζωή σου πιο σωστή και πιο υγιεινή θα πρέπει να αυξήσεις την σωματική σου άσκηση. Σταμάτα να παίρνεις το αμάξι για μικροαποστάσεις που μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις με τα ποδιά. Επίσης μην κάθεσαι όλη την ημέρα σπίτι, μπορείς να αρχίσεις να περπατάς είτε στον δρόμο είτε σε κάποιο γήπεδο. Μία πάρα πολύ ιδέα θα ήταν να γραφτείς στο κοντινό γυμναστήριο και να αρχίσεις να γυμνάζεσαι συστηματικά ή σε κάποιον άλλον αθλητικό χώρο (από χώρο διδασκαλίας χορού μέχρι κολύμβησης ή ποδηλασίας). Αν βέβαια δεν είσαι και τόσο γυμναστηριακός τύπος ή δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο μπορείς να αρχίσεις να γυμνάζεσαι σπίτι κάνοντας κοιλιακούς, κάμψεις και να ανεβοκατεβαίνεις τα σκαλιά του σπιτιού σου. Τέλος καλό θα ήταν να αρχίσεις να προτιμάς τα σκαλιά από τις κυλιόμενες σκάλες ή το ασανσέρ. Με το να γυμνάζεσαι ο οργανισμός σου θέλει να τρώει πιο υγιεινή διατροφή άρα έτσι ξέρεις πώς να τρως σωστά!
Τώρα που έμαθες μερικές συμβουλές για το πώς να τρως σωστά εφάρμοσέ τες!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα