Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Τι συμβαίνει στον κόλπο της γυναίκας όσο μεγαλώνει

Το γυναικείο σώμα είναι εξαιρετικά σύνθετο αν σκεφτούμε ότι καταφέρνει να κάνει ένα μεγάλο «θαύμα»: να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Ωστόσο, παρά τις αντοχές που έχει, ο χρόνος και η ηλικία –θέλουμε δεν θέλουμε- το επηρεάζουν και οι αλλαγές φαίνονται ακόμα και στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας. Δείτε όσα συμβαίνουν στον κόλπο της γυναίκας ενώ μεγαλώνει και πώς να αντιμετωπίσετε τυχόν ενοχλήσεις.
Τι συμβαίνει στον κόλπο της γυναίκας όσο μεγαλώνει
Σύμφωνα με τον Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο, κ. Αρμενιάκο Αλέξανδρο, οιαλλαγές στον κόλπο της γυναίκας αρχίζουν να συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση, δηλαδή ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδό της, η οποία, κατά μέσο όρο στις Ελληνίδες εμφανίζεται στα 52 χρόνια. Επομένως, αν τα έχετε ξεπεράσει, πιθανώς να έχετε ήδη έρθει αντιμέτωπη με τέτοιου είδους συμπτώματα. Διαφορετικά, προετοιμαστείτε αναλόγως για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Μειώνεται η τριχοφυΐα

Όταν μια γυναίκα βρίσκεται στην εφηβεία αρχίζει η εμμηναρχή, δηλαδή η παραγωγή των οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Οι ορμόνες αυτές είναι υπεύθυνες για την τριχοφυΐα στον κόλπο. Έτσι, όπως επισημαίνει ο γυναικολόγος, όταν κατά τη εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται, συμβαίνει το αντίστροφο: οι τρίχες αρχίζουν να εκλείπουν και σταδιακά να φεύγουν. Ίσως για κάποιες γυναίκες αυτό είναι ένα ευχάριστο νέο, αφού δεν θα χρειαστεί να κάνουν αποτρίχωση στην περιοχή.

Χαλάρωση του κόλπου

Μεγαλώνοντας όλα μας τα όργανα, χωρίς καμία εξαίρεση, χαλαρώνουν! Το ίδιο συμβαίνει και με τον κόλπο, που μπορεί ξαφνικά να μην είναι τόσο σφιχτός όσο πριν. Αν αυτό δεν σας προκάλεσε εντύπωση, η… θεραπεία για την χαλάρωσή του ίσως σας εκπλήξει. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην καλή διατήρηση της κατάστασης του. Τώρα, έχετε ακόμη έναν καλό λόγο να αρχίσετε γυμναστική…

Εκτός, όμως, από την φυσική κατάσταση, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι τοκετοί που ενδεχομένως έχει περάσει η γυναίκα.

Οι ενοχλήσεις μπορεί να αυξηθούν

Ένα κοριτσάκι με το που γεννιέται διαθέτει οιστρογόνα, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε χλωρίδα από τα 2 έτη μέχρι την εφηβεία, οπότε ο κόλπος της γυναίκας αρχίζει να παράγει τον γαλακτοβάκιλο. Ο γαλακτοβάκιλος ουσιαστικά προστατεύει τον κόλπο από τις ενοχλήσεις με την παραγωγή άσπρων υγρών. Κατά την εμμηνόπαυση, όμως, ελαττώνεται και επανέρχεται στα επίπεδα που είχε η γυναίκα πριν την εφηβεία. Έτσι, σύμφωνα με τον γιατρό, παράγονται λιγότερα υγρά από τα ωάρια που έχουν απομείνει που δεν είναι πλέον τόσο «καλά», με αποτέλεσμα οι άμυνες του οργανισμού να μειώνονται σημαντικά. Το ph του κόλπου αλλάζει και έτσι η γυναίκα μπορεί να αισθανθεί ενοχλήσεις που να εκδηλώνονται με φαγούρα και τσούξιμο στην περιοχή.

Επηρεάζεται η σεξουαλική διάθεση της γυναίκας

Τα οιστρογόνα είναι η κύρια ορμόνη που επηρεάζει την ερωτική διάθεση αλλά και την σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Κι αυτό γιατί, μεγαλώνοντας, η παραγωγή τους μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα να μην παράγονται αρκετά υγρά, ο κόλπος να μην λιπαίνεται επαρκώς και έτσι οι σεξουαλικές επαφές να γίνονται δύσκολες ή ακόμα και επίπονες. Οι πιθανότητες τραυματισμού σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται, αφού ο κόλπος δεν έχει την χλωρίδα που χρειάζεται κατά την ερωτική επαφή. Έτσι, μεγαλώνοντας το σεξ είναι περισσότερο αποτέλεσμα εγκεφαλικής παρά σωματικής διάθεσης.

Ωστόσο, υπάρχουν «εύκολες» λύσεις για ν’ απολαύσετε το σεξ. Ειδικές κρέμες ή λιπαντικά θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις ενοχλήσεις και να απολαύσετε περισσότερο την ερωτική επαφή.

Πρόπτωση μήτρας

Όπως επισημαίνει ο κ. Αρμενιάκος, η πρόπτωση μήτρας πλέον δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο, ωστόσο μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση ή μυϊκή μάζα, κάνουν καθιστική ζωή ή γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά σε μεγάλη ηλικία. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του iatronet , η πρόπτωση είναι γυναικολογική κήλη που προκαλείται μέσα στον κόλπο. Στην περίπτωση αυτή, οι μύες, οι σύνδεσμοι και το δέρμα του κόλπου (αποτελούν το λεγόμενο πυελικό έδαφος) χαλαρώνουν, χάνουν την στηρικτική τους ικανότητα και έτσι η μήτρα «πέφτει». Η πρόπτωση μήτρας, όπως αναφέρει ο γιατρός, μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ακράτεια ούρων και μια αίσθηση «βάρους» στην περιοχή της κοιλιάς.

Τα καλά νέα είναι ότι γίνεται αντιληπτή από την γυναικολογική εξέταση και υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής της. Αν την προλάβετε στο πρώτο στάδιο, το πλέγμα και κάποιες ειδικές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να την «θεραπεύσετε». Στο δεύτερο στάδιο, το λέιζερ ή το χειρουργείο (κολπικό ή λαπαροσκοπικό) θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε, ενώ στο τρίτο στάδιο η μόνη λύση είναι το χειρουργείο, κατά το οποίο – στις περισσότερες περιπτώσεις- αφαιρείται η μήτρα.

Το βάρος, η «προχωρημένη» ηλικία, η κακή φυσική κατάσταση αλλά και οι τοκετοί που έχει περάσει μια γυναίκα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισής της.

Αυτό που ίσως προξενεί εντύπωση είναι ότι πρέπει να προσέχουμε την φυσική μας κατάσταση και για την καλύτερη υγεία του κόλπου μας. Εκτός αυτού, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στα ραντεβού μας με τον γυναικολόγο και αν παρατηρήσουμε κάτι «περίεργο», να τον επισκεφθούμε άμεσα. Εξάλλου, αν αφήσουμε το σώμα μας, θα μας αφήσει κι εκείνο. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα