Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

7 συνήθειες των ζευγαριών με τοξική σχέση

Ψέματα, ανταγωνισμός, ζήλεια... Υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να μας χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου όσον αφορά τη σχέση που έχουμε με τον σύντροφό μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για 7 συνήθειες των ζευγαριών με τοξική σχέση

Τέλειες σχέσεις, φυσικά, δεν υπάρχουν. Ωστόσο, υπάρχουν σχέσεις υγιείς και σχέσεις τοξικές. Οι πρώτες χαρακτηρίζονται από τρυφερότητα, αλληλοϋποστήριξη και κατανόηση και κάνουν την ζωή μας πιο ευχάριστη. Αντίθετα, οι δεύτερες χαρακτηρίζονται από αίσθηση ανικανοποίητου, γκρίνιες και τσακωμούς και δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας.
Ας δούμε, λοιπόν, 7 συνήθειες των ζευγαριών με τοξικές σχέσεις:

1) Λένε ψέματα ο ένας στον άλλον.

Παρότι δεν θεωρούν όλοι ότι χρειάζεται να αποκαλύπτουν στον σύντροφό τους τα πάντα, υπάρχουν κι εκείνοι που κρατούν πολλά «στη σκιά». Έτσι, λένε ψέματα σχετικά με το πού πάνε, με ποιον ή και για άλλα, πιο σημαντικά θέματα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι για να μακροημερεύσει μια σχέση χωρίς να συσσωρεύονται ψέματα και ασάφειες, είναι απαραίτητο να υπάρχει ειλικρίνεια και επικοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, ας αναρωτηθούμε: Γιατί δεν μπορούμε να πούμε στον σύντροφό μας την αλήθεια; Ή, αντίστοιχα, γιατί δεν μπορεί να μας την πει εκείνος;
 

2) Κρατάνε σκορ.

Οι σχέσεις βασίζονται, ούτως ή άλλως, στο δούναι και λαβείν, χωρίς, όμως, να χρειάζεται να μετράμε ποιος πρόσφερε και ποιος έλαβε περισσότερα ανά πάσα στιγμή. Κι αυτό, γιατί οι περιστάσεις κάθε φορά διαφέρουν: Για παράδειγμα, μπορεί ένας από τους δύο συντρόφους να εργάζεται πολύ και να μην μπορεί να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού ή, αντίθετα, να έχει μείνει για μια περίοδο άνεργος και να μην μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά. Ωστόσο, οι συνθήκες αλλάζουν, οπότε το «σκορ» μόνο αντιπαραθέσεις και τσακωμούς μπορεί να προκαλέσει. Με τον σύντροφό μας πρέπει να νιώθουμε ομάδα και όχι αντίπαλοι.


3) Θεωρούν τα συναισθήματα του άλλου «τρελά».

Η έκφραση των συναισθημάτων μέσα σε μια σχέση αποτελεί όλη τη βάση της. Ακόμα και η δυσαρέσκεια, ο θυμός ή η απογοήτευση πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά. Μόνο έτσι, μπορεί ένα ζευγάρι να διαχειριστεί ένα πρόβλημα και να το λύσει.
 

4) Ζηλεύουν πολύ έντονα ο ένας τον άλλον.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζήλια υπηρετεί ένα σκοπό μέσα στη σχέση, διατηρώντας το ενδιαφέρον μας για τον σύντροφό μας ζωντανό. Ωστόσο, αν εμφανίζεται υπερβολικά συχνά και μας «τρώει» όλη την ενέργεια και την καλή διάθεση, τότε αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Οπότε, καλό θα είναι να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την αιτία.

5) Είναι ανταγωνιστικοί.

Λίγος υγιής ανταγωνισμός είναι καλός σε μια σχέση. Μας κινητοποιεί και μας ωθεί να κυνηγήσουμε με μεγαλύτερη όρεξη τους στόχους μας. Αλλά όταν αυτός γίνεται εντονότερος και πρέπει διαρκώς κάθε σύντροφος να αποδεικνύει ότι είναι καλύτερος από τον άλλον, τότε η σχέση αρχίζει να θυμίζει πόλεμο.

6) Λειτουργούν εγωιστικά.

Αν κάθε σύντροφος αρνείται να προσφέρει το παραμικρό στον άλλον ή να τον εντάξει με κάποιον τρόπο στην καθημερινότητά του, τότε η σχέση κάθε άλλο παρά υγιής είναι. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια να αναπτυχθεί όπως πρέπει.

7) Έχουν συμπεριφορά passive-aggressive.

Σύμφωνα με έρευνες, η passive-aggressive συμπεριφορά μόνο ωφέλιμη δεν είναι. Κι αυτό γιατί κρύβει τα πραγματικά συναισθήματα και τις σκέψεις των δύο συντρόφων και δεν επιτρέπει τη λύση των προβλημάτων. Ακόμα κι αν στην αρχή, λοιπόν, μπορεί να μπαίνουμε στον πειρασμό να την ακολουθήσουμε, μακροπρόθεσμα περιπλέκει και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα