Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

H Aερόπη, κόρη του Kατρέα, εγγονή του Μίνωα


Tο όνομα Αερόπη, φίλοι μου, σημαίνει κατά λέξη "αερόμορφη" (αεράτη). Μας δίνει μια εικόνα της ομορφιάς της Αερόπης. 
Είναι η μητέρα των βασιλιάδων Αγαμέμνονα και του Μενέλαου, που πρωτοστάτησαν στον Τρωικό πόλεμο
Κόρη του Κατρέα και εγγονή του Μίνωα είχε μια περιπετειώδη ζωή, πριν παντρευτεί τον Ατρέα, γιο του Πέλοπα.
Ο Κατρέας προσπάθησε να απαλλαχτεί κι απ' αυτή την κόρη, όπως και από τα άλλα τρία παιδιά του, την Κλυμένη, την Απημοσύνη και τον Αλθαιμένη, έχοντας γνώση του χρησμού ότι κάποιο από τα παιδιά ή τα εγγόνια του θα τον σκότωναν.
Έδωσε την Αερόπη, μαζί με την αδελφή της Κλυμένη, στον περαστικό από το νησί ναυτικό Ναύπλιο, πατέρα του ομηρικού ήρωα και εφευρέτη Παλαμήδη, για να τις πουλήσει σαν δούλες μακριά από την Κρήτη ή για να τις πετάξει στη θάλασσα και να πνιγούν. 

Η μεταστροφή του Ναύπλιου τους έφερε και τους τρεις στο Ναύπλιο, όπου ο ίδιος παντρεύεται την Κλυμένη και η Αερόπη τον Ατρέα, από τον οποίο απέκτησε δύο γιους, τον Αγαμέμνονα και τον Μενέλαo.
. Στη διάρκεια του γάμου της ερωτεύεται τον αδελφό του άνδρα της και κουνιάδο της, τον Θυέστη, και γίνεται ερωμένη του.
Ο Θυέστης την πείθει, ή με δική της πρωτοβουλία κατά μια άλλη μυθική παραλλαγή, και του δίνει τη χρυσή προβιά, που αποτελούσε διοσημία, το σημάδι του Δία που θα εξασφάλιζε τη βασιλεία στον Ατρέα.
Έτσι, με δόλο, το βασίλειο περιέρχεται στην εξουσία του Θυέστη.
Όμως ο Ατρέας ανακτά το θρόνο του με τη βοήθεια του Δία και τιμωρεί τη γυναίκα του, ρίχνοντάς την στη θάλασσα, και τον Θυέστη, σκοτώνοντας τα παιδιά του, που ήταν και ανίψια του, και παραθέτοντάς τα σ’ αυτόν ως δείπνο (Θυέστεια Δείπνα)

Η Αερόπη, φίλοι μου, τελικά ήταν μοιραίο να πνιγεί.. Είχε αποφύγει τον πρώτο πνιγμό, για τον οποίο είχε πάρει πατρική εντολή ο Ναύπλιος, φεύγοντας από την Κρήτη, αλλά δεν ξέφυγε απ’ αυτόν, που την περίμενε, στις Μυκήνες..... Και η μοίρα είχε όργανό της τον άντρα της, τον Ατρέα....
Τα κρίματα στον Οίκο του Ατρέα, Μυθολόγοι μου, σωμό δεν φαίνεται να έχουν...
Ο Αγαμέμνων και ο Μενέλαος έχουν πια το στίγμα αυτών των προγονικών αμαρτιών σε άγραφη διαθήκη μέσα, που ενεργοποιείται κατά τη βούληση της Μοίρας....
ΕΙΚΌΝΑ:Θυέστης και Αερόπη.
Η Αερόπη, σύζυγος του Ατρέα, κοιμάται με τον εραστή της Θυέστη και του δίνει το χρυσόμαλλο δέρας που φύλαγε ο Ατρέας μέσα σε λάρνακα. Giovanni Francesco Bezzi

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα