Τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ευάλωτος;
Αυτή η ερώτηση βασανίζει το μυαλό μου πολύ τον τελευταίο καιρό. Να είσαι ευάλωτος σημαίνει να αφήνεις τις άμυνες σου, πράγμα που σημαίνει ρίσκο. Εκθέτοντας ολοκληρωτικά τον εαυτό σου και εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, διακινδυνεύεις να πληγωθείς, διακινδυνεύεις να απορριφθείς, και διακινδυνεύεις να εκτεθείς. Δικαιολογημένα, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το να είναι ευάλωτοι δύσκολο και τρομακτικό, ειδικά οι άντρες, τουλάχιστον από την εμπειρία μου. Συχνά, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να δείξουν ή να εκφράσουν συναισθήματα, αφού η κοινωνία, οι γονείς τους ή οι φίλοι τους τους έχουν πει ότι δεν είναι «αντρίκιο» να συμπεριφέρονται έτσι. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους άνδρες να αισθάνονται αδύναμοι ή θηλυπρεπείς, όταν εκφράζουν συναισθήματα, και συχνά τα καταπιέζουν και κουβαλούν το βάρος να τα κρατάνε όλα μέσα τους. Αλλά υπάρχει τόση πολλή δύναμη στο να είναι σε θέση να είσαι απολύτως ευάλωτος με κάποιον, και οι βαθιές σχέσεις γίνονται με αυτό τον τρόπο.
Όπως C.S. Lewis είπε κάποτε,
"Το να αγαπάς σημαίνει να είσαι ευάλωτος."
Η Δρ Brene Brown, καθηγήτρια έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Houston Graduate College of Social Work και συγγραφέας του μπεστ σέλερ Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent and Lead Με Μεγάλη τόλμη: Πώς το Θάρρος να Είμαστε Ευάλωτοι Μεταμορφώνει τον Τρόπο Που Ζούμε, Αγαπάμε, Είμαστε Γονείς και Ηγούμαστε), έχει αφιερώσει σχεδόν 15 χρόνια της ζωής της μελετώντας τα συναισθήματα της ευαλωτότητας, το θάρρος, το αίσθημα της αξιοσύνης, και την ντροπή. Η έρευνά της έχει περάσει στην επικρατούσα τάση και έχει παρουσιαστεί σε εκπομπές στους σταθμούς PBS, NPR, CNN, The Katie Show, ακόμη και στο Super Soul Sunday της Oprah Winfrey. Η ομιλία της στο TEDx Houston talk, «Η δύναμη της ευαλωτότητας», είναι μία από τις δέκα πρώτες πιο δημοφιλείς Ted παρουσιάσεις στον κόσμο. Όταν πρόκειται για την ευαλωτότητα, νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι ειδική.
Αγαπώ ιδιαίτερα το σημείο όπου λέει: «Είχαν σύνδεση. . . ως αποτέλεσμα της αυθεντικότητας. Ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν αυτό που νόμιζαν ότι πρέπει να είναι, για να γίνουν αυτό που ήταν».
Και αυτή η γραμμή ήταν επίσης ιδιαίτερα εξαιρετική: «Να είσαι πρόθυμος να είσαι αυτός που λέει το «Σ'αγαπώ» πρώτος, και να κάνεις κάτι που δεν έχει καμία εγγύηση, αυτό είναι τρόποι μπορεί κάποιος να δείξει ευαλωτότητα».
Όπως αναφέρει Η Δρ Brown, οι άνθρωποι που αισθάνονται ντροπή είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν την ευαλωτότητα από τον φόβο του να μην γίνουν κατανοητοί, ή αντιπαθείς, και ως εκ τούτου, αποστασιοποιούνται από τους άλλους ανθρώπους. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να είσαι απόλυτα ο εαυτός σου και αυθεντικός με αυτούς που αγαπάς, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο. Εκτός αυτού, δεν θέλεις οι άνθρωποι να σε αγαπούν για αυτό που είσαι, με όλα τα ελαττώματα; Αν κρύβεις συνεχώς αυτές τις πτυχές του εαυτού σου, δεν θα μπορέσεις ποτέ να συνδεθείς πραγματικά με έναν άλλον άνθρωπο.
Να είσαι ευάλωτος σημαίνει να δείχνεις τον αυθεντικό εαυτό σου σε αυτούς που αγαπάς, ακόμα και αν φοβάσαι ότι μπορεί να μην σε δεχτούν για αυτό που είσαι. Αυτός είναι ένας αξιόλογος τρόπος να συνδεθείς βαθιά με εκείνους που είναι σημαντικοί για σένα. Είμαι βέβαιη ότι μπορεί να έχεις συναντήσει κάποιον - ή μπορεί να είσαι έτσι εσύ ο ίδιος - που δεν εγκαταλείπει ποτέ την άμυνα του, και ποτέ δεν αποκαλύπτει ποιος πραγματικά είναι. Αυτό μπορεί να παρουσιάζεται σαν αυτό που μου αρέσει να ονομάζω «χαμαιλέοντα στην αγάπη».
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που συμφωνούν πάντα με ό, τι λένε οι άλλοι, και πάντα φαίνεται να τους αρέσουν τα ίδια πράγματα όπως όλοι οι άλλοι, ποτέ δεν μοιράζονται μια διαφορετική ή αντίθετη άποψη . Για να είναι συμπαθείς, αγαπητοί, και αποδεκτοί, δεν δείχνουν ποιοι πραγματικά είναι και δεν εκφράζουν τη γνώμη τους, από τον φόβο της απόρριψης. Αυτό είναι ένα παράδειγμα κάποιου που φοβάται να είναι ευάλωτος και να εκφράζεται αυθεντικά. Αλλά πώς μπορείς να περιμένεις να συνδεθείς πραγματικά με κάποιον άλλο, αν δεν μπορείς να είσαι καν ο εαυτός σου όταν είσαι μαζί του; Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται σκέψη.
Να είσαι ευάλωτος, σημαίνει, επίσης, να εγκαταλείπεις τις άμυνες σου. Αντί να είσαι σε θέση άμυνας και να επιτίθεσαι σε αυτά που λέει κάποιος για σένα, μπορείς να ακούσεις πραγματικά αυτό που λέγεται, να το δεχτείς, και στο τέλος να μοιραστείς τα συναισθήματά σου. Εάν μπορέσεις να αφήσεις την άμυνα σου, μπορείς να διαπιστώσεις ότι είναι ενδιαφέρον το πόσο διορατικοί οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να είναι, και μπορεί να μάθεις κάτι για σένα που φοβόσουν να δεις ή να αντιμετωπίσεις.
Με το να είσαι ευάλωτος επιτρέπεις στον εαυτό σου να αισθανθεί:
ο Βαθύτερο επίπεδο ειλικρίνειας
ο Μεγαλύτερο βαθμό διαφάνειας
ο Λιγότερη αμυντικότητα
ο Περισσότερο θάρρος
ο Πιο αυθεντικά ο εαυτός σου
ο Υψηλότερο επίπεδο κατανόησης
ο Βαθύτερη αίσθηση της σύνδεσης
ο Λιγότερο μόνος και απομονωμένος
ο Βαθύτερες σχέσεις αγάπης
ο Μεγαλύτερο βαθμό διαφάνειας
ο Λιγότερη αμυντικότητα
ο Περισσότερο θάρρος
ο Πιο αυθεντικά ο εαυτός σου
ο Υψηλότερο επίπεδο κατανόησης
ο Βαθύτερη αίσθηση της σύνδεσης
ο Λιγότερο μόνος και απομονωμένος
ο Βαθύτερες σχέσεις αγάπης
Στο τέλος της ομιλίας, προσφέρει μερικές φανταστικές συμβουλές που αξίζει να ακολουθούμε κάθε μέρα, γιατί μπορεί πραγματικά να έχει μια πιο θετική επίδραση στη ζωή σου από ό, τι μπορείς να φανταστείς. Εδώ είναι τα 4 βασικά σημεία:
1. Επέτρεψε στον εαυτό σου να εκτεθεί.
2. Αγάπα με όλη σου την καρδιά χωρίς καμία εγγύηση.
3. Να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη με χαρά. Σε στιγμές τρόμου και φόβου, να είσαι ευγνώμων.
4. Πίστεψε ότι είσαι αρκετός.
2. Αγάπα με όλη σου την καρδιά χωρίς καμία εγγύηση.
3. Να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη με χαρά. Σε στιγμές τρόμου και φόβου, να είσαι ευγνώμων.
4. Πίστεψε ότι είσαι αρκετός.
Αυτό χρειάζεται εξάσκηση και ναι, μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά στην αρχή, αλλά δοκίμασε το και δες πώς ο κόσμος σου θα μεταμορφωθεί. Σου εγγυώμαι ότι θα αισθάνεσαι πιο σίγουρος για το ποιος είσαι και περισσότερο συνδεδεμένος με αυτούς που αγαπάς.
Της Alanna Ketler, Collective Evolution
Σημείωση: Το video έχει ελληνικούς υπότιτλους
Kate Minogianni
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.