Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Πρωτοποριακή έρευνα: πώς το LSD επηρεάζει τον εγκέφαλο

Πρωτοποριακή έρευνα: πώς το LSD επηρεάζει τον εγκέφαλο

Μία νέα μελέτη, η πρώτη μετά από μισό αιώνα η οποία εξερεύνησε τη σχέση της γλώσσας και της χρήσης διαιθυλαμιδίου του λυσεργικού οξέος, γνωστού περισσότερο με το ακρωνύμιο LSD, κατέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη ψυχεδελική ουσία επηρεάζει την ομιλία. Για σχέση του LSD με τη δημιουργικότητα και το υποσυνείδητο κάνουν λόγο οι ερευνητές.
Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Καϊζερσλάουτερν, το Αυτοκρατορικό και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου εξέτασε πώς το LSD επηρεάζει την ομιλία και τη γλώσσα, δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά της σε πιλοτική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Language, Cognition and Neuroscience.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι, όταν βλέπουν την εικόνα ενός αντικειμένου ανάμεσα σε εικόνες άσχετων αντικειμένων μπορούν να το ονομάσουν (σωστά ή λανθασμένα) πιο γρήγορα, σε σχέση με όταν βλέπουν την εικόνα του ανάμεσα σε εικόνες αντικειμένων από συγγενικές ή την ίδια κατηγορία.
Βασισμένοι σε αυτήν την παρατήρηση, οι συγγραφείς της νέας μελέτης θέλησαν να εξετάσουν την υπόθεση ότι το LSD ενισχύει την ενεργοποίηση του σημασιολογικού δικτύου στον εγκέφαλο.
Όπως γράφουν στη μελέτη, εάν η υπόθεση ισχύει, τότε οι άνθρωποι υπό την επήρεια LSD είτε θα έχουν ακόμα πιο αργές αντιδράσεις στην αναγνώριση ενός αντικειμένου, ειδικά όταν το βλέπουν ανάμεσα σε εικόνες παρόμοιων πραγμάτων είτε θα κάνουν περισσότερα νοηματικά λάθη.

Το πείραμα με πρώην χρήστες ψυχεδελικών ουσιών

Στο σχετικό πείραμα, για το οποίο απαιτήθηκαν ειδικές άδειες, συμμετείχαν 10 άτομα, ηλικίας 26 έως 47 ετών, τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους παραισθησιογόνα.
Πριν τη διεξαγωγή του πειράματος, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η σωματική και ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν προηγουμένως κάνει χρήση ψυχεδελικής ουσίας για διάστημα τουλάχιστον έξι εβδομάδων.
Χρήστες παραισθησιογόνων συχνά αναφέρουν ότι υπό την επήρεια, βιώνουν μία "διεύρυνση του μυαλού".
Χρήστες παραισθησιογόνων συχνά αναφέρουν ότι υπό την επήρεια, βιώνουν μία "διεύρυνση του μυαλού".
Το πείραμα διεξήχθη δύο φορές, με διάστημα μίας εβδομάδας ανάμεσα σε κάθε επανάληψη. Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι προηγουμένως λάμβαναν μία δόση LSD, ωστόσο την πρώτη φορά αντί του παραισθησιογόνου, τους δόθηκε ένα εικονικό σκεύασμα.
Κάθε φορά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δουν μία σειρά από 32 εικόνες αντικειμένων και να πουν τι έβλεπαν σε αυτές, όσο πιο γρήγορα και σωστά μπορούσαν. Στην πραγματικότητα, οι εικόνες ήταν 24, απλά κάποιες από αυτές επαναλαμβάνονταν.
Στις εικόνες απεικονίζονταν 8 “οχήματα”, 8 “κομμάτια ρουχισμού” και 8 “μέρη του σώματος”. Σκοπίμως, οι δύο τελευταίες κατηγορίες αντικειμένων ήταν πιο κοντά νοηματικά, σε σχέση με την τρίτη.

Η επίδραση του LSD στη γλώσσα

Παρόλο που το LSD δεν παρατηρήθηκε να επηρεάζει τους χρόνους αντίδρασης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές έκαναν μία άλλη, ενδιαφέρουσα παρατήρηση.
Όπως περιγράφει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ Neiloufar Family, σε δελτίο τύπουτα λάθη των συμμετεχόντων υπό την επήρεια LSD ήταν πιο κοντά νοηματικά στο αντικείμενο που έβλεπαν στις εικόνες. Για παράδειγμα, όταν έβλεπαν ένα αυτοκίνητο ήταν πιο πιθανό να πουν “λεωφορείο” ή “τρένο”. Όταν είχαν λάβει εικονικό σκεύασμα, τα όποια λάθη τους ήταν άλλης φύσης.
"Το LSD ενισχύει τα σημασιολογικά δίκτυα του εγκεφάλου".
"Το LSD ενισχύει τα σημασιολογικά δίκτυα του εγκεφάλου".
“Αυτό δείχνει ότι το LSD επηρεάζει τα σημασιολογικά δίκτυα του εγκεφάλου ή τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις και οι έννοιες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο”, λέει η Δρ Family, η οποία εξηγεί πως τα αποτελέσματα του πειράματος δείχνουν ότι το LSD ενισχύει την ενεργοποίηση των σημασιολογικών δικτύων και έτσι περισσότερες λέξεις της ίδιας οικογένειας έρχονται στο μυαλό.
Οι επιδράσεις του LSD στη γλώσσα μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία ποικιλία συσχετισμών οι οποίοι επιτρέπουν γρηγορότερη πρόσβαση σε απομακρυσμένες έννοιες οι οποίες είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλο, ακόμα και στο υποσυνείδητο, σύμφωνα με την ειδικό.
“Η ενεργοποίηση μία υπέρ-συνειρμικής κατάστασης μπορεί να ενισχύει επίσης, τη δημιουργικότητα” και “τα ευρήματα είναι σημαντικά για την ψυχεδελική ψυχοθεραπεία, η οποία αναπτύσσεται για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη”, ήταν τα καταληκτικά σχόλια της Δρ Family.

Στροφή στις θεραπευτικές προοπτικές των παραισθησιογόνων;

Πράγματι, αν και οι ψυχεδελικές ουσίες έχουν υπάρξει, διαχρονικά, πεδίο αντιπαραθέσεων, ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν την πλήρη και χωρίς συζητήσεις απαγόρευσή τους και όσους θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικοί παράγοντες, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία στροφή στην εξέταση των επιδράσεών τους στον εγκέφαλο.
Ερευνητές διερευνούν την πιθανότητα τα παραισθησιογόνα να μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Ερευνητές διερευνούν την πιθανότητα τα παραισθησιογόνα να μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Προ διετίας, άλλη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Brain Mapping, εξέτασε την επίδραση στον εγκέφαλο της ψιλοκυβίνης, του ψυχεδελικού χημικού που βρίσκεται στα “μαγικά μανιτάρια” και το LSD, καταλήγοντας σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτά της Δρ Family.
Οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης κατέγραψαν τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη βιολογικής βάσης στη "διεύρυνση του μυαλού" και τη “διευρυμένη συνείδηση” την οποία οι χρήστες ψυχεδελικών ναρκωτικών, συχνά, περιγράφουν ότι βιώνουν.
“Έχουμε πάρει εντυπωσιακές πληροφορίες γύρω από τον τρόπο που τα ψυχεδελικά ναρκωτικά επεκτείνουν το μυαλό. Πραγματικά μας παρέχεται ένα παράθυρο μέσω του οποίου μπορούμε να μελετήσουμε τις πόρτες της αντίληψης”, σχολίασε τότε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Enzo Tagliazcchi.
“Μελετούμε την επίδραση του LSD στη δημιουργική σκέψη και θα κοιτάξουμε, επίσης, την πιθανότητα η ψιλοκυβίνη να μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης”.
  • Διαβάστε πιο αναλυτικά για τη μελέτη του 2014, εδώ.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα