Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ

Στους αρχαίους καιρούς, όταν οι γυναίκες μαζεύονταν μαζί, μια παλμική αρμονία συχνά συνέβαινε και οι σεληνιακοί κύκλοι τους ευθυγραμμίζονταν. Σε πολλές παραδόσεις, οι γυναίκες πήγαιναν σε μια ειδική κατασκευή που ονομάζονταν «σεληνιακό καταφύγιο», ή μέσα σε μια καλύβα ή σκηνή (μερικές φορές ονομάζονταν η «κόκκινη σκηνή») για να αναπληρώσουν την ενέργεια τους μαζί. Θεωρούνταν αυτός ότι ήταν ιερός χρόνος για την γυναίκα.
Σε πολλούς πολιτισμούς, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας, δεν της επιτρέπονταν να ετοιμάσει το φαγητό. Ενώ οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ήταν στο σεληνιακό καταφύγιο, οι ηλικιωμένες γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια έκαναν το μαγείρεμα. (Φαγητό παρασκευασμένο από γυναίκες που ήταν σε έμμηνο ρύση θεωρούνταν ελλιπές σε ενέργεια και ζωτικότητα). Το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, μια γυναίκα έδινε ενέργεια στο φαγητό, αλλά η έμμηνος ρύση της ήταν η στιγμή που αυτή στρεφόταν προς τα μέσα για να επανασυνδεθεί με την πνευματική πηγή της και να αναζωογονήσει τα εσωτερικά αποθέματα της.
Μερικοί κοινωνικοί επιστήμονες έχουν εσφαλμένα θεωρήσει ότι οι πολιτισμοί στους οποίους οι γυναίκες δεν έφτιαχναν το φαγητό κατά την έμμηνο ρύση τους ήταν αποτέλεσμα της ανδρικής κυριαρχίας. Μοιράζονταν την πεποίθηση ότι η «απομόνωση» των γυναικών στο σεληνιακό καταφύγιο ήταν ένα είδος τιμωρίας, εν τούτους, ο χρόνος που οι αρχαίες αυτές γυναίκες περνούσαν σε απομόνωση και στην κοινότητα ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από τιμωρία. Ήταν ένας πανάρχαιος τρόπος λατρείας της κυκλικής φύσης της ενέργειας των γυναικών που τους έδινε την δυνατότητα να ανανεώσουν την ενέργεια τους.

Στον σημερινό κόσμο, δεν έχουμε παραδόσεις ζωντανές που τιμούν τον μηνιαίο κύκλο της γυναίκας. Και σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Λίγοι εργοδότες θα ήταν διατεθειμένοι να επιτρέψουν στις γυναίκες υπαλλήλους τους ημέρες εκτός εργασίας για τον σεληνιακό τους χρόνο. Υπάρχουν πράγματα, όμως, που μπορείτε ακόμη να κάνετε για να τιμήσετε αυτό το ιερό συμβάν. Σαν πρόταση, αν είστε στην έμμηνο ρύση σας, αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να παραγγείλετε πίτσα ή κάποιο άλλο έτοιμο φαγητό από έξω και να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον ελεύθερο χρόνο να φροντίσετε τον εαυτό σας και να ανανεώσετε την ενέργεια σας. Όσο περισσότερο μπορούμε να τιμούμε τους φυσικούς κύκλους της ζωής, τόσο περισσότερο θα είμαστε σε ισορροπία.
(Απόσπασμα από το βιβλίο των Denise Linn & Meadow Linn, “The Mystic Cookbook: the secret alchemy of food”)


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα