Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Τα περισσότερα εγκεφαλικά παγκοσμίως αποφεύγονται με διαφορετικό τρόπο


Δέκα αιτιολογημένοι κατά κανόνα παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν, ευθύνονται για εννιά στα δέκα εγκεφαλικά παγκοσμίως.


Τα περισσότερα εγκεφαλικά παγκοσμίως αποφεύγονται με διαφορετικό τρόπο

Η βαρύτητα των παραγόντων κινδύνου αποδεικνύεται όμως διαφορετική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διευρυμένης μελέτης INTERSTROKE στο Lancet.
To ότι τα περισσότερα εγκεφαλικά μπορούν να αποφευχθούν, το έδειξε η πρώτη φάση της έρευνας INTERSTROKE (και η Global Burden of Disease Study κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα το 2013). Η έρευνα στηρίχθηκε τότε στην σύγκριση 3000 ασθενών με εγκεφαλικό από 22 χώρες, με έναν παρόμοια μεγάλο αριθμό υγειών αλλά και ασθενών με άλλες παθήσεις. 
Για την νέα δημοσίευση, η ομάδα με επικεφαλής τους Martin O'Donnell και Salim Yusuf από το Health Research Institute στο πανεπιστήμιο McMaster του Hamilton μπόρεσε να συμπεριλάβει συνολικά 13.447 ασθενείς με εγκεφαλικό (από αυτούς 10.388 με ισχαιμικό επεισόδιο και 3.059 με ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα) και 13.472 ελέγχους από 22 χώρες.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο πιο σημαντικός και πρώτος παράγοντας κινδύνου ήταν με απόσταση η αρτηριακή υπέρταση. Τα άτομα αυτά είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό. Μιας και η αρτηριακή υπέρταση είναι ευρέως διαδεδομένη στις περισσότερες κοινωνίες, ο κίνδυνος για τον πληθυσμό ανέρχεται στο 47,9%. Με άλλα λόγια, σχεδόν τα μισά εγκεφαλικά είναι συνέπεια μιας με τα χρόνια ολοένα και μεγαλύτερης αρτηριακής πίεσης.
Καθώς η αρτηριακή υπέρταση στις δυτικές κοινωνίες είναι σπανιότερη (ίσως γιατί οι ασθενείς υπόκεινται σε φαρμακευτική θεραπεία), ο κίνδυνος είναι με ποσοστό 38,8% μικρότερος απ΄ότι στην Αφρική (52,5%) ή την Νότια Ασία (59,6%).
Δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για το εγκεφαλικό ήταν η έλλειψη κίνησης. Όποιος αθλείται 4 ώρες την εβδομάδα ή δραστηριοποιείται σωματικά με άλλον τρόπο, μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις δυτικές χώρες είναι η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος.
Πηγές: Lancet
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα