«Ο σκοπός της κίνησης για την επίγνωση του Κρίσνα είναι να διαδόσει το όνομα του Θεού, τις δόξες Του, τις δραστηριότητές Του, την ομορφιά Του και την αγάπη Του… Αυτή η κίνηση για την Επίγνωση του Κρίσνα έχει σκοπό να δώσει στην κοινωνία την τέλεια γνώση».
Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ που είχατε την καλοσύνη να συμμετέχετε σ’αυτή την κίνηση για την επίγνωση του Κρίσνα. Οταν αυτή η οργάνωση ιδρύθηκε το 1966, στη Νέα Υόρκη, ένας φίλος πρότεινε να ονομασθεί Κοινωνία για την Επίγνωση του Θεού. Πίστευε πως το όνομα Κρίσνα είναι αιρετικό. Το λεξικό επίσης αναφέρει πως το όνομα Κρίσνα είναι Ινδουϊστικό όνομα του Θεού. Στην πραγματικότητα όμως, «Κρίσνα» είναι το μόνο όνομα που μπορεί να αποδοθεί στον Θεό.
O Θεός δεν έχει ιδιαίτερο όνομα. Aυτό σημαίνει πως έχει πολλά ονόματα. Επειδή ο Θεός είναι απεριόριστος, τα ονόματά Του είναι επίσης απειρα. Γι’αυτό δε γίνεται να διαλέξουμε μόνο ένα όνομα. Για παράδειγμα, ο Κρίσνα ονομάζεται μερικές φορές Γιασόντα-νάνντανα, γιος της Γιασόντα, ή Ντεβακι-νάνντανα, γιος της Ντεβακι, ή Βασουντεβα-νάνντανα, γιος του Βασουντεβα, ή Νανντα-νάνντανα, γιος του Νανντα. Αλλες φορές ονομάζεται Παρτα-σαρατι, γιατί έγινε αμαξηλάτης του Αρτζούνα (του Παρτα, γιου της Πριτα).
Ο Θεός έχει πολλές σχέσεις με τους αφοσιωμένους υπηρέτες Tου, και αυτές οι σχέσεις Του δίνουν διάφορα ονόματα. Επειδή έχει αμέτρητους αφοσιωμένους υπηρέτες και αμέτρητες σχέσεις μαζί τους, έχει επίσης αμέτρητα ονόματα. Δε μπορούμε να επιμείνουμε σε κάποιο από αυτά τα ονόματα. Ομως, το όνομα Κρίσνα σημαίνει «άπειρα ελκυστικός». Ο Θεός ελκύει όλες τις ζωντανές οντότητες, αυτός είναι ο ορισμός του Θεού. Εχουμε δει πολλές εικόνες του Κρίσνα και παρατηρούμε πως ελκύει αγελάδες, μοσχάρια, πουλιά, θηρία, δέντρα, φυτά, ακόμα και το νερό της Βριννταβανα. Οι νεαροί γελαδοβοσκοί, οι γκοπι, ο Νανντα Μαχαρατζα, οι Πανταβα, όλοι ελκύονται από τον Κρίσνα. Γι’αυτό αν πρέπει να αποδοθεί ένα ιδιαίτερο όνομα στο Θεό, αυτό το όνομα είναι «Κρίσνα».
Ο Παρασαρα Μουνει, πατέρας του Βιασαντεβα και μεγάλος άγιος που συνέταξε όλα τα βεδικά κείμενα, έδωσε τον ακόλουθο ορισμό για τον Θεό: (Βισνου Πουρανα 6.5.47)
Ο Μπαγκαβαν, η Υπέρτατη Προσωπικότητα της Θεότητας, κατέχει όλα τα πλούτη. Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο, ποιος, όμως, μπορεί να καυχηθεί πως κατέχει όλα τα πλούτη; Ούτε μπορεί κάποιος να καυχηθεί ότι είναι πλουσιότερος απ’Αυτόν. Η Σρίμαντ-Μπαγκαβαταμ μας πληροφορεί πως όταν ο Κρίσνα κατήλθε στη γη είχε δεκαέξι χιλιάδες εκατόν οκτώ συζύγους, και κάθε μια ζούσε σε ιδιαίτερο παλάτι χτισμένο με μάρμαρα και διακοσμημένο με πολύτιμες πέτρες. Τα έπιπλα στα δωμάτια ήταν φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο και χρυσάφι, και υπήρχε παντού μεγάλη χλιδή. Αυτές οι περιγραφές δίνονται λεπτομερώς στη Σρίμαντ-Μπαγκαβαταμ. Στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας, ποιος έχει δεκαέξι χιλιάδες συζύγους ή δεκαέξι χιλιάδες παλάτια; Είναι αξιοσημείωτο πως ο Κρίσνα δεν συναναστρεφόταν τη μια σύζυγο τη μια μέρα και την άλλη σύζυγο την άλλη μέρα. Ηταν προσωπικά παρών, σε κάθε παλάτι ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει πως επεκτεινόταν σε δεκαέξι χιλιάδες εκατόν οκτώ μορφές. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον για τον συνηθισμένο άνθρωπο, είναι όμως δυνατό για τον Θεό. Αφού ο Θεός είναι απεριόριστος, μπορεί να επεκταθεί σε απεριόριστες μορφές, διαφορετικά δεν έχει νόημα η λέξη απεριόριστος. Ο Θεός είναι παντοδύναμος· μπορεί να συντηρήσει, χωρίς δυσκολία, όχι μόνο δεκαέξι χιλιάδες εκατόν οκτώ συζύγους, αλλά δεκαέξι εκατομμύρια συζύγους, ειδάλλως η λέξη παντοδύναμος δεν έχει νόημα.
Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά του Κυρίου Τον κάνουν πολύ ελκυστικό. Η εμπειρία μας στον υλικό κόσμο μας διδάσκει πως όποιος είναι πολύ πλούσιος, είναι ελκυστικός. Για παράδειγμα, στην Αμερική, ο Rockfeller και ο Ford είναι πολύ ελκυστικοί, γιατί είναι πλούσιοι. Είναι ελκυστικοί παρόλο που δεν κατέχουν όλα τα πλούτη του κόσμου. Πόσο πιο ελκυστικός είναι τότε ο Θεός, που κατέχει όλα τα πλούτη;
Παρόμοια, ο Κρίσνα έχει απεριόριστη δύναμη. Η δύναμή Του εκδηλώθηκε από τη στιγμή της γέννησής Του. Οταν ο Κρίσνα ήταν τριών μηνών, η μάγισσα Πούτνα προσπάθησε να Τον σκοτώσει, αντί γι’αυτό όμως, θανατώθηκε από τον Κρίσνα. Αυτό είναι το μεγαλείο του Θεού. Ο Θεός είναι Θεός από την αρχή. Δεν γίνεται Θεός με το διαλογισμό ή τις απόκρυφες δυνάμεις. Ο Κρίσνα δεν είναι τέτοιος τύπος Θεού. Ο Κρίσνα ήταν Θεός από την αρχή της εμφάνισής Του.
Παρόμοια, ο Κρίσνα έχει απεριόριστη δύναμη. Η δύναμή Του εκδηλώθηκε από τη στιγμή της γέννησής Του. Οταν ο Κρίσνα ήταν τριών μηνών, η μάγισσα Πούτνα προσπάθησε να Τον σκοτώσει, αντί γι’αυτό όμως, θανατώθηκε από τον Κρίσνα. Αυτό είναι το μεγαλείο του Θεού. Ο Θεός είναι Θεός από την αρχή. Δεν γίνεται Θεός με το διαλογισμό ή τις απόκρυφες δυνάμεις. Ο Κρίσνα δεν είναι τέτοιος τύπος Θεού. Ο Κρίσνα ήταν Θεός από την αρχή της εμφάνισής Του.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό του Κρίσνα είναι πως έχει απεριόριστη φήμη. Εμείς Τον γνωρίζουμε και Τον δοξάζουμε επειδή είμαστε αφοσιωμένοι υπηρέτες Του· εκτός από μας, όμως, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σ’όλο τον κόσμο γνωρίζουν την φήμη Του από την Μπάγκαβαντ-γκίτα. Σε όλες τις χώρες του κόσμου η Μπάγκαβαντ-γκίτα διαβάζεται από φιλόσοφους, ψυχολόγους και θρησκειολόγους. Μεγάλη ζήτηση έχει επίσης η δική μας έκδοση της «Μπάγκαβαντ-γκίτα, έτσι όπως είναι». Αυτό συμβαίνει γιατί προσφέρουμε αγνό χρυσάφι. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις της Μπάγκαβαντ-γκίτα, αλλά δεν είναι γνήσιες. Η δική μας κυκλοφορεί περισσότερο, γιατί παρουσιάζουμε την Μπάγκαβαντ-γκίτα ακριβώς όπως είναι. Η φήμη της Μπάγκαβαντ-γκίτα είναι η φήμη του Κρίσνα.
Mια άλλη ιδιότητα που κατέχει απεριόριστα ο Κρίσνα είναι η ομορφιά. Ο Κρίσνα είναι πολύ όμορφος. Το ίδιο και οι σύντροφοί Του. Οσοι έκαναν ευσεβείς πράξεις στην προηγούμενη ζωή τους έχουν την ευκαιρία να γεννηθούν σε καλές οικογένειες και έθνη. Οι Αμερικανοί είναι πολύ πλούσιοι και όμορφοι κι αυτά τα πλούτη είναι αποτέλεσμα ευσεβών πράξεων. Οι άνθρωποι όλου του κόσμου ελκύονται από τους Αμερικανούς, γιατί είναι προοδευμένοι στην επιστημονική γνώση, κατέχουν πλούτη, ομορφιά και άλλα προσόντα. Αυτός ο πλανήτης είναι τόσο ασήμαντος μέσα στο σύμπαν, κι όμως πάνω σ’αυτόν τον πλανήτη μια χώρα – η Αμερική- συγκεντρώνει τόσα ελκυστικά χαρακτηριστικά. Φανταστείτε λοιπόν πόσα ελκυστικά χαρακτηριστικά κατέχει ο Θεός, που είναι ο δημιουργός ολόκληρης της κοσμικής εκδήλωσης. Πόσο όμορφος πρέπει να είναι – Αυτός που δημιούργησε όλη την ομορφιά.
Ενα πρόσωπο είναι ελκυστικό όχι μόνο για την ομορφιά του, αλλά για τη γνώση του επίσης. Ο επιστήμονας και ο φιλόσοφος είναι ελκυστικοί λόγω της γνώσης τους. Ομως, ποια γνώση είναι ανώτερη από τη γνώση που διδάσκει ο Κρίσνα στην Μπάγκαβαντ-γκίτα; Αυτή η γνώση δεν συγκρίνεται με τίποτε στον κόσμο.
O Κρίσνα είναι ταυτόχρονα τέλεια απαρνημένος (βαϊραγκια). Σ’αυτόν τον υλικό κόσμο, όλα λειτουργούν κάτω από την διεύθυνση του Κρίσνα, αλλά στην πραγματικότητα ο Κρίσνα δεν βρίσκεται εδώ· ένα μεγάλο εργοστάσιο λειτουργεί, ακόμη κι όταν ο ιδιοκτήτης δεν είναι παρών. Παρόμοια, οι δυνάμεις του Κρίσνα λειτουργούν κάτω από την διεύθυνση των βοηθών Του, των ημίθεων, ενώ ο ίδιος ο Κρίσνα βρίσκεται μακρυά από τον υλικό κόσμο. Ολα αυτά περιγράφονται στις αποκαλυμμένες γραφές.
Eτσι λοιπόν, ο Θεός έχει πολλά ονόματα, ανάλογα με τις δραστηριότητές Του. Επειδή όμως κατέχει πολλά πλούτη και ελκύει τους πάντες, ονομάζεται Κρίσνα. Τα βεδικά κείμενα επιβεβαιώνουν πως ο Θεός έχει πολλά ονόματα, αλλά το όνομα «Κρίσνα» είναι το κυριότερο.
Ο σκοπός αυτής της κίνησης για την επίγνωση του Κρίσνα, είναι να διαδόσει το όνομα του Θεού, τις δόξες Του, τις δραστηριότητές Του, την ομορφιά Του και την αγάπη Του. Υπάρχουν πολλά πράγματα σ’αυτόν τον υλικό κόσμο, κι όλα είναι μέσα στον Κρίσνα. Το πιο έντονο χαρακτηριστικό αυτού του υλικού κόσμου είναι ο έρωτας, κι αυτό επίσης βρίσκεται στον Κρίσνα. Λατρεύουμε την Ραντα και τον Κρίσνα και την έλξη που υπάρχει ανάμεσά Τους. Ομως η υλική έλξη διαφέρει από την πνευματική έλξη. Ο έρωτας που αφορά τον Κρίσνα είναι πραγματικός, αλλά στον υλικό κόσμο είναι ψεύτικος. Οτι υπάρχει εδώ, υπάρχει επίσης στον πνευματικό κόσμο, αλλά εδώ δεν έχει πραγματική αξία. Οτι υπάρχει στον υλικό κόσμο είναι μια αντανάκλαση του πνευματικού κόσμου. Στις βιτρίνες των καταστημάτων βλέπουμε πολλές κούκλες, κανείς όμως νοιάζεται γι’αυτές, γιατί γνωρίζουν πως είναι ψεύτικες. Μια κούκλα μπορεί να είναι πολύ όμορφη, είναι όμως ψεύτικη. Οταν οι άνθρωποι βλέπουν μια όμορφη γυναίκα ελκύονται, γιατί την θεωρούν αληθινή. Στην πραγματικότητα, οι δήθεν ζωντανοί είναι επίσης νεκροί, γιατί αυτό το σώμα είναι ένας όγκος ύλης. Μόλις η ψυχή εγκαταλείψει το σώμα, ποιος ενδιαφέρεται να δει το δήθεν όμορφο, γυναικείο σώμα; Ο πραγματικός παράγοντας, η αληθινή δύναμη έλξης, είναι η πνευματική ψυχή.
Στον υλικό κόσμο, όλα είναι φτιαγμένα από νεκρή ύλη· γι’αυτό είναι απλά μια απομίμηση. Η αληθινή υπόσταση των πραγμάτων υπάρχει στον πνευματικό κόσμο. Οσοι διάβασαν την Μπάγκαβαντ-γκίτα καταλαβαίνουν τον πνευματικό κόσμο, γιατί δίνεται η περιγραφή του (8.20).
«Υπάρχει ένας κόσμος αλλιώτικος, που είναι αιώνιος και υπερβαίνει την εκδηλωμένη και μη εκδηλωμένη ύλη. Είναι ανώτερος και δεν καταστρέφεται. Οταν όλα καταστρέφονται, αυτό το μέρος παραμένει όπως είναι.» (Μπάγκαβαντ-γκίτα 8.20).
Οι επιστήμονες προσπαθούν να υπολογίσουν το μήκος και το πλάτος αυτού του υλικού κόσμου, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ούτε μιαν αρχή. Χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να ταξιδέψουν στο κοντινότερο άστρο. Τι να πούμε για τον πνευματικό κόσμο; Αφού δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον υλικό κόσμο, πως γίνεται να γνωρίσουμε τι είναι πέρα απ’αυτόν; Η ουσία είναι πως πρέπει να μάθουμε από αυθεντικές πηγές.
Η πιο αυθεντική πηγή είναι ο Κρίσνα, επειδή είναι το απόθεμα όλης της γνώσης. Ο Κρίσνα είναι ο πιο σοφός και ο πιο γνωστικός. Μας πληροφορεί πως πέρα απ’αυτόν τον υλικό κόσμο βρίσκεται ο πνευματικός ουρανός, που περιέχει αμέτρητους πλανήτες. Αυτός ο ουρανός είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερος από τον υλικό ουρανό. Και οι ζωντανές οντότητες μέσα στον υλικό κόσμο δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των ζωντανών οντοτήτων όλης δημιουργίας. Αυτός ο υλικός κόσμος είναι σαν φυλακή. Οπως οι φυλακισμένοι εκπροσωπούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, έτσι τα ζωντανά όντα μέσα στον υλικό κόσμο αποτελούν μόνο ένα τμήμα των ζωντανών όντων.
Αυτοί που εξεγείρονται ενάντια στο Θεό – οι εγκληματίες- τοποθετούνται στον υλικό κόσμο. Μερικές φορές οι εγκληματίες λένε πως δεν νοιάζονται για την κυβέρνηση, αλλά συλλαμβάνονται και τιμωρούνται. Ετσι οι ζωντανές οντότητες που δηλώνουν την ανυπακοή τους προς τον Θεό, τοποθετούνται στον υλικό κόσμο.
Στην πραγματικότητα, οι ζωντανές οντότητες είναι αναπόσπαστα μέρη του Θεού και συνδέονται μαζί του όπως τα παιδιά συνδέονται με τον πατέρα τους. Οι Χριστιανοί επίσης πιστεύουν πως ο Θεός είναι ο Υπέρτατος Πατέρας. Πάνε στην εκκλησία και προσεύχονται, «Ο Πατέρας μας, που είναι στον Παράδεισο.» Η αντίληψη πως ο Θεός είναι πατέρας βρίσκεται επίσης στην Μπάγκαβαντ-γκίτα (14.4)
Στην πραγματικότητα, οι ζωντανές οντότητες είναι αναπόσπαστα μέρη του Θεού και συνδέονται μαζί του όπως τα παιδιά συνδέονται με τον πατέρα τους. Οι Χριστιανοί επίσης πιστεύουν πως ο Θεός είναι ο Υπέρτατος Πατέρας. Πάνε στην εκκλησία και προσεύχονται, «Ο Πατέρας μας, που είναι στον Παράδεισο.» Η αντίληψη πως ο Θεός είναι πατέρας βρίσκεται επίσης στην Μπάγκαβαντ-γκίτα (14.4)
«Πρέπει να ξέρεις, ω γιε της Κουντι, ότι όλα τα είδη της ζωής έχουν την αρχή τους μέσα στην υλική φύση κι ότι Εγώ είμαι ο πατέρας τους, που δίνει το σπέρμα».
Υπάρχουν 8.400.000 είδη ζωής, στα οποία περιλαμβάνονται υδρόβια, φυτά, πουλιά, ζώα, έντομα και άνθρωποι. Oι περισσότεροι άνθρωποι είναι απολίτιστοι, και από τα λίγα πολιτισμένα άτομα μόνο ένας μικρός αριθμός ακολουθεί τη θρησκευτική ζωή. Οι περισσότεροι δήθεν θρησκευόμενοι, ταυτίζονται με καθορισμούς υποστηρίζωντας, «είμαι Ινδουϊστής, είμαι Μωαμεθανός, είμαι Χριστιανός» κ.ο.κ. Μερικοί ασχολούνται με φιλανθρωπικές πράξεις και άλλοι δίνουν στους φτωχούς ή ανοίγουν σχολεία και νοσοκομεία. Αυτή η αλτρουϊστική μέθοδος ονομάζεται καρμα-καντα. Από εκατομμύρια τέτοιους καρμα-καντι ίσως ένας είναι γκιανι (ένας που γνωρίζει). Από εκατομμύρια γκιανι, ίσως ένας απελευθερωθεί, και από εκατομμύρια απελευθερωμένες ψυχές, ίσως ένας μπορέσει να καταλάβει τον Κρίσνα. Οπως ο ίδιος ο Κρίσνα λέει στην Μπάγκαβαντ-γκίτα (7.3)
«Aνάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους μόνο ένας προσπαθεί να φτάσει την τελειότητα, και ανάμεσα σε εκείνους που την φτάνουν, σπάνια κάποιος Με γνωρίζει αληθινά.»
Eίναι επομένως πολύ δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τον Κρίσνα. Παρόλο που η κατανόηση του Θεού είναι δύσκολο ζήτημα, ο Θεός ερμηνεύει τον εαυτό Του στην Μπάγκαβαντ-γκίτα. Λέει: «Είμαι έτσι, Είμαι αλλιώς. Η υλική φύση είναι έτσι και η πνευματική αλλιώς. Τα ζωντανά όντα είναι έτσι και η Υπέρτατη ψυχή είναι έτσι.» Τα πάντα περιγράφονται τέλεια στην Μπάγκαβαντ-γκίτα. Αν και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τον Θεό, δεν είναι δύσκολο όταν ο Ιδιος ο Θεός μας δίνει την γνώση Του. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε τον Θεό. Δεν είναι δυνατό να καταλάβουμε τον Θεό με τις εικασίες μας, γιατί ο Θεός είναι απεριόριστος κι εμείς είμαστε περιορισμένοι. Η γνώση και η αντίληψή μας είναι περιορισμένες, πως γίνεται επομένως να καταλάβουμε το απεριόριστο; Αν δεχθούμε τις οδηγίες Του, θα φθάσουμε στο σημείο να Τον καταλάβουμε. Αυτή η κατανόηση είναι η τελειότητα.
Η θεωρητική γνώση του Θεού δε μας οδηγεί πουθενά. Ο απλούστερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί ποιος είναι ο πατέρας του, είναι να ρωτήσει την μητέρα του. Η μητέρα θα πει: «Αυτός είναι ο πατέρας σου». Αυτή είναι η μέθοδος για να αποκτηθεί τέλεια γνώση. Μια άλλη περίπτωση βέβαια είναι να διατυπώσει διάφορες πιθανότητες σχετικά με το ποιος είναι ο πατέρας του – είναι αυτός ή ο άλλος- και να αρχίσει να ψάχνει όλη την πόλη ρωτώντας, «Είσαι ο πατέρας μου; Είσαι ο πατέρας μου;» Η γνώση που αποκομίζεται μ’αυτόν τον τρόπο παραμένει ατελής, δεν θα βρει τον πατέρα του μ’αυτόν τον τρόπο. Η απλή μέθοδος είναι να λάβουμε γνώση από την αυθεντία, και σ’αυτή την περίπτωση αυθεντία είναι η μητέρα. Οταν πει, «Αγαπητό μου παιδί, να ποιος είναι ο πατέρας σου», η γνώση μας είναι τέλεια. Παρόμοια είναι η υπερβατική γνώση. Προηγουμένως μίλησα για τον πνευματικό κόσμο. Αυτό το ζήτημα δεν επιδέχεται εικασίες. Ο Θεός λέει, «Υπάρχει πνευματικός κόσμος, κι εκεί βρίσκομαι». Μ’αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε γνώση από τον Κρίσνα, που είναι η υψηλότερη αυθεντία. Ισως δεν είμαστε τέλειοι, η γνώση μας όμως είναι τέλεια γιατί λαμβάνεται από την τέλεια πηγή.
Η κίνηση για την επίγνωση του Κρίσνα έχει σκοπό να δώσει την τέλεια γνώση στην κοινωνία. Aυτή η γνώση επιτρέπει σε κάποιον να καταλάβει ποιος είναι, ποιος είναι ο Θεός, τι είναι ο υλικός κόσμος, γιατί ήρθαμε εδώ, γιατί πρέπει να περάσουμε τόσα βάσανα και δυστυχίες και γιατί πρέπει να πεθάνουμε. Ποιος θέλει να γεράσει; όμως τα γηρατειά έρχονται. Ποιος θέλει να υποφέρει από ασθένειες; όμως είναι βέβαιο πως κάποτε θα αρρωστήσουμε. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της ανθρώπινης ζωής και ζητάνε λύση. Ο πολιτισμός προσπαθεί να βελτιώσει τον τρόπο που οι άνθρωποι τρώνε, κοιμούνται, αμύνονται και πολλαπλασιάζονται, αυτά όμως δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Ο άνθρωπος κοιμάται, και ο σκύλος κοιμάται. Ο άνθρωπος δεν είναι πιο εξελιγμένος επειδή έχει καλύτερο διαμέρισμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η λειτουργία είναι ίδια – ο ύπνος. Ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει ατομικά όπλα για άμυνα, και ο σκύλος έχει δόντια και νύχια που του επιτρέπουν να αμυνθεί. Και οι δύο αμύνονται. Επειδή ο άνθρωπος έχει εφεύρει την ατομική βόμβα δεν σημαίνει πως μπορεί να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο ή ολόκληρο το σύμπαν. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Ισως έχει κάτω από την κατοχή του μια πολύπλοκη αμυντική μέθοδο, ή μια υπέροχη μέθοδο για να τρώει, να κοιμάται και να ζευγαρώνει, αυτό όμως δεν τον καθιστά εξελιγμένο. Μπορούμε να αποκαλέσουμε την εξέλιξή του λουστραρισμένη αποκτήνωση, κι αυτό είναι όλο.
Πραγματική εξέλιξη σημαίνει γνώση του Θεού. Χωρίς αυτή τη γνώση, δεν είμαστε πραγματικά εξελιγμένοι. Οι ανόητοι αρνούνται την ύπαρξη του Θεoύ, γιατί αν δεν υπάρχει Θεός μπορούν να συνεχίσουν τις αμαρτωλές πράξεις τους. Είναι όμορφα να νομίζουν πως δεν υπάρχει Θεός, ο Θεός όμως δεν πεθαίνει επειδή Τον απαρνιούνται. Ο Θεός υπάρχει, και η εξουσία Του επίσης. Με τις εντολές Του ανατέλλει ο ήλιος, εμφανίζεται το φεγγάρι, κυλά το νερό και αναμένει ο ωκεανός την παλίρροια. Το κάθε τι λειτουργεί κάτω από τις εντολές Του. Αφού το καθετί λειτουργεί τόσο ωραία, ποιος μπορεί να σκεφθεί ρεαλιστικά πως ο Θεός είναι νεκρός; Αν η διοίκηση είναι κακή μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει κυβέρνηση, άν όμως η διοίκηση είναι καλή, πως μπορούμε να αρνηθούμε την ύπαρξη της κυβέρνησης; Επειδή οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον Θεό, λένε πως ο Θεός είναι νεκρός, πως δεν υπάρχει Θεός, ή πως ο Θεός δεν έχει μορφή. Εμείς όμως είμαστε τελείως πεπεισμένοι πως υπάρχει Θεός και πως ο Κρίσνα είναι ο Θεός. Γι’αυτό Τον λατρεύουμε. Αυτή είναι η μέθοδος για την επίγνωση του Κρίσνα. Προσπαθήστε να την καταλάβετε. Ευχαριστώ πολύ.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.