Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Γήινο μαγνητικό πεδίο: Παρατηρήθηκε μια ρωγμή στην προστατευτική ασπίδα της Γης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Παρατηρήσεις που έγιναν με το Τηλεσκόπιο Κοσμικών Ακτίνων της Ινδίας δείχνουν ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης αδυνάτισε κατά τη διάρκεια μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας του 2015, γεγονός που επέτρεψε την διείσδυση των κοσμικών ακτίνων προς την επιφάνεια της Γης.
Τις πρώτες ώρες του Ιουνίου του 2015, ένα γιγάντιο νέφος μαγνητισμένου πλάσματος εκτοξεύθηκε από τον Ήλιο σε μια ηλιακή έκρηξη. Σαράντα ώρες αργότερα, τα σωματίδια αυτά χτύπησαν την μαγνητόσφαιρα της Γης, πυροδοτώντας μια σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα που έβγαλε νοκ άουτ τα ραδιοσήματα σε Βόρεια και Νότια Αμερική. Νέα παρατηρησιακά δεδομένα από το τηλεσκόπιο κοσμικών ακτίνων, GRAPES-3 (Gamma Ray Astronomy PeV EnergieS phase-3), στην Ινδία, δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της καταιγίδας, μια ασυνήθιστα υψηλή ροή κοσμικών ακτίνων διέρρηξε την μαγνητόσφαιρα. Προσομοιώσεις που εκτελέστηκαν από τη συνεργασία GRAPES-3, η οποία περιλαμβάνει ερευνητές από την Ινδία και την Ιαπωνία, δείχνουν ότι το ξέσπασμα των κοσμικών ακτίνων επιτράπηκε να εισέλθει, επειδή η γεωμαγνητική καταιγίδα προσωρινά αδυνάτισε το πολικό μαγνητικό πεδίο της Γης.

Το γήινο μαγνητικό πεδίο εκτρέπει τις περισσότερες κοσμικές ακτίνες, προστατεύοντας τη ζώσα ύλη από την επιβλαβή ακτινοβολία. Όμως, μεγάλες γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορεί να αναδιαμορφώνουν αυτή την προστατευτική ασπίδα, διαμορφώνοντας αδύναμες περιοχές που αφήνουν την ακτινοβολία και τις κοσμικές ακτίνες να περάσουν μέσα από αυτές. Η αδυναμία αυτή μπορεί να συμβεί όταν μαγνητισμένο πλάσμα από τον Ήλιο παραμορφώνει το μαγνητικό πεδίο, τεντώνοντας το σχήμα του στους πόλους και μειώνοντας την ικανότητά του να εκτρέπει τα φορτισμένα σωματίδια. Αριθμητικές προσομοιώσεις που εκτελέστηκαν από τους ερευνητές της GRAPES-3 δείχνουν ότι αυτό ακριβώς είναι που συνέβη μετά την ηλιακή έκρηξη της 21_ης Ιουνίου, επιτρέποντας τη ρήξη από τις κοσμικές ακτίνες που το τηλεσκόπιό της ανίχνευσε.
ΠηγήAPS
Περισσότερα στη δημοσίευσηTransient Weakening of Earth’s Magnetic Shield Probed by a Cosmic Ray Burst. Phys. Rev. Lett. 117
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα