Μεγαλώσαμε με καθημερινά πράγματα τα οποία μπορεί να προσέξαμε για μόνο μια στιγμή,
αλλά δεν μάθαμε ποτέ τον ρόλο τους. Για κάθε μικρό πραγματάκι υπάρχει κάποιος λόγος ύπαρξης, οπότε ας δούμε μερικά:
Έξτρα ύφασμα
Όταν αγοράζετε ρούχα, πολύ συχνά θα δείτε πως έχουν μαζί ένα μικρό κομμάτι ύφασμα και ένα κουμπί. Πολλοί νομίζουν πως το ύφασμα αυτό υπάρχει για την περίπτωση που χρειαστεί να μπαλώσετε μια τρύπα στο ρούχο σας, αλλά η αλήθεια είναι πως ο σκοπός του είναι να τον βάλετε στο πλυντήριο και να δείτε πως αντιδράει με το απορρυπαντικό σας, ώστε να μην χαλάσετε το νέο σας ρούχο με το πρώτο πλύσιμο.
Τρύπα στην λαβή των μαγειρικών σκευών
Η τρύπα που υπάρχει σε πολλές από τις λαβές των μαγειρικών σκευών σας, χρησιμεύει για να τοποθετείτε την άκρη της κουτάλας με την οποία ανακατεύετε τα φαγητά σας, έτσι ώστε να μην λερώνετε τον χώρο γύρω από το σκεύος όταν μαγειρεύετε.
Θηλιά στο πίσω μέρος του πουκάμισου
Οι θηλιές αυτές χρησίμευαν για να κρεμούν οι ναύτες τα πουκάμισά τους χωρίς να τσαλακώνονται. Από τότε που εμφανίστηκαν όμως οι κρεμάστρες, η θηλιά αυτή δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο.
Λαιμός του μπουκαλιού
Είτε απολαμβάνετε μια μπύρα, είτε κάποιο άλλο ποτό, ο μακρύς λαιμός του γυάλινου μπουκαλιού δεν υπάρχει μόνο για ομορφιά. Υπάρχει για να έχετε τρόπο να πιάνετε το μπουκάλι χωρίς να μεταφέρετε πολλή θερμότητα από το χέρι σας στο ποτό. Αυτό σημαίνει πως κρατώντας το μπουκάλι από τον λαιμό, το ποτό σας θα παραμείνει κρύο για περισσότερη ώρα.
Τρύπα στην κουτάλα για μακαρόνια
Σίγουρα θα σας έχει τύχει να προσπαθείτε να μαγειρέψετε μακαρόνια και να σας βγαίνουν περισσότερα απ'όσα θα θέλατε. Η τρύπα στη μέση της κουτάλας για τα μακαρόνια, σας βοηθάει να μην ξεπεράσετε το όριο, καθώς αντιστοιχεί σε μια τέλεια μερίδα.
Μικρή τσέπη των τζιν
Σχεδόν κανείς δεν χρησιμοποιεί αυτές τις τσεπούλες, επειδή δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να χωρέσουν σε αυτές. Η αλήθεια είναι πως σήμερα έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο, αλλά παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν ρολόγια χειρός ή κινητά τηλέφωνα, χρησίμευαν για τα μικρά ρολόγια τσέπης.
Τρύπα στα παράθυρα των αεροπλάνων
Αν έχετε ταξιδέψει με αεροπλάνο, τότε μάλλον θα έχετε προσέξει την μικρή τρυπούλα στο κάτω μέρος των παραθύρων. Η τρύπα αυτή ρυθμίζει την πίεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού τζαμιού του παραθύρου. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι τρύπες, τότε η κυμαινόμενη πίεση θα σας έκανε να μην μπορείτε να αναπνεύσετε και θα έκανε ζημιά στο παράθυρο.
Τρύπα στο καπάκι του αναψυκτικού
Η τρύπα αυτή χρησιμεύει στο να μπορείτε να τοποθετείτε το καλαμάκι σας έτσι ώστε να μην πετάγεται συνεχώς προς τα έξω.
Μπλε γόμα
Ενώ οι περισσότερες γόμες έχουν ροζ χρώμα, υπάρχουν κάποιες που είναι ροζ από τη μία πλευρά και μπλε από την άλλη. Για πολλά χρόνια, ο κόσμος νόμιζε πως το μπλε μέρος της γόμας χρησίμευε στο να σβήνουν στυλό, αλλά στην πραγματικότητα, χρησιμεύει για να σβήνει πάνω στο χοντρό και κοκκώδες χαρτί, γι'αυτό και έχει πιο τραχιά επιφάνεια από την ροζ. Αν προσπαθήσετε να σβήσετε το χαρτί αυτό με την απαλή ροζ πλευρά, θα κάνετε μουντζούρα.
Τρύπα στο καπάκι του στυλό
Πάρα πολλοί άνθρωπο έχουν την τάση να δαγκώνουν τα στυλό τους, και ειδικά τα καπάκια τους. Η τρύπα των καπακιών προστέθηκε σαν μέτρο προστασίας για αποτροπή πιθανής ασφυξίας, σε περίπτωση που κάποιος καταπιεί το καπάκι με αποτέλεσμα να κολλήσει στον λαιμό του. Σήμερα, σχεδόν 100 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της κατάποσης καπακιών, μόνο στις ΗΠΑ. Πριν δημιουργηθεί αυτή η τρύπα, ο αριθμός αυτός ήταν αρκετά μεγαλύτερος.
Τα χρώματα των φαναριών
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα φανάρια έχουν τα χρώματά τους; Αρχικά, τα φανάρια χρησιμοποιούνταν στους σιδηροδρόμους, όπου το κόκκινο σήμαινε "κίνδυνος", το πράσινο "προσοχή" και το λευκό ότι ο δρόμος ήταν ελεύθερος. Δυστυχώς, όταν καμιά φορά ο χρωματιστός φακός έπεφτε από τη θέση του, τότε οδηγός έβλεπε μόνο λευκό φως, με αποτέλεσμα να περάσει το φανάρι και δημιουργείται κάποιο ατύχημα. Ύστερα από μια σειρά ατυχημάτων, αποφασίστηκε πως το πράσινο θα αντικαθιστούσε το λευκό, και το κίτρινο θα έπαιρνε τον ρόλο του πράσινου.
Εξογκώματα του πληκτρολογίου
Αν δείτε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, θα παρατηρήσετε πως στα πλήκτρα "F", "J" και "5", υπάρχουν μικρά εξογκώματα. Αυτά τα εξογκώματα υπάρχουν για να βοηθήσουν τους χρήστες να τοποθετήσουν σωστά τα χέρια τους στο πληκτρολόγιο, χωρίς να χρειαστεί να βλέπουν προς τα κάτω.
Τρύπα στο λουκέτο
Θα δείτε πως σε πολλά λουκέτα υπάρχει μια μικρή τρυπούλα δίπλα στην τρύπα για το κλειδί. Ο λόγος ύπαρξής της είναι να αφήνει το νερό και την βρωμιά να βγει μέσα από το λουκέτο, για να μην χαλάσει.
Εσοχή στον πάτο των γυάλινων μπουκαλιών
Οι εσοχές αυτές γίνονταν παλιότερα από τους υαλουργούς, με σκοπό να αυξήσουν την αντοχή και την ισορροπία του μπουκαλιού. Σήμερα, από τη στιγμή που τα μπουκάλια κατασκευάζονται από μηχανήματα, οι εσοχές αυτές δεν έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο, εκτός από τα αφρώδη κρασιά και τις σαμπάνιες, όπου βοηθούν στην κατανομή της πίεσης μέσα στο μπουκάλι.
Το σχήμα του "STOP"
Εκτός από το ότι το οκτάγωνο σχήμα της πινακίδας του "STOP" έχει σκοπό να κάνει τους οδηγούς από οποιαδήποτε κατεύθυνση να μπορούν με ευκολία να την διακρίνουν, υπάρχει και άλλος λόγος. Πριν από πολλές δεκαετίες, είχε αποφασιστεί πως όσο πιο μεγάλος κίνδυνος υπάρχει, τόσο πιο πολλές πλευρές πρέπει να έχει μια πινακίδα. Για παράδειγμα, οι σιδηρόδρομοι εκείνη την εποχή θεωρούνταν πάρα πολύ επικίνδυνοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για αυτούς μια κυκλική προειδοποιητική πινακίδα που έχει άπειρες πλευρές.
Πλευρά των κουμπιών
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί στα γυναικεία ρούχα τα κουμπιά βρίσκονται από την αριστερή πλευρά, ενώ στα αντρικά από την δεξιά; Ο λόγος είναι πως πριν από αρκετούς αιώνες, οι γυναίκες είχαν κάποιον υπηρέτη να τις ντύνει και από τη στιγμή που οι περισσότεροι ήταν δεξιόχειρες, ήταν πιο βολικό να βρίσκονται τα κουμπιά από την αριστερή πλευρά. Οι άντρες όμως, είχαν τα κουμπιά τους από την αντίθετη πλευρά, αφού ντύνονταν μόνοι τους.
Σχήμα των ποδηλάτων
Ίσως να έχετε προσέξει πως τα γυναικεία ποδήλατα διαφέρουν λίγο στον σχεδιασμό τους από τα αντρικά. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τον 19ο αιώνα οι γυναίκες φορούσαν μακριά φορέματα, η πάνω μπάρα του σκελετού του ποδηλάτου έπρεπε να είναι πιο χαμηλά, για να μην σχιστούν τα ρούχα ή να σηκώνονται οι φούστες πολύ ψηλά καθώς κάνουν πετάλι.
Στρόγγυλα καλύμματα φρεατίων
Τα καλύμματα φρεατίων έχουν διάφορα σχήματα, αλλά το επικρατέστερο είναι το κυκλικό, επειδή κάθε άλλο σχήμα θα μπορούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πέσει μέσα στο φρεάτιο, ενώ στην περίπτωση του κύκλου κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Βελάκι δίπλα στην ένδειξη βενζίνης
Το βελάκι αυτό δείχνει σε ποια πλευρά του αυτοκινήτου βρίσκεται το ντεπόζιτο, ώστε να γνωρίζετε από ποια πλευρά πρέπει να σταματήσετε σε ένα βενζινάδικο.
Βαθουλώματα στις μπάλες του γκολφ
Τα βαθουλώματα αυτά κάνουν τις μπάλες πιο αεροδυναμικές, με αποτέλεσμα να διανύουν μεγαλύτερη απόσταση μετά από κάποιο χτύπημα.
Μπρούτζινα πόμολα
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ανακαλύφθηκε πως μέταλλα όπως ο χαλκός και το ασήμι είχαν την ιδιότητα να σκοτώνουν μικροοργανισμούς (ολιγοδυναμική δράση). Γι'αυτόν τον λόγο, τα πόμολα στις πόρτες των νοσοκομείων ήταν φτιαγμένα από μπρούτζο, καθώς εξοντώνουν τα μικρόβια και αυτοαπολυμαίνονται μέσα σε μερικές ώρες.
Mr.Fantastic
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.